Bjelica: Konferencija CSA će prevazići sva očekivanja




Bjelica: Konferencija CSA će prevazići sva očekivanja

Značaj i program 14. Međunarodne naučne konferencije Crnogorske sportske akademije koja će biti organizovana u Budvi od 31. marta do 2. aprila, pod nazivom „Transformacioni procesi u sportu - sportska dostignuća, predstavljen je danas u Univerzitetskom sportsko-kulturnom centru.

- Imamo preko 200 učesnika, iz 23 države, sa četiri kontinenta. Dešavanja će biti u hotelu „Montenegro“, dok će ceremonija otvaranja biti u hotelu „Splendid“, 31. marta u 16 sati“, kazao je predsjednik Konferencije CSA prof. dr Duško Bjelica i pozvao predstavnike medija da isprate događaj. On je najavio da će skup otvoriti ministar sporta Nikola Janović, kada će biti uručeno i pet plaketa za međunarodni doprinos u nauci.

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Univerziteta Crne Gore i Crnogorskog olimpijskog komiteta u suorganizaciji Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore.

„Iz samog programa konferencije i knjige abstrakata, u kojoj su prepričani svi naučni radovi koji će biti predstavljeni na koferenciji, već sada možemo reći da će ova konferencija nadići sve dosadašnje“, dodao je Bjelica.

Dva pratnerska univerziteta su ovom prilikom uključena u organizaciju, saopštio je Bjelica. To su Univerzitet u Novom Sadu i Univerzitet u Sarajevu, odnosno novosadski Fakultetet za fizičko vaspitanje i Fakultet za sport i tjelesni odgoj iz Sarajeva. Iz oba grada organizovan je dolazak profesora i studenata postdiplomskih i doktorskih studija, preko 50 iz Sarajeva i preko 25 iz Novog Sada.

Profesor Bjelica je iskazao zahvalnost mr Dušanu Simonoviću, predsjedniku Crnogorskog olimpijskog komiteta, na dobroj i uspješnoj saradnji još od organizovanja prve konferencije, 2003. godine u Baru.

„Imali smo viziju razvoja ove konferencije“, podsjetio je i Simonović na početni rad i dobru saradnju sa Univerzitetom i Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje, „ali se nijesmo nadali da ćemo tako brzo doći do nivoa koji obezbjeđuje lidersku poziciju u regionu“. On je izrazio uvjerenje da će ova konferencija doseći još značajnije nivoe za razvoj sporta, ne samo za Crnu Goru već i za region. Stoga će, zaključio je, ova konferencija imati uvijek podršku Crnogorskog olimpijskog komiteta, koju je podržavao i podržava i Međunarodni olimpijski komitet.

Profesor Državnog univerziteta u Njujorku (SUNY) i jedan od plenarnih predavača na Konferenciji prof. dr Robert C. Schneider je kazao da mu je čast što može da da svoj doprines Univerzitetu Crne Gore i bude dio ove značajne konferencije.

Dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje UCG doc. dr Stevo Popović predstavio je program Konferencije. Pored paralelnih sesija, plenarnih predavača, Popović je najavio i dvije radionice.

„Svake godine nastojimo da dovedemo zanimljive osobe koje nam mogu spojiti sportske nauke sa praksom. Prvi kojeg smo izabrali ove godine je profesor dr Narcis Gusi sa Ekstramadura - Univerziteta u Španiji. Član je Upravnog odbora HEPE, odjela pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji koji se bavi unapređenjem zdravlja kroz fizičko vježbanje, čiji su punopravni članovi i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića i Crnogorska sportska akademija. Profesor Gusi će govoriti o izgradnji zdravstvenog sistema koji bi trebalo da bude unaprijeđen kroz fizičko vježbanje“, kazao je Popović.

On je naveo da drugu radionicu drži mr Goran Šašić koji vodi master program za komunikaciju i sportski menadžment u okviru Evrolige. On će govoriti kako su uspjeli da naprave izuzetan kadar koji je doveo svjetsku ligu na nivo da jači od FIBE, što je aktuelna tema posljednjih godinu dana, kazao je Popović.

Među plenarnim predavačima, pored profesora Roberta C. Schneidera, su i dva iz oblasti sportskog treninga: Ali Reza Amani, iz Nacionalne asocijacije sporta i nauke Irana i Marko Stojanović sa Univerziteta u Novom Sadu. Ines Varela-Silva, sa Lankester Univerziteta, će imati sesiju iz oblasti antropologije sporta i tjelesnog vježbanja, dok se Mutla Turkmen iz Ankare bavi društvenim problemima u sportu.

Od prošle godine, na Konferenciji je uvedena praksa nagrađivanja najboljeg naučnika i najbolje žene u nauci, od prijavljenih, koje će komisija proglasiti na samom zatvaranju Konferencije.

Popović je izrazio nadu da će ova konferencija rezultirati unapređenjem dva časopisa „SportMont“ i „Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine“, koji je visoko indeksiran, kako u Crnoj Gori tako i u regionu.

Podršku ovoj konferenciji, pored Univerziteta u Sarajevu i Novom Sadu, Crnogorskog olimpijskog komiteta, promotivno pruža Evropski koledž za sportske nauke, kao i Asocijacija za vježbanje i sportske nauke iz Irana i Međunarodna asocijacija za društvene anuke i sportsku rekreaciju iz Turske. (Univerzitet Crne Gore)

https://youtu.be/h9thhtCysfs

https://youtu.be/pzeInAyhjhY

http://rtcg.me/sport/ostali-sportovi/161013/na-konferenciji-naucnici-sa-cetiri-kontinenta.html

http://www.ucg.ac.me/me/media/press/najave-dogadjaja/od-petka-konferencija-o-sportu-u-budvi

http://portalanalitika.me/clanak/264346/bjelica-konferencija-csa-ce-prevazici-sva-ocekivanja

http://www.ucg.ac.me/me/media/press/vijesti/bjelica-konferencija-csa-ce-prevazici-sva-ocekivanja

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.