Otvaranje i uvodno predavanje Škole međunarodnog prava i diplomatije




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore, u srijedu, 10.maja 2017. godine, počela je sa radom Škola međunarodnog prava i diplomatije. Na inicijativu i u organizaciji studentske organizacije Pravnog fakulteta UCG ,,ADAMAS”, Škola se održava po prvi put, uz podršku i učešće profesorica Pravnog fakulteta UCG, doc. dr Bojane Lakićević Đuranović i prof. dr Maje Kostić Mandić. Škola ima za cilj edukaciju mladih iz teorijskog i praktičnog ugla o širokom dijapazonu međunarodnog prava i diplomatije, kao i pripremanje mladih za profesionalni rad pravnika po međunarodnim standardima.
Školu je otvorila uvodnim predavanjem prodekan za međunarodnu i međuinstitucionalnu saradnju Pravnog fakulteta UCG, doc.dr Bojana Lakićević Đuranović. Tema uvodnog predavanja je bila ,,Pravo mora u međunarodnom pravu". Na samom početku predavanja profesorica Lakićević Đuranović je podijelila sa studentima svoje bogato akademsko i profesionalno iskustvo, te je otkrila zašto se opredijelila upravo za izučavanje međunarodnog prava, prava EU i diplomatije. Profesorica je dalje govorila studentima o značaju mora, pravnom režimu morskih pojaseva i suverenim pravima koje države imaju u određenim pojasevima, kao i njihovim ograničenjima. Posebno je istakla činjenicu da su arhipelaško more i epikontinentalni pojas vrlo malo istraženi. Profesorica se u svom izlaganju osvrnula i na pitanje razgraničenja na poluostrvu Prevlaka, te je predočila svoje viđenje rješenja ovog pitanja. Kao što to uglavnom biva, studenti su bili izuzetno inspirisani, pa su se vrlo aktivno uključili u kvalitetnu razmjenu mišljenja i diskusiju sa profesoricom.
Za pohađanje Škole se prijavilo 180 studenata, a priliku za jedno-mjesečnu edukaciju je dobila odabrana grupa od 50 studenata koji su bili najviše motivisani da se dodatno obrazuju i da steknu znanja i vještine korisne za buduću akademsku karijeru ili praktično orijentisanu profesiju.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.