Izložba plakata “Njegoš.otf” Adele Zejnilović




Izložba plakata “Njegoš.otf” Adele Zejnilović

U organizaciji NVU FLUX, u subotu 18. avgusta 2018. godine na Balšića pazaru na Cetinju otvorena Izložba plakata “Njegoš.otf” autorke Adele Zejnilović. Izložbu čini serija tipografskih plakata inspirisanih Njegoševim rukopisom.

 

Ova izložba je nastavak rada na projektu rekonstrukcije rukopisa, koji je započeo magistarskim radom Adele Zejnilović, 2012. godine, pod nazivom “Crna Gora u pismu – od ličnog do zvaničnog” u okviru koga su dizajnirani fontovi “Otoih”, “Serdari” i font “Njegos” koji je rekonstrukcija ćiriličnog i latiničnog rukopisa Petra II Petrovića Njegoša.Prva serija autorskih plakata inspirisanih Njegoševim rukopisom  i dizajniranih upotrebom autorskog fonta “Njegos”, bila je prikazana na izložbi „Digitalna rekonstrukcija rukopisa Petra II Petrovića Njegoša” u Galeriji Centar u Podgorici 2013. godine, čime je i zvanično započela godina obilježavanja jubileja „200 godina od rođenja Njegoša“.

 

Kreiranje fontova koji imaju polazište u rukopisu kulturno-istorijskih figura, predstavlja svojevrsni omaž toj ličnosti. U vremenu kada novi fontovi nastaju svakodnevno, fontovi nastali iz rukopisa značajnih ličnosti donose nam to drugo „čitanje“ jer sada svoje misli možemo oblikovati na drugačiji način, a u dizajnerski proces unijeti svježinu. Apstrahovanjem značenja pisanog teksta, ostaje grafička forma u obliku crteža koji se sastoji iz ponovljenih poteza, izduženih ili kratkih, zaobljenih ili šiljatih, uspravnih ili iskošenih, a zajedno, ponavljanjem, stvaraju određeni karakter rukopisa koji predstavlja svojevrstan portret pisara i odražava njegovo trenutno stanje.

 

Rekonstrukcija Njegoševog rukopisa tj. njegova digitalna interpretacija otvara nam još jedno polje za sagledavanje njegove kompleksne ličnosti. Upotrebom fonta “Njegos” možemo da, najvjernije, opet ispisujemo/isčitavamo  njegove citate ili možemo da inspirisani njegovim rukopisom kreiramo nove jezičke i vizuelne forme. Jedan od ciljeva nevladinog udruženja FLUX je očuvanje tradicije i valorizacija kulturne baštine Crne Gore sa akcentom na savremenu vizuelnu promociju. Ovi autorski plakati  Adele Zejnilović upravo govore tim savremenim dizajnerskim jezikom, ne vraćaju nas  bukvalno u prošlo vrijeme, ne replikuju istorijske činjenice, već kreiraju nove apstrahovane vizuelne forme koje su bazirane na Njegoševom rukopisu i mislima. U njima tipografija tj. font nije koncipiran da bude u službi plakata i čitljivosti (što je uglavnom primarna funkcija u grafičkom dizajnu), već je plakat poslužio samo kao prezentacijska forma i podređen je tipografiji. Slovni znak ovdje nije tretiran samo kao konkretna grafema već kao grafizam / slika / crtež – autorska kompozicija. Na nekima od njih, Njegoševe grafeme su gigantirane do nivoa potpunog apstrahovanja i kreiranja novih grafizama, na drugim plakatima se repeticijom i preklapanjima stvorila nova vizuelna poezija. Oba ova dizajnerska pristupa daju određeni ritam i čine izložbenu postavku dinamičnom, što je veoma značajno, uzimajući u obzir da je izložbena postavka koncipirana i postavljena u javnom prostoru (na Balšića pazaru), i da je predviđeno da  tokom avgusta i septembra “komunicira” sa  građanima Cetinja, slučajnim prolaznicima i turistima – istakli su iz NVU FLUX.

 

Adela Zejnilović, rođena 1977. godine u Prištini, živi u Podgorici. Završila je osnovne i magistarske studije na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Trenutno je na doktorskim studijama na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna, Univerzitet umetnosti u Beogradu, na predmetu Pismo. Angažovana je na Fakultetu likovnih umjetnosti Cetinje kao saradnik u nastavi na Studijskom programu Grafički dizajn. Učestvovala je na više konferencija i radionica u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je više nagrada za dizajn, izlagala je na nekoliko samostalnih i više grupnih izložbi.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.