13.12.2017

Promocija knjige prof. dr Lidije Vujačić "Antropologija konzumerizma"

 
 

Knjiga prof. dr Lidije Vujačić "Antropologija konzumerizma"  podnaslova Život (ni)je u reklami promovisana je 13. decembra na Filozofskom fakultetu.O knjizi su govorili mr Ognjen Jovović, mr Obrad Samardžić, dr Predrag Živković i autorka.

 Izdavač knjige je Medijska kultura, edicija Teorija medija čiji je urednik, ujedno i recezent prof. dr Ratko Božović, između ostalog, zapisao:

 "U dobro osmišljenom, lucidnom, šarmantnom i argumentovanom spisu Antropologija konzumerizma sa karakterističnim podnaslovom Život (ni) je u reklami, Lidija Vujačić je osvijetlila skalu vrijednosti potrošakog društva i potrošačke kulture. Njena antopologija konzumerizma dovoljan je podsticaj da se kaže ponešto o temeljnoj autorkinoj preokupaciji -  reklami, koja je uveliko zagospodarila našim svakodnevljem.

Već se može reći–- što to ne postoji u reklami toga nema ni u stvarnosti. Što je najgore, ona je počesto svojom baroknom sveprisutnošću ugrozila spontanu komunikaciju sa vrijednostima.

...Istraživači reklame ubjedljivo pokazuju da nema nedužnih i nevinih potrošača. Oni uvjerljivo demonstriraju kako se na području reklame  na nov način susreću “ljudska duša i velika industrija“. Francuski mislilac Edgar Moren ističe da je cilj reklame da “podstiče želje“ i da ih “ukorenjuje u potrebe“. Što će reći da je reklama nezaobilazan “posrednik u potrošnji“ i da značajno utiče na procese stvaranja potreba, na karakter njihovog ispoljavanja. Zbog svega toga moraće se istraživati ne samo lukavstvo reklame već mnogo više – šta jesu i šta mogu biti potrebe savremenog čovjeka. Ne treba zaboraviti da od načina prihvatanja vrijednosti i načina stvaranja ljudskih potreba u velikoj mjeri zavisi čovjekova stvaralačka samopotvrda i uspon njegovih sposobnosti.

 

  ...Da je to tako pokazala je i Lidija Vujačić u spisu Antropologija konzumerizma. Ona je snagom savjesnog istraživača i pronicljivog teoretičara osporila deformacije i posrnuća već vladajućeg konzumerizma i potrošačke kulture ali je i odbranila vrijednosti u čijem je središtu smisao čovjekovog postojanja."


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

26.02.2018 Filozofski fakultet

Kreirani su mail nalozi za sve studente prve godine osnovnih studija, kao i za studente specijalistickih, magistarskih i doktorskih studija,upisanih školske 2017/18 godine.

DETALJNIJE

22.02.2018 Filozofski fakultet

Biblioteci Fakulteta donirane Monografije akademskog slikara Rajka Todorovića Todora

DETALJNIJE

19.02.2018 Filozofski fakultet

Filozofski fakultet je u saradnji sa Tehnopolisom, otpočeo pilot fazu projekta „Edukacija.me“

DETALJNIJE

19.02.2018 Filozofski fakultet

Održana trodnevna obuka za volontere/volonterke Filozofskog fakulteta

DETALJNIJE

13.02.2018 Filozofski fakultet

Predstavnici Centra za geopolitiku razgovarali sa ministarkom nauke dr Sanjom Damjanović

DETALJNIJE

27.12.2017 Filozofski fakultet

Studijski program za pedagogiju i Filozofski fakultet u Nikšiću predstavljeni u Kini

DETALJNIJE

25.12.2017 Filozofski fakultet

Crna Gora u svjetskoj monografiji o ledenim pećinama

DETALJNIJE

14.12.2017 Filozofski fakultet

Međunarodni naučni skup Interkulturalne kompetencije i europske vrijednosti u Zagrebu

DETALJNIJE

30.11.2017 Filozofski fakultet

Potpisan Protokol o saradnji sa Učiteljskim fakultetom, Univeziteta u Beogradu

DETALJNIJE

24.11.2017 Filozofski fakultet

Praktična nastava u Zavičajnom muzeju

DETALJNIJE