Olimpijka i profesorica o praktičnoj primjeni nauke na ljudske performanse  




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Prof. dr Catalina Casaru, sa kojom smo razgovarali za sajt Univerziteta Crne Gore na konferenciji  „Transformacioni procesi u sportu – sportska dostignuća“ u Budvi, bila je olimpijska predstavnica i reprezentativka Rumunije u plivanju, a sada je profesorica na Georgia Southwestern State University u SAD-u.

Počela je da pliva već sa tri godine, jer su roditelji htjeli da kanališu energiju njoj i sestri, a njeno prvo takmičenje je bilo već u prvom razredu.Image

“Otišla sam na evropsko prvenstvo i tamo sam osvojila nekoliko medalja, Balkanski šampionat, više puta za juniore i seniore, reprezentaciju. Učestvovala sam na Olimpijadi 1996. godine u Atlanti (SAD) i imam srebrnu medalju sa Svjetskih univerzitetskih igara 1999.”

Teško joj je da odabere omiljeni rezultat jer ih shvata kao rad koji traje cijelog života i uživala je u tom procesu, koji danas nastavlja naučnim putem.

“Upoznavanje ljudi i putovanje po svijetu, suočili su me sa novim aspektom sportske nauke i ja nastavljam to, danas kao profesor na državnom univerzitetu Georgia Southwestern State i, zapravo, sam u poziciji da kombinujem nauku sa praktičnim aspektima sporta.

Catalina je završila četvorogodišnje studije u SAD-u i ima bačelor diplomu iz oblasti biznisa, a potom se odlučila za ove studije. Na Univerzitetu u Rumuniji stekla je zvanje profesora fizičkog vaspitanja. Kako poznaje aspekt biznisa, odlučila je da se vrati i završi master iz oblasti ljudskih performansi jer je interesovala nauka, tako da je 2005. godine bila prihvaćena na masters programu na Univerzitetu u Alabami, gdje je nastavila doktorat. Ukupno, poslednjih trinaest godina fokusira se na teoriju sportske nauke kako bi upotpunila svoje prethodno iskustvo atletičarke i profesora fizičkog obrazovanja iz Rumunije. Gaji veliku strast prema praktičnoj i teorijskoj dimenziji sporta.

“Jednostavno imam veliku strast prema ovom aspektu, ali i prema praktičnoj primjeni nauke na ljudske performanse. Kako, na primjer, sportisti mogu dobiti bolje rezultate, postoji li oprema koja poboljšava performanse, kao i tehnika? Imam viziju koja me ponekad plaši, a ponekad me gura naprijed jer posjedujem znanje u plivanju, ali i u drugim sportovima, a strastvena sam i za plivanje i sport uopšte. Dakle, projekat kojim se bavim, većinu vremena, mora imati praktične rezultate ... Kako mogu da primijenim znanje da poboljšam nečije performanse?”

Šta se tiče tendencija u sportu, prof. Catalu navodi da su se u plivanju trendovi promijenili, tehnika se poboljšala – zaokret, start, čak i oprema, sada postoje različiti kupaći kostimi koji simuliraju kožu ajkule. No, spektakularizacija sporta u smislu vizuelnog doživljaja može ugroziti njegovu funkcionalnost, smatra prof. dr Catalina Casaru.

“Sve je to odlično, ali u određenom trenutku mora se povući crta - do koje mjere sportista  radi na svojim performansama a dokle kupaći kostim, lijep par naočara ili kapa za plivanje, mijenja putanju performansi ... Tehnologija je sjajna do jedne mjere, ali ja želim da vidim ljude koji koriste svoje jedinstvene sposobnosti i talente i teže najboljoj verziji sebe bez raznih pomagala, jer mislim da to oduzima ljepotu sportu”.

Prof. dr Catalina Casaru smatra da je Međunarodna naučna konferencija “Transformacioni procesi u sportu-sportska dostignuća” ove godine bila izvanredna.

“Zaista sam uživala u boravku ovdje i zahvaljujem naučnom i organizacionom odboru na pozivu. Član sam odbora crnogorskog časopisa za sportske nauke i medicinu Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine (MJSSM) već dvije godine, kao recenzent i bilo je lijepo upoznati sve ove ljude. Mislim da nas je to više zbližilo i vjerovatno ćemo u budućnosti imati neke ciljeve za časopis, da ga učinimo boljim, pristupačnijim i povećamo broj dobrih članaka koji se objavljuju u časopisu.”

Studenti su bili dobro pripremljeni i profesorica Casaru je iznenađena u pozitivnom smislu kvalitetom pitanja koja su postavljali tokom konferencije, a vidjela je i poster prezentacije naučnih radova. Kao cilj budućih konferencija vidi dobra i precizna naučna predavanja koja će studente motivisati da jednog dana budu kolege profesorima u sportskim naukama.

Tekst: Dr Miomir Maroš  

 

Portal analitika 

Volim Podgoricu



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.