Aktivnosti studenata studijskog programa Stomatologija




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru mjeseca aprila, koji se širom svijeta obilježava kao mjesec zdravlja,  studenti stomatologije na Medicinskom fakultetu u Podgorici su nastavili sa ranije započetim edukativnim stomatološkim aktivnostima. Cilj ovakvog angažovanja je, sem uobičajenog informisanja o značaju higijene usta i zuba, bila i edukacija stanovništva o oralnom zdravlju kao nezaobilaznom, ali često zapostavljenom segmentu opšteg zdravlja.

U četvrtak, 29. marta, studenti Vasilije Cupara, Aleksa Đuričković i Aleksa Raičković su posjetili školu za srednje i više stručno obrazovanje ,,Sergej Stanić”. U toku jednočasovne prezentacije, studenti su učenicima demonstrirali pravilnu tehniku pranja zuba i poseban akcenat stavili na osnovna, ali i pomoćna sredstva za čišćenje usne duplje. Savjete o izboru prave četkice, kao i dopunskoj ulozi paste za zube u održavanju oralne higijene, upotpunili su odgovarajući pokloni, koji su učenicima olakšali usvajanje novih znanja i tehnike čišćenja.

Četvrtog aprila upriličena je posjeta srednjoj ekonomskoj školi ,,Mirko Vešović”, gdje su Milica Radulović, Ana Lipovina i Aleksa Maraš učenicima više razreda pokušali da razjasne nedoumice vezane za oralno zdravlje.Prezentacijom u kabinetu za praktičnu nastavu škole, studenti su zainteresovanima govorili o značaju uravnoteženih i zdravih obroka, sa posebnim osvrtom na opasnost koja prijeti od učestalog uzimanja naročito slatke ili kisjele hrane i napitaka. Nezaobilazna priča o estetskoj ulozi lijepih zuba dopunjena je razgovorom o brojnim tehnikama izbjeljivanja zuba, kao i mogućim štetnim efektima istog.

Samo dan kasnije, Jovana Radonjić,Tijana Kaluđerović i Aleksa Đuričković su posjetili gimnaziju ,,Slobodan Škerović” u Podgorici. U saradnji sa stručnim aktivom biologije, studenti su organizovali predavanje u toku kog su učenici mogli da upotpune svoje znanje ne samo o efikasnoj oralnoj higijeni, već i o značaju korekcije loših životnih navika i uloge koju bolesti zavisnosti imaju u nastanku oralnih oboljenja.  Ovom prilikom, učenicima je posebno naglašen značaj redovnog odlaska kod stomatologa kao jednog od najbitnijih činioca u prevenciji oboljenja usta i zuba.

U želji da edukacija o oralnom zdravlju ne bude samo privilegija nekoliko  srednjoškolskih razreda,Tamara Vujošević, Milica Radulović, Tijana Kaluđerović i Aleksa Raičković su u srijedu, 11. aprila posjetili prostorije Američkog ugla u Podgorici. U sklopu ove aktivnosti, studenti su organizovali kreativnu radionicu u okviru Access microscholarship programa, dvogodišnjeg programa engleskog jezika za 25 talentovanih učenika iz Podgorice, koji finansira Ministarstvo  inostranih poslova SAD uz podrsku ambasade te države u Podgorici, a sprovodi Udruženje nastavnika engleskog jezika Crne Gore (ELTAM) . U toku radionice pod nazivom  'Brush and floss-or prepare for the loss!', koja je u cjelosti koncipirana i izvedena na engleskom jeziku, studenti su učesnicima programa govorili o osnovnim strukturama koje grade zub, razlikama između mliječnih i stalnih zuba, kao i načinima da se očuva zdravlje i jednih i drugih. Izlaganje su pratile adekvatne slike i slajdovi sa instrukcijama na engleskom jeziku, a učenici su bili vrlo motivisani da se i sami oprobaju u čišćenju na velikim stomatološkim modelima vilica. Prisutnima su podijeljeni pokloni koje su omogućili Colgate, Curaprox i Vitis, poznati stomatološki brendovi koji su podržali sve navedene aktivnosti studenata fakulteta.

U okviru manifestacije pod nazivom ,,Biram zdravlje”, koju je organizovao Sekretarijat za mlade, sport i socijalna pitanja opštine Tivat, devet studenata stomatologije je u petak, 13. aprila, posjetilo ovu opštinu. U multimedijalnoj sali zgrade opštine studenti su publici, koju je sačinjavalo čak 85 mališana predškolskog uzrasta, održali predavanje sa ciljem edukacije o načinu nastanka zubnog karijesa i mogućnostima njegove prevencije. Ovom prilikom, djeci se obratila gradonačelnica Tivta, dr Snežana Matijević, koja je ujedno i profesor na fakultetu u Podgorici, kao i direktorica Doma zdravlja u Tivtu i rukovodilac studijskog programa Stomatologija, prof. dr Jasminka Anđelić. Uz kreativne igre i kraći animirani film, studenti su pokušali da ritual čišćenja zuba djeci predstave kao zabavnu proceduru, a sam odlazak kod stomatologa kao korisnu, a ne zastrašujuću ili bolnu okolnost. Najmlađima su kao poklon uručene četkica i pasta za zube, a opština Tivat je mališane obradovala i poklon paketima sa zabavnim  materijalom prilagođenim dječijem uzrastu. Posjetu je svojim proizvodima upotpunio Colgate, kao i edukativne brošure koje su izradili studenti fakulteta. 

 

 

 

 

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.