Saopštenje povodom teksta objavljenog u dnevnom listu Dan u nedjelju, 15. oktobra, na strani 11. pod naslovom 'Pomorski fakultet ojadili za 120 hiljada'




Saopštenje povodom teksta objavljenog u dnevnom listu Dan u nedjelju, 15. oktobra, na strani 11. pod naslovom

DNEVNE NOVINE „DAN“

PODGORICA

POMORSKI FAKULTET KOTOR daje

Saopštenje povodom teksta objavljenog u dnevnom listu Dan u nedjelju, 15. oktobra 2017. godine, na strani 11. pod naslovom „Pomorski fakultet ojadili za 120 hiljada“.

Poštovani/Poštovana,

Uz zahvalnost na interesovanju za Izvještaj revizije Pomorskog fakulteta Kotor u kontekstu primjene Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu korišćenja sredstava prihodovanih od školarina, sa tržišta i iz drugih izvora (od 23.02.2016. godine), u nastavku Vam dostavljamo naše reagovanje u cilju objektivnog informisanja u vezi ove kompleksne situacije na koju je uticalo više faktora.

U Izvještaju revizije se navodi da je do neusklađenosti preraspodjele prihodovanih sredstava došlo zbog različitog tumačenja i primjene Pravilnika kod organizacionih jedinica“. Takođe, u istom Izvještaju, revizija navodi i da sumnja u pravnu validnost tog Pravilnika, te da ako se ustanovi da isti nije usklađen sa Statutom UCG, u tom slučaju Univerzitet „duguje Pomorskom fakultet iznos 73.316,89 eura“, a što nije navedeno u tekstu objavljenom danas u Vašem listu.

Naime, do različitog tumačenja i primjene Pravilnika (kao nižeg pravnog akta u odnosu na Statut UCG), kod organizacionih jedinica po našem pravnom mišljenju je došlo, između ostalog, usljed neusaglašenosti Pravilnika (od 23.02.2016. godine) sa Statutom UCG, što se može  vidjeti u Izvještaju revizije, kao i usljed nepostojanja zvaničnog tumačenja primjene Pravilnika. Budući da, dakle, i sama revizija dovodi u pitanje validnost Pravilnika te u Izvještaju „... postavlja pitanje formalno - pravnog osnova Izmjene Pravilnika od 23.02.2016. godine i novog Pravilnika od 02.12.2016. godine, ako nije izvršena izmjena Statuta ...“, revizor zaključuje da u tom slučaju UCG duguje Pomorskom fakultetu izbos 73.316,89 eura“. Ovdje napominjemo da su službe računovodstva i revizije UCG imale svakodnevni uvid u preraspodjelu ovih sredstava, te da nije bilo nikakvih reagovanja po tom pitanju od ovih nadležnih službi do zaključenja Izvještaja revizije na datum 20.07.2017. godine.

Takođe, dužni smo da Vas informišemo i da su sva iskazivanja prema službi za Javne nabavke UCG realizovana u skladu sa preporukama rukovodstva ove službe i naše svakodnevne komunikacije, o čemu postoji uredna evidencija.

Pomorski fakultet Kotor je shodno obavezama iz Statuta UCG sačinio svoje detaljno i argumentovano izjašnjenje na pomenuti Izvještaj koji se dostavlja Upravnom odboru UCG na dalju proceduru, u kojem su prezentovane činjenice i priloženi dokazi da je na Fakultetu sve urađeno u skladu sa Statutom UCG.

Pomorski fakultet Kotor je istovremeno pokrenuo inicijativu za usklađivanje trenutno važećeg Pravilnika (od 02.12.2016. godine) sa Statutom UCG.

Kao što je pomenuto, jasno je da je riječ o kompleksnoj situaciji čije potpuno sagledavanje iziskuje sveobuhvatnu opservaciju tj. uzimanje u obzir svih faktora koji su uticali na ovakav razvoj situacije.

Unaprijed zahvaljujemo za objavu ovog reagovanja kako bi bila na pravi način prikazana danas objavljena informacija, koja, zajedno sa naslovom, može navesti na zaključke koji nisu u skladu sa činjeničnim stanjem.

Srdačan pozdrav,

DEKAN

Doc. dr Špiro Ivošević

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.