Jubilej 70 godina Filozofskog fakulteta




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Filozofski fakultet u Nikšiću, najstarija institucija u Crnoj Gori koja školuje nastavni kadar, svečano je danas obilježio 70 godina postojanja.

Dekan Filozofskog fakulteta Goran Barović ukazao je na značaj te obrazovne ustanove na kojoj je diplomu steklo 17.303 visokoškolca, što predstavlja „impozantnu brojku i jedan mali grad diplomiranih studentata u Crnoj Gori“.

Govoreći o razvoju institucija za obrazovanje nastavnika od Drugog svjetskog rata do danas, Barović je ukazao na taj dug i težak put, i podsjetio da je Pedagoška akademija u Nikšiću nastala 1.oktobra 1963.godine integracijom nikšićke Učiteljske škole i Više pedagoške škole sa Cetinja.

Pedagoška akademija je 1977. godine, podsjetio je Barović, transformisana u Nastavnički fakultet, od koga su kasnije formirani Prirodno matematički fakultet u Podgorici i Likovna akademija na Cetinju.

„Prerastanjem nekadašnjeg Odsjeka za marksizam i socijalističko samoupravljanje u Odsjek za filozofiju i sociologiju, stvorili su se uslovi za preimenovanje fakulteta u Filozofski, što je i učinjeno 1988. godine sa većinom studijskih programa u trajanju od četiri godine”, rekao je Barović.

Iz Filozofskog fakulteta su, kako je naveo, izrasli 2008. godine Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, a 2015. i Filološki fakultet.

„U klupama ovog Fakulteta školovane su hiljade studenata koji se danas bave vaspitanjem i obrazovanjem mladih naraštaja u Crnoj Gori, ali i na skoro svim kontinentima svijeta. Imamo i porodice koje sada u našoj instituciji školuju svoju treću generacuju“, naveo je Barović. 

Prema njegovim riječima, na nekadašnjoj Pedagoškoj akademiji diplomu je steklo 1. 018 studenata, na Nastavničkom fakultetu 1.845, a na Filozofskom 14. 440, ili ukupno 17.303 studenta.

„Obrazovanje jeste osnovna oblast naučnog i pedagoškog usavršavanja studenata ovog Fakulteta, ali njegovi svršeni studenti nalaze svoje mjesto i u svim sferama kulture, nauke, privrede, politike i ukupnog društvenog života“, rekao je Barović. 

On je ocijenio da Filozofski fakultet u Nikšiću danas predstavlja složenu obrazovnu i naučnu instituciju, sa četiri instituta i devet studijskih programa, na kojima studira oko 1,5 hiljada studenata na osnovnim, magistarskim i doktorskim studijama.

„Kvalitet i brojnost srednjoškolaca koji iskazuju interesovanje za upis na naš Fakultet u kontinuitetu se povećava, tako da smo na poslednjem upisnom roku na Univerzitetu Crne Gore imali najviše prijavljenih kandidata“, rekao je Barović.

Prema njegovim riječima, na Fakultetu je angažovano oko 90 profesora u svim naučnim zvanjima i oko 40 saradnika, kao i nekoliko profesora iz inostranstva koji pomažu u realizaciji nastave ili su angažovani kao mentori i članovi komisija u magistarskim i doktorskim radovima.

Barović se zahvalio „velikoj plejadi profesora koji su u prethodnom periodu radili na tom Fakultetu, po kojima je bio i prepoznatljiv, a koji su činili i čine intelektualnu elitu ove zemlje i kao najsvjetliji primjeri biće zabilježeni u istoriji crnogorskog obrazovanja“. 

Na svečanosti je pročitan i tekst profesora Vučine Zorića, koji je naveo preduslove za razvoj institucija za obrazovanje nastavnika u Crnoj Gori. 

Povodom jubileja zahvalnice su uručene bivšim rukovodicioma Filozofskog fakulteta, profesorima Bojki Đukanović, Novaku Kilibardi, Branku Radojičiću, Slobodanu Vukićeviću i Blagoju Ceroviću. 

Priznanja su uručena i profesorima Ljubi Sekulić Samardžić i Božu Samardžiću, kao i predstavnicima nekih privrednih kolektiva i institucija koji su pomogali toj obrazovnoj ustanovi.

U ime Fondacije Vera Kovač uručena je i tradicionalna godišnja novčana nagrada najboljem studentu Studijskog programa za psihologiju Strahinji Kijanoviću, koji je osnovne studije završio sa prosječnom ocjenom 9,40. 

(Tekst: Agencija Mina) 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.