Srđan Marić, uspješan sportista - atletičar i student Pomorskog fakulteta Kotor




Ukoliko ste se pitali što znači biti uspješan sportista i student, prema riječima našeg studenta Srđana Marića, da bi se napredovalo u oba pravca, uspješnim sportistima je veoma  bitno obrazovanje i usavršavanje  tokom čitavog života, jer posvećenost, upornost i disciplina u različitim životnim sferama obezbjeđuju velika dostignuća kako  u sportu, tako i u sticanju visokoškolskog obrazovanja, iako nije lako uskladiti ove dvije aktivnosti.

Srđan Marić, student druge godine studijskog programa Brodomašinstvo na Pomorskom fakultetu Kotor, sa ostvarenim prosjekom tokom studija 9.32 (“B”) nas je upoznao sa svojim ostvarenim sportskim rezultatima, koje s ponosom ističemo.

Srđan se bavi atletikom već sedam godina. Seniorski je prvak Crne Gore tri godine uzastopno i standardni reprezentativac u atletskim disciplinama na 200  i 400 metara. Vlasnik je rekorda na 200 metara i 400 metara na otvorenom i u dvorani. Jedini je atletičar u Crnoj Gori koji je u dvorani istrčao 400 metara ispod 50 sekundi, tačnije 49.74 sekundi.

Učestvovao je na mnogim takmičenjima širom Evrope. Od većih nastupa izdvajamo prvenstvo u Portugalu 2016. godine (European Athletics, Leiria), gdje je na timskom Evropskom prvenstvu osvojio peto mjesto. Pored toga, ostvario je značajan rezultat na prvim Evropskim olimpijskim igrama u Bakuu u Azerbejdžanu 2015. godine (European Games), gdje je kao član štafete 4 x 400 metara oborio crnogorski rekord. Na prošlogodišnjem prvenstvu Evrope trećih liga koje se održalo na Malti (European Athletics Team Championship Third League) zauzeo je peto mjesto.

Što se tiče prvenstava koja su organizovana u zemljama Balkana, Srđan je nastupao u Novom Pazaru, Beogradu i Bolusporu (Turska). Učestvovao je, takođe, na mnogim međunarodnim takmičenjima u Elbasanu, Zenici, Beogradu, Zagrebu, Priboju, Sokolcu na kojima je ostvario zapažene rezultate.

Dobitnik je posebnih priznanja i nagrada i to:

·  Nagrada za najboljeg juniora u atletici Crne Gore za 2016.  godinu;

·  Specijalno priznanje za postignute rezultate na nivou Crne Gore u atletici u 2017. godini;

Značajni Srđanovi uspjesi kojima se ponosi svaki mladi perspektivni atletičar su:

·  Ispunjena norma za Prvenstvo Evrope za male zemlje (Championship of the Small States of Europe) koje će se održati u Lihtenštajnu u 2018. godini;

·  Ispunjena norma za Balkansko prvenstvo (Balkan Senior Championship) koje će se održati u bugarskoj Staroj Zagori u julu 2018. godine.

Nadamo se da će Srđan, pored brojnih ostvarenih dosadašnjih vrhunskih rezultata u atletici, svoju sjajnu  riznicu medalja i pehara obogatiti sa  još nekim priznanjima sa predstojećih sportskih događaja na kojima će učestvovati, jer stajati na pobjedničkom postolju je nešto na šta je ponosan svaki sportista.

Vjerujemo takođe da će Srđan i dalje aktivno raditi i na svom obrazovanju, uspješno i redovno, sa visokim ocjenama, kao i do sada i nastaviti svoje napredovanje do sticanja diplome i dalje.

Pomorski fakultet Kotor će uvijek pružati podršku vrhunskim sportistima, koji su ujedno i studenti za primjer na našoj instituciji, a takođe rado afirmisati njihova dostignuća i motivisati ih u budućim sportskim i profesionalnim aktivnostima.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.