Izložba u Galeriji 42° — Nathalie Daoust




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U srijedu, 8. novembra 2017. godine u 14 časova u Galeriji 42° biće otvorena izložba fotografija Korean Dreams kanadske umjetnice Natali Daust. Na izložbi će govoriti profesor Fakulteta likovnih umjetnosti, gospodin Lazar Pejović.

Realizaciju projekta pomoglo je Ministarstvo kulture Crne Gore.

 

O izložbi:

Najnoviji projekat Natali Daust, Korean Dreams, predstavlja složenu seriju fotografija koja govori o anksioznom bezumlju Sijeverne Koreje. Ove fotografije otkrivaju zemlju koja izgleda izvan vremena, kao pažljivo koreografirana fatamorgana.

Daust je veliki dio svoje karijere posvijetila istraživanju svijeta fantazije: skrivenih želja i potreba koje podstiču ljude da sanjaju, da se oblače, idu izvan granica konvencija i biježe od stvarnosti. U seriji Korean Dreams ona istražuje ovaj impuls ne kao individualni izbor stanovnika Sijeverne Koreje, već kao način života na koji je prisiljena cijela nacija.

Daust namijerno zatamnjuje fotografije tokom faza izrade, tako da se slojevi filma ljušte a slike postaju prigušene sve dok činjenice ne počnu da nestaju u ovom procesu a osjećaj nerealnog i nestvarnog dođe u prvi plan. Ovaj metod izrade asocira na način na koji se informacije prenose u Sijevernoj Koreji - fotografije, kao i ljudi iz Sijeverne Koreje su manipulisane sve dok osnovna istina ne postane zamućena.
Rezultat su fotografije koje govore o severnokorejskom društvu, nedostatku informacija i skrivenoj istini.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.