Saopštenje sa Pomorskog fakulteta Kotor o prvom upisnom roku studijske 2018/19.




Saopštenje sa Pomorskog fakulteta Kotor o prvom upisnom roku studijske 2018/19.

U prvom upisnom roku po konkursu za upis studenata u prvu godinu studija studijske 2018/19 godine, Pomorski fakultet Kotor se može pohvaliti kako dobrom dinamikom upisa, tako i kvalitetom prijavljenih kandidata na nove akademske akreditovane studijske programe.

U ovom upisnom roku popunjena su dva studijska programa: Nautika i pomorski saobraćaj sa 80 kandidata (od ukupno prijavljenih 107 srednjoškolaca) i Menadžment u pomorstvu i logistika gdje je upisano 60 kandidata (od prijavljenih 87 srednjoškolaca). Za studijski program Brodomašinstvo je takođe vladalo veliko interesovanje, te je za drugi upisni rok ostalo upražnjeno samo jedno od 60 predviđenih mjesta. Nadamo se da će se u drugom upisnom roku popuniti i studijski program Pomorska elektrotehnika na kojem je upisano 25 studenata i ostalo je 35 mjesta od predviđenih 60.

Nakon dugogodišnjih planskih aktivnosti u smislu promocije Pomorskog fakulteta Kotor u zemlji i susjednim državama, kroz ukazivanje na prepoznatljivost koju diploma Pomorskog fakulteta Kotor ima na međunarodnom tržištu pomoraca, sa zadovoljstvom možemo zaključiti da ovaj upisni rok obilježava izuzetan kvalitet budućih studenata. Naglašavamo činjenicu da je upisano 15 lučonoša i 80 % odličnih i vrlodobrih kandidata. Takođe, na studijskom programu Nautika i pomorski saobraćaj upisano je cca 9% studentkinja što je u odnosu na prethodne godine pomak i daje afirmativnu sliku o učešću žena u pomorskom biznisu, što su između ostalog i zahtjevi STCW Konvencije nakon Manile 2010 godine.

Treba istaći da smo i dalje Fakultet u okviru Univerziteta Crne Gore na kojem se upisuje najveći broj stranih studenata, tako da je ove godine upisano preko 15% studenata iz susjednih zemalja.

Vjerujemo da su ovakvi dobri efekti upisne politike rezultat napora koje uprava Pomorskog fakuilteta Kotor godinama unazad postiže ulažući u kvalitet nastavnog procesa, mobilnost studenata i profesora, i prije svega, praktičnu nastavu. Intezivno smo povezali nastavni proces sa praksom i uvodili stručnjake iz navigacije, turizma, ekonomije u nastavni proces kroz organizovanje predavanja, plovidbe na školskom brodu „Jadran“, gostovanja profesora iz zemlje i inostranstva. Značajno smo proširili nastavnu bazu koja omogućava studentima sticanje konkretnih praktičnih znanja. Takođe, uvođenjem savremenih i prepoznatljivih nastavnih elektronski baziranih treninga VIDEOTEL I SEAGULL, omogućili smo nezavisnu provjeru stručnih znanja naših studenata. Rezultati su na visokom nivou, što se može obrazložiti kontinuiranim nastojanjem zaposlenih u pogledu unaprijeđenja nastavnog procesa i sticanja praktičnih znanja kroz primjenu nastavnih baza. Da smo na pravom putu u pogledu edukovanja kvalitetnih pomoraca, može se zapaziti kroz povećano interesovanje kompanija sa međunarodnog tržišta za ukrcaj studenata Pomorskog fakulteta Kotor. Brojne kompanije su već održale uspješne prezentacije na osnovu kojih je zapažen broj naših studenata iskoristio mogućnosti prvog zaposlenja i obavljanja kadeture, odnosno asistenture.

Vjerujemo da je sve ovo pridonijelo, dragi naši studenti, da se odlučite da studirate na državnom fakultetu Univerziteta Crne Gore, Pomorskom fakultetu u Kotoru i zato će naši napori u budućnosti biti još intezivniji i okrenuti ka vašem obrazovanju, napredovanju i povezivanju sa tržištem rada.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.