Svečana akademija povodom 130 godina od proglašenja Opšteg imovinskog Zakonika za Knjaževinu Crnu Goru
























Povodom 130 godina od proglašenja Opšteg imovinskog Zakonika za Knjaževinu Crnu Goru na našem Fakultetu organizovana je svečana akademija. Dekan Fakulteta je pozdravio sve prisutne i poželio dobrodošlicu.

O Bogišiću i o OIZ-u govorili su: prof. dr Zoran Rašović, prof. dr Radoje Korać i prof. dr Snežana Miladinović.

Oni su istakli značaj OIZ-a i Bogišićev kodifikatorski rad. Zaključili su da je OIZ jedan od najvećih intelektualnih tvorevina u istoriji Crne Gore i njena trajna vrijednost. Takođe su istaknuta promišljenja rješenja OIZ-a, lijep jezik i mudro formulisanje pravila. OIZ čini čast svome autoru i našem narodu. Čuveni profesor Mihailo Konstantinović je istakao jošm 1933. godine da je to jedan od najboljih zakonika u svijetu.


Svečanoj akademiji prisustvovali su: rektor Univerziteta prof. dr Danilo Nikolić, predsjednik Upravnog odbora Univerziteta prof. dr Duško Bjelica, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, predsjednik Advokatske komore Crne Gore Zdravko Begović, predstavnici ministarstva pravde, predsjednici okružnih sudova, predsjednici osnovnih sudova, sudije Vrhovnog suda Crne Gore i drugih sudova u Crnoj Gori, advokati, notari, pravnici u sodovima i organima uprave, studenti i dr.


Svečanu akademiju su uveličali profesori sa Muzičke akademije na Cetinju, glumci i drugi umjetnici. Na svečanosti su čitani djelovi Ukaza o postavljenju Zakonika, djelovi čuvjene besjede knjaza Nikole i čuvene pravničke izreke s kraja OIZ-a.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.