Studenti obilježili Dan oralnog zdravlja




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Studenti stomatologije na Medicinskom fakultetu u Podgorici su u utorak, 20.marta, u sklopu proslave Međunarodnog dana oralnog zdravlja, edukativne i promotivne stomatološke aktivnosti upotpunili posjetama tržnim centrima Podgorice.

Milica Radulović, Jovana Sinđić, Ana Lipovina i Aleksa Maraš su, u toku dvočasovnog druženja sa prolaznicima u tržnom centru ,,Bazar”, akcenat stavili na edukaciju najmlađe populacije. Mnogobrojnim mališanima, ali i njihovim roditeljima, studenti su demonstrirali pravilnu tehniku održavanja oralne higijene i podijelili brojne savjete u vezi sa izborom adekvatne četkice i paste za zube, kao i ostalih sredstava korisnih za njegu zuba i desni. Ovom prilikom, najmlađi su motivisani da se na licu mjesta i sami oprobaju u čišćenju i razviju spretnost potrebnu za ovu radnju, dok su savjeti upućeni roditeljima uglavnom bili bazirani na značaju redovnih i pravovremenih dječijih odlazaka kod stomatologa. Ne zaboravljajući zreliju populaciju, studenti su odgovarali na pitanja starijih posjetioca ,,Bazara”, koja su se uglavnom temeljila na pravilnoj higijeni pojedinih protetskih nadoknada.

Jednako angažovani su bili i studenti u tržnom centru ,,Delta city”, gdje su Vasilije Cupara, Emira Frljučkić, Tamara Vujošević i Dženita Šemović pokušali da radoznalim posjetiocima svih uzrasnih kategorija objasne značaj redovne i pravilne oralne higijene. Najmlađim prolaznicima, posebno zainteresovanim za uticaj konzumacije šećera na zube, studenti su na slikovit način objasnili posljedice loše higijene zuba, uz obavezne savjete roditeljima kako da optimalno rasporede dnevni unos slatkiša i slatkih napitaka i na taj način stave ishranu  u službu cjelokupnog zdravlja. Dijeleći zainteresovanim roditeljima edukativne flajere, studenti su ih motivisali da i sami uvedu pozitivne izmjene u načinu održavanja oralne higijene, kako bi svojim primjerom motivisali najmlađe da učine isto.

Posjetiocima oba tržna centra studenti su podijelili četkice i paste za zube poznatih brendova ,,Curaprox”, ,,Colgate” i ,,Vitis”, kao dodatnu motivaciju za uključenje zdravih životnih navika.

Aktivnosti u sklopu mjeseca oralnog zdravlja studenti stomatologije nastavljaju u ponedjeljak, 26.marta u tržnom centru ,,City mall”, sa početkom u 17 časova.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.