Studenti počeli sa radnom praksom kod poslodavaca u Sarajevu, Trans2Work




Program mobilnosti (Special Mobility Strand) za studente Ahmata Murića i Viktora Pavićevića u okviru ERASMUS + projekta “Prelaz studenata sa invaliditetom od visokog obrazovanja do zapošljavanja u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori” (akronim: Trans2Work) je počeo 1. juna 2018. godine u Sarajevu u saradnji sa Univerzitetom u Sarajevu i to kod poslodavaca proMENTE socijalna istraživanja i Profil Management Consulting. Riječ je o najvažnijem izlaznom rezultatu projekta koji omogućava studentima da u drugim državama učesnicama projekta realizuju radnu praksu u trajanju od dva mjeseca i na taj način steknu neophodna specijalizovana iskustva u odgovarajućim poslovnim sistemima. Studente kao i radne ekipe poslodavaca su toga dana posjetili članovi projektnog tima Trans2Work projekta ispred Univerziteta Crne Gore: doc. dr Tatijana Dlabač, mr Radmila Gagić, doc. dr Ljiljana Vučković i dr Martin Ćalasan. Važno je naglasiti da su cjelokupan višemjesečni proces oko pripremnih aktivnosti za početak ove prakse pomogli Centar za međunarodnu saradnju Univerziteta Crne Gore i Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore.

U saradnji sa poslodavcem proMENTE socijalna istraživanja koji je ponudio svoje prostorne i organizacione kapacitete Ahmatu Muriću u cilju unapređenja svog znanja iz oblasti socijalnih istraživanja za firme i neprofitne organizacije i sticanja iskustva u preduzeću koje je prepoznatljivo na Balkanu po svojoj dugogodišnjoj ekspertizi u oblasti obrazovnih politika, istraživanja, evaluacije i treninga. Od osnivanja 2002. godine, proMENTE tim je realizovao više od 190 projekata. U tom radu, više od 50 volontera i praktikanata učilo je i radilo zajedno sa njihovim stručnjacima, što im je omogućilo da budu osposobljeni za upravljanje projektnim ciklusom i samostalno vođenje projekata. proMENTE je često bio partner lokalnim organizacijama u implementaciji projekata u Bosni i Hercegovini, ali i nacionalni partner u međunarodnim projektima. 

Drugi poslodavac Profil Management Consulting je pružio podršku Viktoru Pavićeviću koji će kod njih obaviti radnu praksu i na taj način saznati više o potrazi za menadžerskim kadrovima kroz procese identifikacije, procjene i regrutacije najtalentovanijih lidera na tržištu rada. Ovo preduzeće posluje od 2004. godine i svojim radom je izgradilo reputaciju osnovnog izvora liderskih i talent consulting usluga. Ističu se po pružanju usluga koje se odnose na executive search, brzu selekciju, traženje i odabir i staff leasing. Profil Management Consulting se zalaže za očuvanje dugoročnih odnosa sa klijentima i selekciju menadžerskih kadrova.

Isto tako, predstavnici Univerziteta Crne Gore su se sastali sa kolegama sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu i tokom sastanka su iskoristili priliku da govore o SWOT analizi koja je bazirana na dosadašnjim ostvarenim rezultatima univerziteta koji učestvuju u samom projektu.

Ovom prilikom se zahvaljujemo direktoricama proMENTE socijalna istraživanja i Profil Management Consulting-a, Ivoni Čelebičić i Biljani Kokeza, mentorkama Adni Bašić i Amri Džindo kao i kolegama sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu na prijemu i ogromnoj podršci, a našim studentima želimo ugodan boravak i uspješnu realizaciju radne prakse.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.