Forum Romanum - Ugovor o dojenju u rimskom Egiptu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

29.11.2016. godine je održano peto predavanje u Klubu “ Forum Romanum” . Tema je bila izuzetno zanimljiva a odnosila se na “Ugovor o dojenju u rimskom Egiptu”. Predavanje je održala istoricar, Dr sci Olga Pelcer Vujicic, viši istraživac u Istorijskom institutu Crne Gore. Ova tema je bila magistarska teza Dr Olge Pelcer, a odbranjena na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2006.godine.
Dr Olga Pelcer je vrstan poznavalac istorije starog svijeta u više oblasti istraživanja o cemu najuputnije podatke daje doktorska disertacija na engleskom jeziku, koja se bavi Rimskom Malom Azijom, odbranjena na Filozofskom fakulteta u Beogradu 2015.godine, te drugi brojni radovi napisani na više stranih jezika, medunarodni projekti u kojima je saradivala i saraduje, te naucni skupovi u zemlji i inostranstvu koje je organizovala ili u kojima je ucestvovala i ucestvuje.
Bila je privilegija biti u Amfiteatru I na Pravnom fakultetu i cuti skoro jednosatne izuzetne opservacije Dr sci Olge Pelcer o brojnim ugovorima o dojenju zapisanih na papirusima, koje je žensko stanovništvo Egipta u vrijeme rimske dominacije zakljucivalo u cilju obezbjedivanja svakodnevne egzistencije. Ukazala je na više aspekata u analizi ovog pitanja ; prvenstveno pravni, a potom , medicinski , ekonomski i rodni. Posebnu pažnju posvetila je specificnostima analiziranih ugovora egipatskog prava u odnosu na grcko i rimsko pravo.
Nakon izlaganja slijedila su brojna pitanja na koja je Dr sci Olga sa izuzetnim zadovoljstvom odgovarala . Desetogodišnji pedagoški rad na Filozofskom fakultetu se osjetio ne samo u nacinu izlaganja vec i u neposrednoj komunikaciji sa studentima i motivaciji da zainteresuje slušaoca . Stoga su naši “ Forumaši” izrazili želju da Dr Olga Pelcer-Vujicic, bude ponovo naš gost sa temom iz privatnopravnog života rimske Male Azije.
Šesto predavanje na “Forum Romanum “ ,za ovu školsku 2016/2017.godine, je zakazano za cetvrtak, 08.12.2016.godine sa pocetkom u 18,00 casova . Održace se u Amfiteatru I na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Predavac na temu “ Njegoševo poimanje pravde” je Dr sci Sonja Tomovic-Šundic, redovni profesor Filozofije, Estetike i Antropologije sa FPNUCG.

Dobrodošli!



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.