Stranica 14




Promocija knjige "Fudbal i sport u Spužu 1922-2000" autora Zdravka Gavrilovića

U predivnom ambijentu otvorene scene ispod spuškog mosta, u okviru programa ”Spuško kulturno ljeto 2013”, u prisustvu velikog broja mještana Spuža i gostiju, predstavljena je knjiga pod nazivom ”Fudbal i sport u Spužu 1922-2000”, autora Zdravka Gavrilovića.

O knjizi su govorili: recenzenti: prof. dr Duško Bjelica, dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanjei doc. dr Dragan Krivokapić, profesor, Mladen Jovović, predsjednik uređivačkog odbora, Vlajko – Mito Rajović, predsjednik MZ Spuž i autor Zdravko Gavrilović.

Izlaskom iz štampe Monografije ”Fudbal i sport u Spužu 1922-2000” ispisana je bogata fudbalska istorija stvarana na ovim prostorima i ostvareno je i nadoknađeno ono što je neopravdano zapostavljano i decenijama propuštano. Riječ je o opsežnoj studiji istorije fudbala u Spužu, ali ova knjiga nije samo monografija o sportu, većhronika jednog mjesta.

Duško Bjelica je kazao, da je sport zavisan od podrške šire zajednice, u čemu se ogleda i spuški fudbal, koji je, kroz taj fenomen u okviru društvenog sporta nastajao, razvijao se i opstajao sport i fudbal u Spužu.

”Sa tih i takvih pozicija je Zdravko Gavrilović i morao da marljivo i mukotrpno sakuplja građu, koja je pretrpjela provjeru vremena i da nam je ustupi za nove provjere. To je bio jedan aspekat u stvaranju ovog kvalitetnog spisateljskog poduhvata. Knjiga koju promovišemo samo je materijalizacija onog ega koji autora stvaralački nosi u promociji najplemenitijih humanističkih težnji, koje sežu u potrebi čovjeka za samoprevazilaženjem, što se možda i posebno ogleda u skromnosti i znanju autora. Ov štivo je odlična meta za sagledavanja i ostvarenja novih istraživanja iz perioda koje je autor svojski parcelisao na preko 340 strana i sa 150 podnoslavoa”, istakao je između ostalog Bjelica.

Doc. dr Dragan Krivokapić je u svom osvrtu na ovu knjigu naglasio: da bi gradio svoju uspješnu budućnost, svaki klub mora poštovati svoju prošlost i prema njoj se sa pažnjom odnositi. To se, upravo, najbolje ostvarilo objavljivanjem ovakve monografije o fudbalskim i uopšte sportskim počecima u Spužu koja je uistinu jedan originalan roman o fudbalskom sportu, sa velikim brojem imena koja su utemeljila fudbalski sport u Spužu.

”Kao jedan od recenzenata ove monografije, s nestrpljenjem sam isčekivao njen izlazak iz štampe, jer ovako značajne knjige treba da posluže kao model i drugim, budućim autorima iz svih crnogorskih gradova, koji treba da otrgnu od zaborava sve što je u njihovim mjestima postignuto u razvoju sporta”, rekao je o knjizi doc. dr Dragan Krivokapić.

Mladen Jovović, predsjednik Uređivačkog odbora je podsjetio da je Spuž mjesto bogate sportske tradicije, za koga kažu, da je ”najstarije crnogorsko fudbalsko selo”.

”Ova monografija o počecima fudbalske igre u Spužu, ima prevashodnu namjeru, da od zaborava otrgne istoriju ”najstarijeg fudbalskog sela” u Crnoj Gori, do 2000. godine – kraja prošlog vijeka, jedno vrijeme, koje svakako, treba da u svim oblastima bude bolje i kompleksnije izučeno, i među koricama ove knjige trajno sačuvano od zaborava. Autor je nakon petogodišnjeg mukotrpnog istraživačkog rada, koristeći građu iz relevantnih istorijskih izvora koji potvrđuju izvornu autentičnost, sabirajući podatke i opise događaja za naznačeni period, uspješno složio mozaik spuške fudbalske priče”, istakao je Jovović.

Zdravko Gavrilović, autor, je rekao: ”da se cijela ova njiga može se svesti na likove, na ljude koji su tvorci FK Zora, počev od čuvenog Milana Mija Becića, koji je prvi donio loptu i poklonio je svojim rođacima Dimitriju i Ananiju Žariću, koji su je dali spuškoj mladeži, pa sve do onih ljudi koji su obilježili prošli vijek, i onih koji i danas vode ovaj klub.

Kažu da slika govori više od hiljadu riječi, ali postoje i riječi koje u sebi skrivaju hiljade slika, a takva je i ova naša knjiga o fudbalu i sportu u Spužu od 1922-2000. Ova knjiga je jedan svojevrstan roman o spuškom fudbalu, sa velikim brojem likova. Svaki je na svoj način privlačan, a u isto vrijeme prilično individualiziran, poseban”, istakao je Gavrilović.

 

Predstavljena knjiga ”Fudbal i sport u Spužu 1922-2000” ("Portal Analitika", 28. jul 2013.)






29.07.2013. 15:23

Popravni ispiti u avgustovskom roku

Raspored polaganja ispita od 19-24. avgusta 2013. god.

20.07.2013. 12:32

Bjelica i Popović prezentovali sportsku nauku Crne Gore u Barseloni

Na naučnom skupu u Kataloniji učestvovali i naučnici iz Crne Gore

Prethodnih dana, od 26. do 29. juna 2013. godine, u Barseloni je održan 18. kongres Evropskog koledža sportskih nauka pod nazivom "Objedinjavanje sportskih nauka" sa osnovnim ciljem koji se ogledao u prikazivanju trenutnog stanja u različitim segmentima sportskih nauka, kao i u globalnom pogledu na multidiciplinarnu oblast sportskih nauka.

Evropski koledž sportskih nauka je međunarodna neprofitna organizacija osnovana u Francuskoj 1995. godine sa ciljem promovisanja nauke i istraživanja u oblasti sportskih nauka i sprotske medicine, a ovogodišnji domaćin kongresa je bio Nacionalni institut Katalonije za fizičko vaspitanje koji je okupio blizu 3000 učesnika iz cijelog svijeta, što ga kategoriše kao jednog od najprestižnijih u Evropi.

U radu na 18. kongres Evropskog koledža sportskih nauka učestvovali su i naučnici iz Crne Gore sa UCG, prof. dr Druško Bjelica i dr Stevo Popović sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića koji su u koautorstvu sa kolegama Damjanom Jakšićem sa Univerziteta u Novom Sadu i Georgiem Georgievim sa Univerziteta Ćirilo i Metodije iz Skoplja prezentovali rad pod nazivom:

"Kako reklamiranje kroz sport funkcioniše na primjeru iz Crne Gore" u sekciji sportski menadžment’’.

 

Bjelica i Popović prezentovali sportsku nauku Crne Gore u Barseloni (Portal Analitika, 30. jun 2013.g.)

 

Izlagali pred 3.000 kolega (Vijesti, 1. jul 2013.g.)

 





02.07.2013. 11:35

Norme nije ispunilo 17 kandidata, upisano 47 brucoša

Obavljen prijemni ispit na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću

U drugom upisnom roku još 13 slobodnih mjesta

 





30.06.2013. 21:57

Praktična nastava iz logorovanja i aktivnosti u prirodi u Regionalnom ronilačkom centru u Bijeloj

Studenti Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje 7. i 8. juna 2013. godine imali praktičnu nastavu iz logorovanja i aktivnosti u prirodi u Regionalnom ronilačkom centru u Bijeloj





26.06.2013. 12:22



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.