O regionalnoj zaštiti Jadrana i životnoj sredini na završnoj konferenciji CORE projekta




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

 

Završna konferencija EU/IPA projekta „Istraživanje i podizanje svijesti u prevenciji zaštite okoline i uspostavljanje veće sigurnosti i mjera za zaštitu pomorskog dobra u prekograničnom području republike Hrvatske i Crne Gore“ – „CORE” održana je u Budvi, u hotelu Splendid, 15. novembra 2017. godine. Konferenciji su prisustvovali studenti Studijskog programa za geografiju a dekan fakulteta, prof. dr Goran Barović je održao predavanje na temu Nautičke karte.

Studentima je ovo bila izanredna prilika da prisustvuju izlaganjima vezanim  za oblasti koje izučavaju na svom fakultetu, naročito oblast kartografije i pomorske geografije. Na završnoj konferenciji predstavljeni su rezultati terenskih istraživanja, a takođe je promovisana i projektna publikacija „Morsko dobro u Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori”.

Projekat je započet u januaru 2016. godine. Ukupna vrijednost za obje strane iznosila je  569.876,39 eura. Hrvatski partneri u projektu su Hrvatski hidrografski institut (HHI) i Sveučilište u Dubrovniku – Institut za more i priobalje. Iz Crne Gore osim Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS) učestvuje i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom. Saradnik na projektu je PAP/RAC iz Splita.

Projektom je nabavljena savremena oprema: dubinomjeri, instrumenti za praćenje morskih struja i talasa, biološke sonde i herbarijum. ZHMS je za rad Sektora za hidrografiju i okeanografiju kroz projekat obezbijedio multibim sonar u vrijednosti od 137.750,00 eura, neophodan za unapređenje hidrografske djelatnosti.

Sprovedena su hidrografska, okeanografska, biološka i hemijska mjerenja i prikupljeni podaci iz okruženja delte Neretve, delte rijeke Bojane i plaže Mogren i Sutomore. Na osnovu prikupljenih podataka i dobijenih rezultata izrađeni su nautički planovi sa ažuriranim hidrografskim mjerenjima i date preporuke koje se odnose na promjene obalne granice pod uticajem erozije i jačine talasa u Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Cilj projekta je doprinijeti poboljšanju saradnje i ukupne zaštite ovog dijela Jadrana, kao i povećati opšte znanje učesnika projekta o morskom dobru.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.