Projekat "Budi odgovoran" nagrađen na takmičenju European Youth Award 2017




Projekat "Budi odgovoran" nagrađen na takmičenju European Youth Award 2017

Projekat "Budi odgovoran" koji je nastao na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore, osvojio je prestižnu pobjedničku nagradu na takmičenju European Youth Award 2017 u oblasti aktivnog građanskog djelovanja, u Gracu, u Austriji.

European Youth Award (EYA) je evropsko takmičenje koje motiviše mlade ljude, društvene i start-up preduzetnike, da kreiraju nova ICT rješenja koja će imati snažan uticaj na pozitivne promjene u društvu. Takmičenje promoviše inovativna rješenja, koristeći savremene ICT tehnologije, pri čemu se žele dostići ciljevi postavljeni od strane Savjeta Evrope i projekta Evropa 2020 kao i razvojnih programa Ujedinjenih nacija. Godišnji EYA festival je jedinstven događaj koji uvezuje znanje, inovativnost, društveno umrežavanje, inspirativnost, motivaciju i koji se održava u Gracu, u Austriji.

Platforma "Budi odgovoran" omogućava građanima Crne Gore da ukažu na nepravilnosti sa kojima se susrijeću u svakodnevnom životu, koristeći savremene ICT tehnologije, mobilne aplikacije, veb sajt (www.budiodgovoran.me) kao i call centre. Nepravilnosti koje se mogu prijaviti su iz oblasti sive ekonomije (neizadavanje fiskalnih računa, rad na crno, kršenje potrošačkih prava, nepravilnosti na kupalištima), oštećenja na putevima, nepravilnog parkiranja, ekološke devastacije, ali je poželjno i promovisati pozitivne primjere građanskog djelovanja. Proces prijavljivanja je u potpunosti anoniman i od početka projekta, 2013. godine, ukazano je na preko 15.000 nepravilnosti, sa ukupnim iznosom novčanih kazni preko 2.330.000 eura.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.