15.11.2017

O regionalnoj zaštiti Jadrana i životnoj sredini na završnoj konferenciji CORE projekta

 
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
FB, TW, Linkedin, YouTube ...dodaj me
 

 

Završna konferencija EU/IPA projekta „Istraživanje i podizanje svijesti u prevenciji zaštite okoline i uspostavljanje veće sigurnosti i mjera za zaštitu pomorskog dobra u prekograničnom području republike Hrvatske i Crne Gore“ – „CORE” održana je u Budvi, u hotelu Splendid, 15. novembra 2017. godine. Konferenciji su prisustvovali studenti Studijskog programa za geografiju a dekan fakulteta, prof. dr Goran Barović je održao predavanje na temu Nautičke karte.

Studentima je ovo bila izanredna prilika da prisustvuju izlaganjima vezanim  za oblasti koje izučavaju na svom fakultetu, naročito oblast kartografije i pomorske geografije. Na završnoj konferenciji predstavljeni su rezultati terenskih istraživanja, a takođe je promovisana i projektna publikacija „Morsko dobro u Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori”.

Projekat je započet u januaru 2016. godine. Ukupna vrijednost za obje strane iznosila je  569.876,39 eura. Hrvatski partneri u projektu su Hrvatski hidrografski institut (HHI) i Sveučilište u Dubrovniku – Institut za more i priobalje. Iz Crne Gore osim Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS) učestvuje i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom. Saradnik na projektu je PAP/RAC iz Splita.

Projektom je nabavljena savremena oprema: dubinomjeri, instrumenti za praćenje morskih struja i talasa, biološke sonde i herbarijum. ZHMS je za rad Sektora za hidrografiju i okeanografiju kroz projekat obezbijedio multibim sonar u vrijednosti od 137.750,00 eura, neophodan za unapređenje hidrografske djelatnosti.

Sprovedena su hidrografska, okeanografska, biološka i hemijska mjerenja i prikupljeni podaci iz okruženja delte Neretve, delte rijeke Bojane i plaže Mogren i Sutomore. Na osnovu prikupljenih podataka i dobijenih rezultata izrađeni su nautički planovi sa ažuriranim hidrografskim mjerenjima i date preporuke koje se odnose na promjene obalne granice pod uticajem erozije i jačine talasa u Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Cilj projekta je doprinijeti poboljšanju saradnje i ukupne zaštite ovog dijela Jadrana, kao i povećati opšte znanje učesnika projekta o morskom dobru.


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

23.05.2018 Filozofski fakultet

Učešće u COST akciji Studijskog programa za sociologiju

DETALJNIJE

18.05.2018 Filozofski fakultet

DANI OTVORENIH VRATA

DETALJNIJE

08.05.2018 Filozofski fakultet

Igrom ,,Evropa pitanje vrijednosti” obilježen Dan Savjeta Evrope

DETALJNIJE

20.04.2018 Filozofski fakultet

Promocija knjige doktora Dragutina Papovića “Intelektualci i vlast u Crnoj Gori 1945-1990“

DETALJNIJE

17.04.2018 Filozofski fakultet

Takmičenje iz sociologije učenika srednjih škola

DETALJNIJE

16.04.2018 Filozofski fakultet

Otvorena vrata za nikšićke gimnazijalce

DETALJNIJE

13.04.2018 Filozofski fakultet

SA STUDENTIMA/STUDENTKINJAMA STUDIJSKOG PROGRAMA ZA OBRAZOVANJE UČITELJA I STUDIJSKOG PROGRAMA ZA PREDŠKOLSKO VASPITANJE ODRŽANE RADIONICE SAVJETA EVROPE NA TEMU: ,,UPOZNAVANJE SA DEMOKRATSKIM KOMPETENCIJAMA”

DETALJNIJE

12.04.2018 Filozofski fakultet

Okrugli sto posvećen profesoru Branislavu Batu Kovačeviću (1933 – 2009)

DETALJNIJE

02.04.2018 Filozofski fakultet

STUDENTSKA POSJETA ARHIVSKOM ODSJEKU NIKŠIĆ

DETALJNIJE

26.02.2018 Filozofski fakultet

Kreirani su mail nalozi za sve studente prve godine osnovnih studija, kao i za studente specijalistickih, magistarskih i doktorskih studija,upisanih školske 2017/18 godine.

DETALJNIJE