03.11.2017

FLU po mobilnosti među najuspješnijim umjetničkim fakultetima u Evropi


Fakultet likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore, u srcu Prijestonice, daje poseban puls Cetinju i cijeloj zemlji projektima i aktivnostima koji ga povezuju sa internacionalnom zajednicom umjetnosti. O tome smo za sajt Univerziteta Crne Gore razgovarali sa dekanom Fakulteta likovnih umjetnosti prof. mr Ratkom Odalovićem.

UCG: Projekat Galeriju 42° idvajate kao jednu od posebnih aktivnosti. Šta biste još, osim Galerije, naveli kao znak prepoznavanja FLU?

ImageODALOVIĆ: Galerija 42° svojim programom predviđa gostovanja internacionalnih i domaćih umjetnika kroz rezidencijalne boravke, kao i prezentaciju umjetničkog rada nastavnika i studenata našeg fakulteta. Galerija je i mjesto edukatvnih programa od kojih bih izdvojio projekat „Njegovanje kulturnog identiteta djece grada Cetinja“, koji je imao za cilj da pruži kvalitetno umjetničko obrazovnje talentovanoj djeci i na taj način inspiriše kreativnost i razvijanje svijesti o značaju umjetničkog obrazovanja. Takođe, pomenuo bih FLUID dizajn forum koji je jedan od rijetkih akademskih istraživačkih projekata u Crnoj Gori koji ima formu festivala. Festival okuplja poznate predavače, dizajnere, umjetnike i profesionalce iz različitih oblasti, kao i brojene studente iz regiona.

UCG: Osim toga što „svijet umjetnosti“ dolazi na FLU i Vaši studenti i profesori odlaze na umjetničke fakultete u Evropi. Kako u tom kontekstu ocjenjujete međunarodnu saradnju Vašeg fakulteta?

ODALOVIĆ: Akademska mobilnost na Fakultetu likovnih umjetnosti jedan je od glavnih prioriteta u procesu internacionalizacije institucije. Važan segment razvojne strategije posvećen je internacionalizaciji i podsticanju mobilnosti studenata, posebno mladih istraživača. Fakultet ima uspostavljenu saradnju sa 10 partnerskih univerziteta iz Evropske unije preko kojih su obezbijeđene stipendije za mobilnost studenata i nastavnog osoblja.

U toku studijske 2016/2017 godine 20 studenata FLU boravilo je na razmjeni na partnerskim univerzitetima u Evropi, dok je 15 studenata sa partnerskih univerziteta iz Evrope boravilo na FLU. Ukupan broj dolaznih i odlaznih studenata u toku ove studijske godine iznosi 35, što predstavlja mobilnost od 35 odsto. To nas svrstava u najuspješnije umjetničke fakultete u Evropi u ovoj oblasti. Sa ovakvom rezultatima u mobilnosti možemo da kažemo da smo ostvarili naš dugoročni cilj, a to je da svakom studentu koji upiše FLU obezbjedimo mogućnost da provede jedan semestar na razmjeni na prestižnim umjetničkim univerzitetima u Evopi.

UCG: Kažete da su studijski programi na FLU koncipirani u skladu sa uspješnim institucijama visokog obrazovanja u Evropi i da prate aktuelne evropske umjetničke i obrazovne tokove. Koji su osnovni ciljevi studijskih programa FLU?

ODALOVIĆ: Osnovni ciljevi su da kroz teorijska i stručno-umjetnička znanja osposobe studente za samostalan i profesionalan rad u struci. Kad kažemo u struci, mislimo na širok opseg zanimanja koja podrazumijevaju institucije kulture i medija, obrazovanja, muzeje, galerije, dizajnerske firme i slično. Studijski program Slikarstvo svojim programskim sadržajima nudi studentima širok spektar znanja na polju slikarstva, grafike i intermedijane umjetnosti. Studenti će steći znanja, vještine i kompetencije iz crtanja, slikanja, grafike, vajanja, konzervacije, tehnoloških i teoretskih disciplina. Pored pomenutih oblasti u novim nastavnim planovima dat je veći značaj intermedijalnim umjetnostima koje podrazumijevaju povezivanje različitih umjetničkih disciplina i novih medija.

Osnovni programski sadržaji studijskog programa Vajarstvo, ponuđeni kroz dva modula Vajarstvo i Unikatno oblikovanje, odnose se na stručne i teoretske predmete iz oblasti crtanja, vajanja, u manjem obimu slikanja i grafike, uključujući i niz tehničko-tehnoloških predmeta koji osposobljavaju studente za oblikovanje u različitim vajarskim materijalima, od tradicionalnih do najsavremenijih. Kada je u pitanju Grafički dizajn, osnovni programski sadržaji tiču se stručnih oblasti istorije i teorije dizajna, grafičkih komunikacija, ilustracije, tipografije i fotografije. Studijski programi koncipirani su tako da, osim stručno-umjetničkih i teoretskih znanja koja studente pripremaju za karijeru u umjetnosti, institucijama kulture i medija i sl. omogućavaju studentima da steknu osnovna pedagoška znanja.

UCG: Puno se govori o održivosti obrazovanja i njegovoj razvojnoj komponenti. Može li se Vaša ustanova pohvaliti sa adekvatnim prostorima i drugim kapacitetima za nesmetano ostvarivanje obrazovne i naučno-istraživačke funkcije?

ODALOVIĆ: Iako trenutni prostorni kapaciteti ne odgovaraju u potpunosti potrebama Fakulteta, visoko postavljeni razvojni ciljevi sigurno će biti dostižniji s očekivanim prelaskom u novi univerzitetski kompleks i primjenu novog modela organizacije studija i nastavnih planova. Cetinje kao univerzitetski grad i svi njegovi umjetnički fakulteti s pravom mogu da očekuju dalji razvoj akademskog života i umjetničke scene, čemu na svoj način doprinosi dosadašnji rad naših studenata.


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

10.01.2018 Fakultet likovnih umjetnosti

Mobilnost  sastavni dio profesionalnog razvoja svakog umjetnika  

DETALJNIJE

29.12.2017 Fakultet likovnih umjetnosti

Srećna Nova godina

DETALJNIJE

28.12.2017 Fakultet likovnih umjetnosti

Antifašističke mape Nikšića i Bara

DETALJNIJE

22.12.2017 Fakultet likovnih umjetnosti

Predavanje u u okviru projekta Art@CMS

DETALJNIJE

04.12.2017 Fakultet likovnih umjetnosti

Posjeta Akademiji likovnih umjetnosti i dizajna u Bratislavi

DETALJNIJE

25.11.2017 Fakultet likovnih umjetnosti

Četiri nagrade za poštanske marke osvojile četiri studentkinje FLU Cetinje

DETALJNIJE

15.11.2017 Fakultet likovnih umjetnosti

Ministarka nauke posjetila FLU

DETALJNIJE

06.11.2017 Fakultet likovnih umjetnosti

Izložba u Galeriji 42° — Nathalie Daoust

DETALJNIJE

18.10.2017 Fakultet likovnih umjetnosti

Spekulativni dizajn: AUTOMATIZACIJA

DETALJNIJE

14.10.2017 Fakultet likovnih umjetnosti

Performans Body&object

DETALJNIJE