15.11.2017

Ministarka nauke posjetila FLU


Fakultet likovnih umjetnosti, u ponedeljak, 13.11.2017. godine, ugostio je ministarku nauke dr Sanju Damjanović, kao i predstavnike Fakulteta dramskih umjetnosti i Muzičke akademije sa Cetinja. 

Teme razgovora bile su uključivanje umjetničke zajednice u program Art@CMS, saradnja sa Univerzitetom primijenjenih umjetnosti iz Beča, kao i korišćenje sredstava iz EU programa Horizont 2020 i COST.

Ispred Fakulteta likovne umjetnosti prisustvovali su: mr Ratko Odalović, dekan, mr Zdravko Delibašić, prodekan za nastavu i mr Marko Marković, prodekan za međunarodnu saradnju. Sa Fakulteta dramskih umjetnosti sastanku su prisustvovali dr Vuk Vuković, prodekan za nastavu i doc. dr Edin Jašarović, prodekan za međunarodnu saradnju, dok je Fakultet muzičke umjetnosti predstavljala mr Tatjana Krkeljić, prodekan.

Saradnja u okviru programa ART@CMS sa crnogorskom umjetničkom zajednicom je već inicirana na ovogodišnjem festivalu Otvoreni dani nauke kroz izložbu „Umjetnost i nauka“, pa su na sastanku razmatrani modeli buduće saradnje sa CERN-om, ostvarivanje partnerstva sa evropskim prestižnim institucijama, odnosno umrežavanje sa vodećim naučnicima i umjetnicima koji imaju iskustva sa multidisciplinarnim programima, a koje se mogu primijeniti na crnogorskim akademijama.

Takođe, razmijenjena su mišljenja o aplikacijama koje imaju za cilj da omoguće korišćenje sredstava iz EU programa Horizont 2020 i COST. Projekti Twinning, ERA Chairs, Widening Fellowships i Teaming predstavljaju nekoliko varijanti projekata koji omogućavaju istraživačkim institucijama da putem partnerstava sa jakim institucijama u EU podignu nivo svoje nauke na značajno viši stepen, umreže se sa jačim timovima i na taj način poprave poziciju za takmičenje za EU fondove u nauci i inovacijama. COST program je najstariji evropski program za umrežavanje i međunarodnu saradnju istraživača, po prinicipu autonomnog predlaganja ideja za projekte koji treba da donesu sasvim nove ideje i otkrića putem saradnje naučnika iz najmanje sedam zemalja. Pored “bottom-up” principa u predlaganju tema, interesantno je što COST primjenjuje anonimnost u predlaganju i ocjeni projekata, tako da se u predlozima projekata ne pominju imena niti institucije već se ocjena projekata vrši primarno na osnovu originalnosti ideja.

Predstavnici umjetničke zajednice su mogli bliže da se informišu o trenutnim aktivnostima Ministarstva na tom polju, kao i da predstave svoje ideje kojima bi akademije mogle dati svoj doprinos.

Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

22.05.2018 Fakultet likovnih umjetnosti

Predstavnici Fakulteta u Londonu

DETALJNIJE

18.05.2018 Fakultet likovnih umjetnosti

FLU proslavio 30 godina rada

DETALJNIJE

16.05.2018 Fakultet likovnih umjetnosti

Izložba studenata povodom jubileja 30 godina od osnivanja

DETALJNIJE

11.05.2018 Fakultet likovnih umjetnosti

Posjeta prof. Nataše Đurović Akademiji lijepih umjetnosti u Maćerati

DETALJNIJE

08.05.2018 Fakultet likovnih umjetnosti

FLU Cetinje na podgoričkom sajmu knjiga

DETALJNIJE

02.05.2018 Fakultet likovnih umjetnosti

Prezentacija likovne akademije iz Metza

DETALJNIJE

02.05.2018 Fakultet likovnih umjetnosti

Posjeta i radionica profesorice Živilė Jasutytė sa Likovne Akademije iz Vilniusa

DETALJNIJE

02.05.2018 Fakultet likovnih umjetnosti

Izložba projekta “Mediteran-Okruženje i tradicija'' u Lisabonu

DETALJNIJE

25.04.2018 Fakultet likovnih umjetnosti

Izložba u okviru jubileja: 30 godina Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje

DETALJNIJE

24.04.2018 Fakultet likovnih umjetnosti

Ruth Hingston i Tim Brook u Galeriji 42

DETALJNIJE