03.11.2017

FLU po mobilnosti među najuspješnijim umjetničkim fakultetima u Evropi


Fakultet likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore, u srcu Prijestonice, daje poseban puls Cetinju i cijeloj zemlji projektima i aktivnostima koji ga povezuju sa internacionalnom zajednicom umjetnosti. O tome smo za sajt Univerziteta Crne Gore razgovarali sa dekanom Fakulteta likovnih umjetnosti prof. mr Ratkom Odalovićem.

UCG: Projekat Galeriju 42° idvajate kao jednu od posebnih aktivnosti. Šta biste još, osim Galerije, naveli kao znak prepoznavanja FLU?

ImageODALOVIĆ: Galerija 42° svojim programom predviđa gostovanja internacionalnih i domaćih umjetnika kroz rezidencijalne boravke, kao i prezentaciju umjetničkog rada nastavnika i studenata našeg fakulteta. Galerija je i mjesto edukatvnih programa od kojih bih izdvojio projekat „Njegovanje kulturnog identiteta djece grada Cetinja“, koji je imao za cilj da pruži kvalitetno umjetničko obrazovnje talentovanoj djeci i na taj način inspiriše kreativnost i razvijanje svijesti o značaju umjetničkog obrazovanja. Takođe, pomenuo bih FLUID dizajn forum koji je jedan od rijetkih akademskih istraživačkih projekata u Crnoj Gori koji ima formu festivala. Festival okuplja poznate predavače, dizajnere, umjetnike i profesionalce iz različitih oblasti, kao i brojene studente iz regiona.

UCG: Osim toga što „svijet umjetnosti“ dolazi na FLU i Vaši studenti i profesori odlaze na umjetničke fakultete u Evropi. Kako u tom kontekstu ocjenjujete međunarodnu saradnju Vašeg fakulteta?

ODALOVIĆ: Akademska mobilnost na Fakultetu likovnih umjetnosti jedan je od glavnih prioriteta u procesu internacionalizacije institucije. Važan segment razvojne strategije posvećen je internacionalizaciji i podsticanju mobilnosti studenata, posebno mladih istraživača. Fakultet ima uspostavljenu saradnju sa 10 partnerskih univerziteta iz Evropske unije preko kojih su obezbijeđene stipendije za mobilnost studenata i nastavnog osoblja.

U toku studijske 2016/2017 godine 20 studenata FLU boravilo je na razmjeni na partnerskim univerzitetima u Evropi, dok je 15 studenata sa partnerskih univerziteta iz Evrope boravilo na FLU. Ukupan broj dolaznih i odlaznih studenata u toku ove studijske godine iznosi 35, što predstavlja mobilnost od 35 odsto. To nas svrstava u najuspješnije umjetničke fakultete u Evropi u ovoj oblasti. Sa ovakvom rezultatima u mobilnosti možemo da kažemo da smo ostvarili naš dugoročni cilj, a to je da svakom studentu koji upiše FLU obezbjedimo mogućnost da provede jedan semestar na razmjeni na prestižnim umjetničkim univerzitetima u Evopi.

UCG: Kažete da su studijski programi na FLU koncipirani u skladu sa uspješnim institucijama visokog obrazovanja u Evropi i da prate aktuelne evropske umjetničke i obrazovne tokove. Koji su osnovni ciljevi studijskih programa FLU?

ODALOVIĆ: Osnovni ciljevi su da kroz teorijska i stručno-umjetnička znanja osposobe studente za samostalan i profesionalan rad u struci. Kad kažemo u struci, mislimo na širok opseg zanimanja koja podrazumijevaju institucije kulture i medija, obrazovanja, muzeje, galerije, dizajnerske firme i slično. Studijski program Slikarstvo svojim programskim sadržajima nudi studentima širok spektar znanja na polju slikarstva, grafike i intermedijane umjetnosti. Studenti će steći znanja, vještine i kompetencije iz crtanja, slikanja, grafike, vajanja, konzervacije, tehnoloških i teoretskih disciplina. Pored pomenutih oblasti u novim nastavnim planovima dat je veći značaj intermedijalnim umjetnostima koje podrazumijevaju povezivanje različitih umjetničkih disciplina i novih medija.

Osnovni programski sadržaji studijskog programa Vajarstvo, ponuđeni kroz dva modula Vajarstvo i Unikatno oblikovanje, odnose se na stručne i teoretske predmete iz oblasti crtanja, vajanja, u manjem obimu slikanja i grafike, uključujući i niz tehničko-tehnoloških predmeta koji osposobljavaju studente za oblikovanje u različitim vajarskim materijalima, od tradicionalnih do najsavremenijih. Kada je u pitanju Grafički dizajn, osnovni programski sadržaji tiču se stručnih oblasti istorije i teorije dizajna, grafičkih komunikacija, ilustracije, tipografije i fotografije. Studijski programi koncipirani su tako da, osim stručno-umjetničkih i teoretskih znanja koja studente pripremaju za karijeru u umjetnosti, institucijama kulture i medija i sl. omogućavaju studentima da steknu osnovna pedagoška znanja.

UCG: Puno se govori o održivosti obrazovanja i njegovoj razvojnoj komponenti. Može li se Vaša ustanova pohvaliti sa adekvatnim prostorima i drugim kapacitetima za nesmetano ostvarivanje obrazovne i naučno-istraživačke funkcije?

ODALOVIĆ: Iako trenutni prostorni kapaciteti ne odgovaraju u potpunosti potrebama Fakulteta, visoko postavljeni razvojni ciljevi sigurno će biti dostižniji s očekivanim prelaskom u novi univerzitetski kompleks i primjenu novog modela organizacije studija i nastavnih planova. Cetinje kao univerzitetski grad i svi njegovi umjetnički fakulteti s pravom mogu da očekuju dalji razvoj akademskog života i umjetničke scene, čemu na svoj način doprinosi dosadašnji rad naših studenata.


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

21.06.2018 Fakultet likovnih umjetnosti

RASPORED POLAGANJA PRIJEMNOG ISPITA

DETALJNIJE

21.06.2018 Fakultet likovnih umjetnosti

Obavještenje za buduće studente sa inostranim ispravama

DETALJNIJE

20.06.2018 Fakultet likovnih umjetnosti

Konkurs za upis studenata u prvu godinu osnovnih studija

DETALJNIJE

20.06.2018 Fakultet likovnih umjetnosti

Slikarska kolonija studenata FLU

DETALJNIJE

12.06.2018 Fakultet likovnih umjetnosti

Poljska na crnogorskom plakatu

DETALJNIJE

07.06.2018 Fakultet likovnih umjetnosti

Predstavnica FLU  dio audio-vizuelnog umjetničkog programa „77 miliona slika“ u Sarajevu

DETALJNIJE

06.06.2018 Fakultet likovnih umjetnosti

Ugovor o saradnji sa Albertina Akademijom lijepih umjetnosti u Torinu

DETALJNIJE

04.06.2018 Fakultet likovnih umjetnosti

Erasmus + konkursi za zimski semstar 2018/19

DETALJNIJE

29.05.2018 Fakultet likovnih umjetnosti

Izložba crteza Zuzane Martinusove u Studentskoj galerijii

DETALJNIJE

22.05.2018 Fakultet likovnih umjetnosti

Predstavnici Fakulteta u Londonu

DETALJNIJE