Izložba Maje Šofranac u Dvorcu Petrovića




Izložba Maje Šofranac u Dvorcu Petrovića

U utorak, 27. februara sa početkom u 20 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u Dvorcu Petrovića biće otvorena izložba radova Maje Šofranac pod nazivom „Imuno-sistem“. Umjetnica će se predstaviti crtežima, instalacijama i video radovima nastalim 2017/18. godine.

Maja Šofranac je rođena 1981. u Podgorici. Završila je osnovne i magistarske studije slikarstva na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Trenutno je studentkinja doktorskih studija na FLU Beograd.

Studijski je boravila u Francuskoj, na Univerzitetu Mark Blok u Strazburu, odsjek UFR Arts i u Pont Avenu, Francuska, Schooll of Contemporary Art-Pont Aven. Bila je na rezidencijalnim umjetničkim boravcima u Lajpcigu, Njemačka - LIA Leipzig – International Art Programe Leipzig kao i u  Kaliforniji, SAD kao asistentkinja na projektima američkog muraliste John Pugh-a. Imala je više samostalnih i grupnih izložbi u Crnoj Gori i inostranstvu. Dobitnica je Godišnjih nagrada za crtež i slikarstvo FLU Cetinje kao i nagrade Hercegnovskog zimskog salona. Živi i radi u Podgorici i na Cetinju.

„Izložbom „Imuno - sistem“ Maja Šofranac preispituje dehumanizaciju savremenog društva, uz promišljanje o simbiozi između čovjeka i tehnoloških naprava. Insistirajući na buđenju individualnosti, koju sagledava kao jedini imunološki sistem neophodan u borbi protiv mehanizovane stvarnosti, ističe dualnost čovjeka kao fizičkog i duhovnog bića, dajući prednost njegovoj spiritualnosti. Na taj način umjetnica predstavlja snažno sučeljavanje između težnje ka savršenstvu modernog doba oslikanog u robotizovanim tijelima i čovjeka otuđenog, nesigurnog, potisnute spontanosti i emocija.“ zapisala je, između ostalog, istoričarka umjetnosti Maja Dedić o stvaralaštvu ove umjetnice.

Izložba u Dvorcu Petrovića se može pogledati do 20. marta.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.