Svjetski uspjeh studenata Pravnog fakulteta




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

 

 

Tim studenata Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore, koji je oformila studentska organizacija Pravnog fakulteta UCG - ,,ADAMAS”, plasirao se u finale prestižnog međunarodnog takmičenja u oblasti privrednog prava i ljudskih prava u Londonu. Već drugu godinu zaredom studenti Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore su među najboljima u konkurenciji 230 fakulteta iz cijelog svijeta. Prošle godine su na ovom međunarodnom takmičenju u Londonu osvojili prvo mjesto u usmenom nastupu, a dobili su i priznanje za najbolje pismene podneske.

Ovogodišnji tim Pravnog fakulteta činili su Simona Jovanović, Stefan Đurović, Ana Vukčević i Marija Vesković. Studenti su se za ovo takmičenje pripremali intezivno više mjeseci pod rukovodstvom trenera tima – Senje Božović, advokatice, Marije Stojanović, advokatskog pripravnika, i Katarine Bošković, rukovodioca takmičenja i vođe prošlogodišnjeg pobjedničkog tima. Pomoć u pripremi studenata pružili su i pomoćni treneri – advokatski pripravnici Jasna Velimirović i Milana Tomić. Članovi pomoćnog takmičarskog tima bili su Milica Božanović, Matija Vujičić, Anđela Dabović, Aleksandra Žižić i Ksenija Simović.  

Takmičenje se sastoji od izrade tužbe i odgovora na tužbu, kao i u simulaciji rasprave na ročištu pred nadležnim sudom u Velikoj Britaniji, na osnovu zadatog slučaja iz oblasti privrednog prava i ljudskih prava. Priroda ovogodišnjeg pravnog problema je, pored poznavanja privrednog prava i ljudskih prava, od takmičara zahtijevala vladanje još nekim pravnim disciplinama, poput: građanskim pravom, radnim pravom, obligacionim pravom, međunarodnim pravom, pravom Ujedinjenih nacija, pravom EU i praksom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Studenti su se za pisanje tužbe i odgovora na tužbu, kao i za usmene argumente pred nadležnim sudom koristili engleskim jezikom.

Zahvaljujući visokim ocjenama pismenih podnesaka, tim Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore se plasirao u finale takmičenja kao jedan od tri najbolja tima iz čitave Evrope, zajedno sa timovima iz Velike Britanije i Francuske. Uspjeh je tim veći ako se zna da izuzev studenata iz Crne Gore i Njemačke, svi drugi takmičari su dolazili sa fakulteta na kojima se nastava odvija na engleskom jeziku. Veliko svjetsko finale, na kojem će crnogorski studenti braniti titulu svjetskog prvaka, održaće se u  februaru 2018. godine u Londonu.

Značajnu pomoć i podršku u pripremi studenata pružio je dekan Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore, prof.dr Velimir Rakočević, a cjelokupne pripreme studenata za ovo međunarodno takmičenje je sprovela studentska organizacija Pravnog fakulteta UCG – ADAMAS. Studentska organizacija ADAMAS je ove godine bila i u ulozi suorganizatora ovog prestižnog međunarodnog takmičenja, budući da je predsjednica ADAMAS-a, Katarina Bošković, čiji tim je prošle godine osvojio prvo mjesto na ovom međunarodnom takmičenju, postavljena za direktoricu takmičenja za Evropu, dok je međunarodni supervizor na takmičenju bila Rae Lindsay, istaknuta britanska advokatica i predsjednica Međunarodnog udruženja za međunarodno pravo u Velikoj Britaniji.

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.