15.12.2017

Svjetski uspjeh studenata Pravnog fakulteta

 
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
FB, TW, Linkedin, YouTube ...dodaj me
 

 

 

Tim studenata Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore, koji je oformila studentska organizacija Pravnog fakulteta UCG - ,,ADAMAS”, plasirao se u finale prestižnog međunarodnog takmičenja u oblasti privrednog prava i ljudskih prava u Londonu. Već drugu godinu zaredom studenti Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore su među najboljima u konkurenciji 230 fakulteta iz cijelog svijeta. Prošle godine su na ovom međunarodnom takmičenju u Londonu osvojili prvo mjesto u usmenom nastupu, a dobili su i priznanje za najbolje pismene podneske.

Ovogodišnji tim Pravnog fakulteta činili su Simona Jovanović, Stefan Đurović, Ana Vukčević i Marija Vesković. Studenti su se za ovo takmičenje pripremali intezivno više mjeseci pod rukovodstvom trenera tima – Senje Božović, advokatice, Marije Stojanović, advokatskog pripravnika, i Katarine Bošković, rukovodioca takmičenja i vođe prošlogodišnjeg pobjedničkog tima. Pomoć u pripremi studenata pružili su i pomoćni treneri – advokatski pripravnici Jasna Velimirović i Milana Tomić. Članovi pomoćnog takmičarskog tima bili su Milica Božanović, Matija Vujičić, Anđela Dabović, Aleksandra Žižić i Ksenija Simović.  

Takmičenje se sastoji od izrade tužbe i odgovora na tužbu, kao i u simulaciji rasprave na ročištu pred nadležnim sudom u Velikoj Britaniji, na osnovu zadatog slučaja iz oblasti privrednog prava i ljudskih prava. Priroda ovogodišnjeg pravnog problema je, pored poznavanja privrednog prava i ljudskih prava, od takmičara zahtijevala vladanje još nekim pravnim disciplinama, poput: građanskim pravom, radnim pravom, obligacionim pravom, međunarodnim pravom, pravom Ujedinjenih nacija, pravom EU i praksom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Studenti su se za pisanje tužbe i odgovora na tužbu, kao i za usmene argumente pred nadležnim sudom koristili engleskim jezikom.

Zahvaljujući visokim ocjenama pismenih podnesaka, tim Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore se plasirao u finale takmičenja kao jedan od tri najbolja tima iz čitave Evrope, zajedno sa timovima iz Velike Britanije i Francuske. Uspjeh je tim veći ako se zna da izuzev studenata iz Crne Gore i Njemačke, svi drugi takmičari su dolazili sa fakulteta na kojima se nastava odvija na engleskom jeziku. Veliko svjetsko finale, na kojem će crnogorski studenti braniti titulu svjetskog prvaka, održaće se u  februaru 2018. godine u Londonu.

Značajnu pomoć i podršku u pripremi studenata pružio je dekan Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore, prof.dr Velimir Rakočević, a cjelokupne pripreme studenata za ovo međunarodno takmičenje je sprovela studentska organizacija Pravnog fakulteta UCG – ADAMAS. Studentska organizacija ADAMAS je ove godine bila i u ulozi suorganizatora ovog prestižnog međunarodnog takmičenja, budući da je predsjednica ADAMAS-a, Katarina Bošković, čiji tim je prošle godine osvojio prvo mjesto na ovom međunarodnom takmičenju, postavljena za direktoricu takmičenja za Evropu, dok je međunarodni supervizor na takmičenju bila Rae Lindsay, istaknuta britanska advokatica i predsjednica Međunarodnog udruženja za međunarodno pravo u Velikoj Britaniji.

 

 


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

16.05.2018 Pravni fakultet

Promocija knjige "Fejsbuk, zaštita podataka i sudska praksa"

DETALJNIJE

14.05.2018 Pravni fakultet

Studenti Pravnog fakulteta na praktičnoj nastavi u Forenzičkom centru

DETALJNIJE

11.05.2018 Pravni fakultet

Studijska posjeta Regent Univerzitetu u Londonu

DETALJNIJE

09.05.2018 Pravni fakultet

Promocija knjige "Fejsbuk, zaštita podataka i sudska praksa"

DETALJNIJE

09.05.2018 Pravni fakultet

Svečana akademija povodom 130 godina od proglašenja Opšteg imovinskog Zakonika za Knjaževinu Crnu Goru

DETALJNIJE

04.05.2018 Pravni fakultet

Ministar prosvjete dr Damir Šehović u radnoj posjeti na Pravnom fakultetu

DETALJNIJE

25.04.2018 Pravni fakultet

Profesorica Pravnog fakulteta Ivana Jelić izabrana za sutkinju Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu

DETALJNIJE

19.04.2018 Pravni fakultet

Profesor Rakočević na skupu eksperata iz oblasti krivičnog prava u Strazburu

DETALJNIJE

04.04.2018 Pravni fakultet

Održana II Internacionalna studentska konferencija

DETALJNIJE

31.03.2018 Pravni fakultet

Studenti Pravnog fakulteta na antropološkom testiranju

DETALJNIJE