Završen XXII međunarodni naučno-stručni skup IT Inform. tehnologije




Završen XXII međunarodni naučno-stručni skup IT Inform. tehnologije

Po 22. put, Elektrotehnički fakultet Podgorica organizovao je međunarodni naučno-stručni skup „Informacione tehnologije – IT Žabljak“, od 27. februara do 04. marta 2017. godine na Žabljaku. Organizatori su, kao i ranijih godina, imali obavezu da od velikog broja prijavljenih radova odaberu najbolje, a prezentovana su 72 autorska rada u 12 sekcija, 5 predavanja po pozivu, prezentacija jednog H2020 i jednog nacionalnog projekta, 6 plenarnih predavanja, 2 studenstka takmičenja, prezentacija 3 renomirane IT kompanije i jedan okrugli sto. Radovi, teme i predavači su birani po kvalitetu kao i tematici sadržaja kako bi se na ovogodišnjoj konferenciji razmatrali najaktuelniji momenti u razvoju ICT-a. Kao i ranijih godina, šira stručna javnost i svi zainteresovani su bili u prilici da prate dešavanja na Skupu preko videolinka. Takođe, informacije o svim dešavanjima su bile redovno objavljivane na zvaničnom sajtu IT skupa. Pored akademskog dijela, konferencija je imala i bogati društveni sadržaj, kao što je bio slučaj i ranijih godina.

Organizator je registrovao oko 170 učesnika širom regiona i Evrope, 100 studenata sa sva 3 crnogorska univerziteta i veliki broj prisutnih i online posjetilaca (po našoj procjeni oko 100). Konferencija je bila solidno ispraćena od strane medija (televizije, portali i novine) i podržana od državnih institucija, lokalne samouprave i velikog broja kompanija. Konačno, i Durmitor je svojim čarima i vremenskim uslovima omogućio svim učesnicima da u potpunosti uživaju u njegovim ljepotama i pružio nezoboravne utiske prirode ovog kraja. Ono što se moglo osjetiti je jedan zajednički duh i sinergija koje su nas vezivali svih 5 dana i nadahnuli novom snagom i voljom za radom i budućim druženjima. Organizator se nada da svi učesnici dijele naše mišljenje da je ovo jedan od najboljih (ako ne najbolji) IT u posljednjih 10 godina. To nas obavezuje da sljedeći IT bude bar kao ovaj, uz dodatni kvalitet, nove teme, nove ljude, nove akcije i isti duh konferencije.

Prvi dan XXII međunarodnog naučnog-stručnog skupa IT Žabljak započeo je paralelnim sekcijama u hotelima „Žabljak“ i „Gorske oči“. Učesnici koji su se odlučili za sekciju u hotelu „Žabljak“ imali su priliku da čuju interesantne autorske radove iz različitih oblasti počev od implementacije cloud rješenja i smart-home sistema, do radova koji se tiču istraživanja na polju biologije mora s akcentom na primjenu ICT tehnologija u tim oblastima. Takođe, bilo je riječi i o novoj metodi za estimaciju sinhrofazora. Posjetioci sekcije u hotelu „Gorske oči“ mogli su da prisustvuju izlaganju radova nastalih kao proizvod istraživanja iz oblasti elektroenergetike: uticaj elektromagnetnih polja dalekovoda na životnu sredinu, načini simulacije uticaja udara groma na niskonaponska AC kola, kao i primjeri načina primjene računarskih algoritama, softverskih rješenja, elektronike i mikrokontrolera u oblasti energetike. Po završetku jutarnjih sesija i nakon kratke pauze u restoranu hotela „Žabljak“, organizovana je škola skijanja (SKIaton) na skijalištu „Javorovača“. Plenarni dio programa nastavljen je prezentacijom VI-SEEM (Virtual Research Environment in Southeast Europe and the Eastern Mediterranean) projekta. Ovo je međunarodni projekat finansiran od strane evropskog Horizon 2020 programa koji je nastao kao rezultat saradnje velikog broja južno-evropskih i mediteranskih organizacija (tačnije, 16 njih), među kojima su, između ostalih, i Elektrotehnički fakultet, Prirodno-matematički fakultet kao i Centar informacionog sistema UCG.

Drugog dana su takođe organizovane dvije paralelne sekcije. Konferencijska sala u „Gorskim očima“ je bila mjesto gdje su se mogla čuti izlaganja o raznovrsnim temama: primjena ICT rješenja u hidroelektranama i industriji, klasifikacija djelova web aplikacija i testiranje bezbjednosti istih, testiranje i poređenje upotrebljivosti grafičkog korisničkog interfejsa dvije najpopularnije mobilne platforme (Android i iOS), metode regulacije temperature u green data centrima, kao i prednosti i mane SCRUM framework-a za razvoj softvera. U hotelu „Žabljak“ govorilo se o e-commerce i e-learning sistemima, primjeni cloud computing-a u svrhu unapređenja obrazovnog sistema Crne Gore kao i zaštiti podataka. Plenarni dio programa obilježili su svojim predavanjima po pozivu kolege (dr Siniša Vlajić, dr Ilija Antović, dr Dušan Savić i dr Saša D. Lazarević) sa Fakulteta organizacionih nauka (FON), Univerziteta u Beogradu, koji su predstavili svoja istraživanja u oblasti automatskog generisanja softverskog kôda i korisničkog interfejsa, a prezentovana je i metoda razvoja softvera zasnovana na modelu slučajeva korišćenja. Takođe, predavanje po pozivu je imao i kolega dr Tomislav B. Šekara sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu iz oblasti automatike. Prezentovana je i eUniversity softverska platforma, koja predstavlja integralni pristup u organizaciji nastave i rada na univerzitetima upotrebom modernih softverskih rješenja, a koja je autorsko djelo razvojnog tima sa Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru.

Trećeg dana naučno-stručnog skupa su se u sklopu jutarnjih sekcija u hotelu „Žabljak“ mogla čuti predavanja na temu primjene ICT tehnologija i računarskih algoritama u medicini i zdravstvenom sistemu države, a bilo je i riječi o poboljšanju bezbjednosti pristupa resursima na internetu koristeći postojeće standarde za bežične i žične mreže. U hotelu „Gorske oči“ održane prezentacije su se ticale dostignuća u oblasti mikrotalasne tehnike i to projektovanje mikrotrakastih antena, vodova i filtara, kao i nove metode proračuna podužne kapacitivnosti električnog provodnika u posebnim uslovima. Nakon jutarnjih sekcija, u hotelu „Žabljak“ otvoren je promotivni štand BIO-ICT centra izvrsnosti na kom su predstavljeni proizvodi istraživanja u oblasti primjene ICT rješenja u oblasti poljoprivrede i biologije mora, te su između ostalih prikazani i sistem pametnog navodnjavanja, pametna bova, SharpEye sistem za daljinski monitoring biljaka i drugi. Plenarni dio, koji je ujedno predstavljao i zvanično otvaranje IT skupa, je nastavljen u 17.00h u hotelu „Gorske oči“ obraćanjem organizatora konferencije, predstavnika Vlade Crne Gore i lokalne uprave Žabljaka. Nakon toga su prezentovani radovi koji su nastali kao proizvod istraživanja i rada u okviru BIO-ICT Centra izvrsnosti iz najrazličitijih oblasti koje spadaju u domen bioinformatike: analiza fizičko-hemijskih parametara vode, monitoring orade i brancina u uzgajalištima, praćenje stanja školjki sa ciljem određivanja parametara okoline, primjena modernih softverskih rješenja i algoritama u segmentaciji krvnih sudova očnog dna, sistemi za pametno navodnjavanje i monitoring životne sredine, a bilo je riječi i o cloud sistemima i Internet of Things platformama.

Pretposljednji dan Skupa započeo je kao i prethodni jutarnjim sekcijama u hotelima „Žabljak“ i „Gorske oči“. Posjetioci su imali prilike da čuju izlaganja na temu sajber bezbjednosti, tehnika digitalnog watermarking-a, obrade slike, vremensko-frekvencijske analize, a bilo je riječi i o jezičkom matričnom rečeničnom testu kao i o novom medicinskom informacionom sistemu razvijanom za Android platformu. Nakon jutarnjih sekcija uslijedila je posjeta Savinom kuku jednom od najljepših i najposjećenijih vrhova Durmitora, na 2313m nadmorske visine. Posjetioci su se uspeli žičarom do izvora Savina voda (2212m nadmorske visine), kojem narod pripisuje natprirodna svojstva. Nakon toga, dio ekipe je nastavio uspon do samog vrha sa kog su pojedinci uzeli pečat kao dokaz da su bili na jednom od najljepših vrhova crnogorskih planina. Akademski dio nastavljen je po dobro utvrđenom terminu, u 17 časova, kada su u plenarnom dijelu predavanja održali dr Velimir R. Radmilović (dopisni član SANU-a) na temu nanoelektromehaničkih senzora, i predstavnik firme „Ibis Instruments“ Bojan Pavlović je izložio način na koji ova kompanija koristi algoritme mašinskog učenja u procesiranju velikih podataka (big data).

U petak 3. marta, po posljednji put ove godine na IT Žabljak-u, održane su jutarnje sekcije na kojima su prezentovani autorski radovi, te su se, kao i do sad, mogle čuti prezentacije iz različitih oblasti. Bilo je riječi o Unity3D engine-u i konceptu proširene realnosti, geo-lokacijskom servisu za javni prevoz, deep learning tehnikama za klasifikaciju napisanih cifara, primjeni računarskih algoritama u rješavanju 2048 i sudoku slagalica, sistemu mjerenja vlažnosti zemljišta, 5G mrežama, zaštiti od DoS napada i ostalom. Već četvrtu godinu za redom petak je dan kada IT Žabljak posjećuju studenti. Za razliku od prethodnih godina, ove godine im je omogućeno aktivno učešće u konferenciji kroz takmičenja Ioton i Hakaton. Zadatak prijavljenih timova je bio rješavanje zadatog problema iz oblasti Internet of things -IoT-a (Ioton) ili programiranja (Hakaton). Bilo je po 5 ekipa na oba takmičenja sa ukupno 47 takmičara sa sva 3 crnogorska univerziteta koji su pokazali zavidan trud, interesovanja i znanje iz oblasti za koje je takmičenje organizovano. Oni su po završetku takmičenja prezentovali svoja rješenja, a nagrade su, prema odluci žirija, dodijeljene na završnoj večeri. Nakon toga uslijedilo je predavanje na temu programiranja mobilnih aplikacija za iOS u SWIFT 3.0 programskom jeziku koje je održao Milan Todorović iz firme Crossover. U sklopu takmičenja organizovane su i prezentacije partnerskih kompanija koje su podržale takmičenje i obezbijedile nagrade za učesnike: Čikom, Ibis Instruments, Digit Montenegro, Amplitudo, Bild Studio i ION solutions. Na plenarnom dijelu, ovog puta u nešto dužem izdanju, predavanje je održao dr Velimir Čongradac sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu na temu „Savremena WEB bazirana BMS i Smart Home rešenja”, gdje su posjetioci imali priliku da vide i kratku demonstraciju upravljanja udaljenom prostorijom putem web aplikacije. Programski dio Konferencije je završen okruglim stolom na temu „ICT obrazovanje – izazovi i perspektive“, čiji je moderator i uvodničar bio akademik prof. dr Dejan Popović, a koji je pobudio interesovanje velikog broja učesnika i na kom se čuo veliki broj zanimljivih diskusija.

Kraj dana i zatvaranje konferencije obilježilo je druženje preko 200 učesnika Konferencije u hotelu „Žabljak“ na kojem su dodijeljene nagrade i sertifikati studentima i zahvalnice sponzorima i prijateljima IT-a.

Galeriju slika sa skupa možete pogledati ovdje.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.