13.12.2017

Promocija knjige prof. dr Lidije Vujačić "Antropologija konzumerizma"

 
Slide1 background
Slide1 background
FB, TW, Linkedin, YouTube ...dodaj me
 

Knjiga prof. dr Lidije Vujačić "Antropologija konzumerizma"  podnaslova Život (ni)je u reklami promovisana je 13. decembra na Filozofskom fakultetu.O knjizi su govorili mr Ognjen Jovović, mr Obrad Samardžić, dr Predrag Živković i autorka.

 Izdavač knjige je Medijska kultura, edicija Teorija medija čiji je urednik, ujedno i recezent prof. dr Ratko Božović, između ostalog, zapisao:

 "U dobro osmišljenom, lucidnom, šarmantnom i argumentovanom spisu Antropologija konzumerizma sa karakterističnim podnaslovom Život (ni) je u reklami, Lidija Vujačić je osvijetlila skalu vrijednosti potrošakog društva i potrošačke kulture. Njena antopologija konzumerizma dovoljan je podsticaj da se kaže ponešto o temeljnoj autorkinoj preokupaciji -  reklami, koja je uveliko zagospodarila našim svakodnevljem.

Već se može reći–- što to ne postoji u reklami toga nema ni u stvarnosti. Što je najgore, ona je počesto svojom baroknom sveprisutnošću ugrozila spontanu komunikaciju sa vrijednostima.

...Istraživači reklame ubjedljivo pokazuju da nema nedužnih i nevinih potrošača. Oni uvjerljivo demonstriraju kako se na području reklame  na nov način susreću “ljudska duša i velika industrija“. Francuski mislilac Edgar Moren ističe da je cilj reklame da “podstiče želje“ i da ih “ukorenjuje u potrebe“. Što će reći da je reklama nezaobilazan “posrednik u potrošnji“ i da značajno utiče na procese stvaranja potreba, na karakter njihovog ispoljavanja. Zbog svega toga moraće se istraživati ne samo lukavstvo reklame već mnogo više – šta jesu i šta mogu biti potrebe savremenog čovjeka. Ne treba zaboraviti da od načina prihvatanja vrijednosti i načina stvaranja ljudskih potreba u velikoj mjeri zavisi čovjekova stvaralačka samopotvrda i uspon njegovih sposobnosti.

 

  ...Da je to tako pokazala je i Lidija Vujačić u spisu Antropologija konzumerizma. Ona je snagom savjesnog istraživača i pronicljivog teoretičara osporila deformacije i posrnuća već vladajućeg konzumerizma i potrošačke kulture ali je i odbranila vrijednosti u čijem je središtu smisao čovjekovog postojanja."


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

28.05.2018 Filozofski fakultet

Etnografski institut SANU donirao svoja izdanja Centru za sociokulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta

DETALJNIJE

23.05.2018 Filozofski fakultet

Učešće u COST akciji Studijskog programa za sociologiju

DETALJNIJE

18.05.2018 Filozofski fakultet

DANI OTVORENIH VRATA

DETALJNIJE

08.05.2018 Filozofski fakultet

Igrom ,,Evropa pitanje vrijednosti” obilježen Dan Savjeta Evrope

DETALJNIJE

20.04.2018 Filozofski fakultet

Promocija knjige doktora Dragutina Papovića “Intelektualci i vlast u Crnoj Gori 1945-1990“

DETALJNIJE

17.04.2018 Filozofski fakultet

Takmičenje iz sociologije učenika srednjih škola

DETALJNIJE

16.04.2018 Filozofski fakultet

Otvorena vrata za nikšićke gimnazijalce

DETALJNIJE

13.04.2018 Filozofski fakultet

SA STUDENTIMA/STUDENTKINJAMA STUDIJSKOG PROGRAMA ZA OBRAZOVANJE UČITELJA I STUDIJSKOG PROGRAMA ZA PREDŠKOLSKO VASPITANJE ODRŽANE RADIONICE SAVJETA EVROPE NA TEMU: ,,UPOZNAVANJE SA DEMOKRATSKIM KOMPETENCIJAMA”

DETALJNIJE

12.04.2018 Filozofski fakultet

Okrugli sto posvećen profesoru Branislavu Batu Kovačeviću (1933 – 2009)

DETALJNIJE

02.04.2018 Filozofski fakultet

STUDENTSKA POSJETA ARHIVSKOM ODSJEKU NIKŠIĆ

DETALJNIJE