Školom za trudnice bez straha kod stomatologa




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Studentkinje stomatologije na Medicinskom fakultetu u Podgorici su u toku obilježavanja Mjeseca oralnog zdravlja posvetile posebnu pažnju edukaciji trudnica.

Buduće majke se za porođaj pripremaju u Školi za trudnice koja se nalazi u sklopu Savjetovališta za reproduktivno zdravlje u Domu zdravlja Podgorica. Sve one imaju isti cilj - da na svijet donesu zdravu bebu, a da im to što bezbolnije i ljepše prođe stara se tim doktora specijalista koji ih pripremaju za rađanje novog života i prve dane roditeljstva.
Program se odvija po principu radionica. Zainteresovani roditelji mogu slušati predavanja ginekologa, pedijatra i psihologa jednom sedmično u trajanju od dva sata.

Zahvaljujuci studentkinjama pete godine stomatologije buduce majke su bile u prilici da prisustvuju jednocasovnoj radionici o odrzavanju oralnog zdravlja tokom trudnoce.
Ulaskom u trudnoću ženama se nameće bezbroj pitanja od toga kako da se hrane, kako da pojacaju stepen odrzavanja oralne higijene, šta da očekuju u kojem mjesecu trudnoće, do banalnih tzv. mit-tema : jedno dijete-jedan zub. Sva pitanja na koja ne mogu da dobiju odgovor od svog ginekologa, imale su priliku postaviti nasim studentkinjama.
U tu svrhu je odrzano predavanje na temu : " Vrijeme trudnoce - majka i plod ."
U toku ovog predavanja prisutne su mogle cuti informacije o promjenama i najcescim problemima na zubima u toku trudnoce, pravilnoj ishrani i upotrebi fluora, stetnom uticaju pusenja po majku i plod, kao i o cirkularnom karijesu - gdje je prikazan i kratki film o nacinu na koji isti nastaje i kako adekvatno reagovati u tom slucaju. Takodje, prisutne su uz pomoc studentkinja naucile pravilnu tehniku pranja zuba kao i znacaj odrzavanja oralne higijene kod djece prije nicanja zuba. Pored toga, predavalo se o primjeni anestezije i mogucnosti primjene rtg snimanja kod trudnica.

Poslije predavanja, pravilno i adekvatno odrzavanje oralne higijene za buduce majke vise nije nepoznanica, što znači da sa manje straha manje je i bola, a uz bolju pripremu i podizanje svijesti o ovoj temi - cuvamo zdravlje same bebe.

Predavanje je poklonima podrzao Colgate.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.