Dobra nauka mora biti primjenjiva u praksi




Dobra nauka mora biti primjenjiva u praksi

 Međunarodna naučna konferencija „Transformacioni procesi u sportu – sportska dostignuća“, koju organizuju Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore i Crnogorska sportska akademija, izuzetan je i uspješan događaj zbog raznovrsnosti tema i učesnika, ali i transfera znanja – ocijenio je Goran Šašić iz Evrolige.

 ŠašićImage, koji vodi master program za komunikaciju i sportski menadžment u okviru Evrolige, smatra i da je dobro što sportska i nauka uopšte ima mogućnost da bude interdisciplinarna i internacionalna. 

 On je kazao da Evroliga puno ulaže u obrazovanje, podsjećajući da ima master studije za sportski biznis.

„Vjerujemo da je to način da mi, kao kompanija, vratimo nešto u sport. To nije, kako da kažem, jednosmjerna ulica, nego dvosmjerna korist, jer i mi kao organizacija učimo. Ne dobijamo mi samo potencijalne nove sportske menadžere, koji mogu da uđu u sistem Evrolige, nego često imamo naučne radove studenata koje razvijamo kao biznis koncepte“, objasnio je Šašić.

 On je kazao da u organizaciji ne prenose samo znanje iz Evrolige na studente, nego i iskustva partnera iz biznisa, poput Turkish Airlines-a ili Nike-a.

 „Sve biznis lidere koji dolaze na Final four, a koji su od nekog značaja, pozovemo da predaju našim studentima“, rekao je on.

 Šašić je objasnio da razmjena znanja na masteru u Evroligi počiva na četiri stuba – znanje koje se dobija od Evrolige, akademski transfer znanja na fakultetu, znanje od industrijskih lidera i konačno razmjena znanja među studentima, koji dolaze sa svih strana svijeta i iz raznih struka.

 „Ta četiri fundamenta razmjene znanja koje imamo na master studijama dovede do toga da su studenti poslije tih studija osposobljeni da rade u sportskom biznisu i znaju sve o tom poslu u evropskoj košarci. Još nešto, za nas u Evroligi to je neprofitabilna stvar. Mi na tome ne zarađujemo novac, niti želimo. Korist koju imamo iskazana je kroz veoma dobre završne radove studenata“, objasnio je on.

 Šašić je kazao da je dobro što se na Univerzitetu Crne Gore insistira na mobilnosti i internacionalizaciji, navodeći da „ne postoji više lokalni biznis, nacionalni ili regionalni. Postoji samo međunarodni biznis“.

„Šta to znači? Više ne možemo ni u jednoj strategiji da razmišljamo lokalno. To više ne postoji“, rekao je on.

Šašić kaže i da se sportska nauke brzo razvija. „Sportske nauke, ako godinu dana ne ispratiš, ti si već na gubitku. Dobro je što sportska i nauka uopšte ima te mogućnosti da ide interdisciplinarno i internacionalno. To je veoma pozitivna stvar“.

Komentarišući to što se često u javnosti na sportske nauke gleda sa podozrenjem, Šašić je rekao da sve zavisi o kom je sportu riječ.

„Ako govorimo o fudbalu, tu i te kako nauka postoji. Tu stoji pokriće zbog čega sportske nauke. Sportska nauka nema elementarnu suštinu u sportovima koji su neprofitabilni i teško finansijski održivi. Tu ona ima više olimpijski smisao. Divim se svim naučnicima koji se bave i takvim sportovima, jer je to zdravstvena i društvena  obaveza – uvijek rađe vidim dijete da trenira, nego da je na ulici. Dobro je što postoje i takvi naučnici, ali u svijetu je sve postalo biznis“, kazao je on.

 Šašić smatra da „ako hoćete dobru nauku, morate naći dobru biznis implementaciju“.

 „Tek kad u sportskom menadžmentu dođemo do tog nivoa da to uskladimo, kada shvate klubovi koliko je bitna sportska nauka, onda ćemo naći balans koji nosi korist. Mora se razumjeti da se sport promijenio. Ranije je bio sredstvo diplomatije, pa su države ulagale u njega. Ti novci više nijesu tu, sada sve mora da ima biznis značaj. Mislim da i nauka mora da se transformiše na način da postaje biznis elemenat, mora da krene da zaradi novac“, rekao je on.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.