18.04.2018

Aktivnosti studenata studijskog programa Stomatologija

 
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
FB, TW, Linkedin, YouTube ...dodaj me
 

U okviru mjeseca aprila, koji se širom svijeta obilježava kao mjesec zdravlja,  studenti stomatologije na Medicinskom fakultetu u Podgorici su nastavili sa ranije započetim edukativnim stomatološkim aktivnostima. Cilj ovakvog angažovanja je, sem uobičajenog informisanja o značaju higijene usta i zuba, bila i edukacija stanovništva o oralnom zdravlju kao nezaobilaznom, ali često zapostavljenom segmentu opšteg zdravlja.

U četvrtak, 29. marta, studenti Vasilije Cupara, Aleksa Đuričković i Aleksa Raičković su posjetili školu za srednje i više stručno obrazovanje ,,Sergej Stanić”. U toku jednočasovne prezentacije, studenti su učenicima demonstrirali pravilnu tehniku pranja zuba i poseban akcenat stavili na osnovna, ali i pomoćna sredstva za čišćenje usne duplje. Savjete o izboru prave četkice, kao i dopunskoj ulozi paste za zube u održavanju oralne higijene, upotpunili su odgovarajući pokloni, koji su učenicima olakšali usvajanje novih znanja i tehnike čišćenja.

Četvrtog aprila upriličena je posjeta srednjoj ekonomskoj školi ,,Mirko Vešović”, gdje su Milica Radulović, Ana Lipovina i Aleksa Maraš učenicima više razreda pokušali da razjasne nedoumice vezane za oralno zdravlje.Prezentacijom u kabinetu za praktičnu nastavu škole, studenti su zainteresovanima govorili o značaju uravnoteženih i zdravih obroka, sa posebnim osvrtom na opasnost koja prijeti od učestalog uzimanja naročito slatke ili kisjele hrane i napitaka. Nezaobilazna priča o estetskoj ulozi lijepih zuba dopunjena je razgovorom o brojnim tehnikama izbjeljivanja zuba, kao i mogućim štetnim efektima istog.

Samo dan kasnije, Jovana Radonjić,Tijana Kaluđerović i Aleksa Đuričković su posjetili gimnaziju ,,Slobodan Škerović” u Podgorici. U saradnji sa stručnim aktivom biologije, studenti su organizovali predavanje u toku kog su učenici mogli da upotpune svoje znanje ne samo o efikasnoj oralnoj higijeni, već i o značaju korekcije loših životnih navika i uloge koju bolesti zavisnosti imaju u nastanku oralnih oboljenja.  Ovom prilikom, učenicima je posebno naglašen značaj redovnog odlaska kod stomatologa kao jednog od najbitnijih činioca u prevenciji oboljenja usta i zuba.

U želji da edukacija o oralnom zdravlju ne bude samo privilegija nekoliko  srednjoškolskih razreda,Tamara Vujošević, Milica Radulović, Tijana Kaluđerović i Aleksa Raičković su u srijedu, 11. aprila posjetili prostorije Američkog ugla u Podgorici. U sklopu ove aktivnosti, studenti su organizovali kreativnu radionicu u okviru Access microscholarship programa, dvogodišnjeg programa engleskog jezika za 25 talentovanih učenika iz Podgorice, koji finansira Ministarstvo  inostranih poslova SAD uz podrsku ambasade te države u Podgorici, a sprovodi Udruženje nastavnika engleskog jezika Crne Gore (ELTAM) . U toku radionice pod nazivom  'Brush and floss-or prepare for the loss!', koja je u cjelosti koncipirana i izvedena na engleskom jeziku, studenti su učesnicima programa govorili o osnovnim strukturama koje grade zub, razlikama između mliječnih i stalnih zuba, kao i načinima da se očuva zdravlje i jednih i drugih. Izlaganje su pratile adekvatne slike i slajdovi sa instrukcijama na engleskom jeziku, a učenici su bili vrlo motivisani da se i sami oprobaju u čišćenju na velikim stomatološkim modelima vilica. Prisutnima su podijeljeni pokloni koje su omogućili Colgate, Curaprox i Vitis, poznati stomatološki brendovi koji su podržali sve navedene aktivnosti studenata fakulteta.

U okviru manifestacije pod nazivom ,,Biram zdravlje”, koju je organizovao Sekretarijat za mlade, sport i socijalna pitanja opštine Tivat, devet studenata stomatologije je u petak, 13. aprila, posjetilo ovu opštinu. U multimedijalnoj sali zgrade opštine studenti su publici, koju je sačinjavalo čak 85 mališana predškolskog uzrasta, održali predavanje sa ciljem edukacije o načinu nastanka zubnog karijesa i mogućnostima njegove prevencije. Ovom prilikom, djeci se obratila gradonačelnica Tivta, dr Snežana Matijević, koja je ujedno i profesor na fakultetu u Podgorici, kao i direktorica Doma zdravlja u Tivtu i rukovodilac studijskog programa Stomatologija, prof. dr Jasminka Anđelić. Uz kreativne igre i kraći animirani film, studenti su pokušali da ritual čišćenja zuba djeci predstave kao zabavnu proceduru, a sam odlazak kod stomatologa kao korisnu, a ne zastrašujuću ili bolnu okolnost. Najmlađima su kao poklon uručene četkica i pasta za zube, a opština Tivat je mališane obradovala i poklon paketima sa zabavnim  materijalom prilagođenim dječijem uzrastu. Posjetu je svojim proizvodima upotpunio Colgate, kao i edukativne brošure koje su izradili studenti fakulteta. 

 

 

 

 

 

 

 


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

22.06.2018 Medicinski fakultet

Upis 2018/2019

DETALJNIJE

21.06.2018 Medicinski fakultet

Konkurs za upis studenata 25. i 26. juna

DETALJNIJE

13.06.2018 Medicinski fakultet

Predavanje na temu ,,Oralno zdravlje¨

DETALJNIJE

08.06.2018 Medicinski fakultet

Medicinski fakultet proslavio jubilarnih 20 godina rada

DETALJNIJE

17.05.2018 Medicinski fakultet

Raspored polaganja ispita

DETALJNIJE

03.05.2018 Medicinski fakultet

Školom za trudnice bez straha kod stomatologa

DETALJNIJE

22.03.2018 Medicinski fakultet

Studenti obilježili Dan oralnog zdravlja

DETALJNIJE

22.03.2018 Medicinski fakultet

Promocija oralnog zdravlja u O.Š. “Oktoih”

DETALJNIJE

21.03.2018 Medicinski fakultet

Više od 60 studenata Medicinskog fakulteta dalo krv

DETALJNIJE

19.03.2018 Medicinski fakultet

Promocija oralnog zdravlja

DETALJNIJE