15.11.2017

Ministarka nauke posjetila FLU


Fakultet likovnih umjetnosti, u ponedeljak, 13.11.2017. godine, ugostio je ministarku nauke dr Sanju Damjanović, kao i predstavnike Fakulteta dramskih umjetnosti i Muzičke akademije sa Cetinja. 

Teme razgovora bile su uključivanje umjetničke zajednice u program Art@CMS, saradnja sa Univerzitetom primijenjenih umjetnosti iz Beča, kao i korišćenje sredstava iz EU programa Horizont 2020 i COST.

Ispred Fakulteta likovne umjetnosti prisustvovali su: mr Ratko Odalović, dekan, mr Zdravko Delibašić, prodekan za nastavu i mr Marko Marković, prodekan za međunarodnu saradnju. Sa Fakulteta dramskih umjetnosti sastanku su prisustvovali dr Vuk Vuković, prodekan za nastavu i doc. dr Edin Jašarović, prodekan za međunarodnu saradnju, dok je Fakultet muzičke umjetnosti predstavljala mr Tatjana Krkeljić, prodekan.

Saradnja u okviru programa ART@CMS sa crnogorskom umjetničkom zajednicom je već inicirana na ovogodišnjem festivalu Otvoreni dani nauke kroz izložbu „Umjetnost i nauka“, pa su na sastanku razmatrani modeli buduće saradnje sa CERN-om, ostvarivanje partnerstva sa evropskim prestižnim institucijama, odnosno umrežavanje sa vodećim naučnicima i umjetnicima koji imaju iskustva sa multidisciplinarnim programima, a koje se mogu primijeniti na crnogorskim akademijama.

Takođe, razmijenjena su mišljenja o aplikacijama koje imaju za cilj da omoguće korišćenje sredstava iz EU programa Horizont 2020 i COST. Projekti Twinning, ERA Chairs, Widening Fellowships i Teaming predstavljaju nekoliko varijanti projekata koji omogućavaju istraživačkim institucijama da putem partnerstava sa jakim institucijama u EU podignu nivo svoje nauke na značajno viši stepen, umreže se sa jačim timovima i na taj način poprave poziciju za takmičenje za EU fondove u nauci i inovacijama. COST program je najstariji evropski program za umrežavanje i međunarodnu saradnju istraživača, po prinicipu autonomnog predlaganja ideja za projekte koji treba da donesu sasvim nove ideje i otkrića putem saradnje naučnika iz najmanje sedam zemalja. Pored “bottom-up” principa u predlaganju tema, interesantno je što COST primjenjuje anonimnost u predlaganju i ocjeni projekata, tako da se u predlozima projekata ne pominju imena niti institucije već se ocjena projekata vrši primarno na osnovu originalnosti ideja.

Predstavnici umjetničke zajednice su mogli bliže da se informišu o trenutnim aktivnostima Ministarstva na tom polju, kao i da predstave svoje ideje kojima bi akademije mogle dati svoj doprinos.

Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

10.01.2018 Fakultet likovnih umjetnosti

Mobilnost  sastavni dio profesionalnog razvoja svakog umjetnika  

DETALJNIJE

29.12.2017 Fakultet likovnih umjetnosti

Srećna Nova godina

DETALJNIJE

28.12.2017 Fakultet likovnih umjetnosti

Antifašističke mape Nikšića i Bara

DETALJNIJE

22.12.2017 Fakultet likovnih umjetnosti

Predavanje u u okviru projekta Art@CMS

DETALJNIJE

04.12.2017 Fakultet likovnih umjetnosti

Posjeta Akademiji likovnih umjetnosti i dizajna u Bratislavi

DETALJNIJE

25.11.2017 Fakultet likovnih umjetnosti

Četiri nagrade za poštanske marke osvojile četiri studentkinje FLU Cetinje

DETALJNIJE

06.11.2017 Fakultet likovnih umjetnosti

Izložba u Galeriji 42° — Nathalie Daoust

DETALJNIJE

03.11.2017 Fakultet likovnih umjetnosti

FLU po mobilnosti među najuspješnijim umjetničkim fakultetima u Evropi

DETALJNIJE

18.10.2017 Fakultet likovnih umjetnosti

Spekulativni dizajn: AUTOMATIZACIJA

DETALJNIJE

14.10.2017 Fakultet likovnih umjetnosti

Performans Body&object

DETALJNIJE