Pozdravna riječ dekana




Pozdravna riječ dekana

Poruka dekana prof. dr Radoja Vujadinovića budućim studentima Mašinskog fakulteta

Dragi maturanti,

Danas ste na prekretnici života kada birate svoju profesiju i sebi trasirate profesionalni put. Zato pred vama nije nimalo lak zadatak, a moja je želja i potreba, ali i akademska odgovornost da vam ukažem na mogućnosti koje pruža Mašinski fakultet. Iako postoje predrasude da se mašinski inženjeri zapošljavaju samo u preduzećima teške industrije i da naše tržište rada nema potrebu za njima, činjenice i brojke govore upravo suprotno. Naime, godinama unazad, Mašinski fakultet završava znatno manji broj studenata nego što su potrebe tržišta rada u Crnoj Gori za inženjerima koje školuje. Iz ovog razloga značajan broj naših studenata zasniva radni odnos već u toku studija, ne čekajući da stekne diplomu. Mašinstvo prožima sve društvene I privredne sfere, znanja mašinskog inženjera su multidisciplinarna i potrebna svim preduzećima bilo da su ona privatna, državna, mala, velika, proizvodna ili uslužna.

Praksa je pokazala da studenti našeg fakulteta ne postaju samo dobri inženjeri, već i vrhunski menadžeri, vlasnici renomiranih privatnih kompanija, ljudi veoma uspješni u biznisu, koji obavljaju najodgovornije funkcije u državi na lokalnom i državnom nivou. Znanje i vještine koje ćete steći u toku studija će vas naoružati inženjerskom logikom i samopouzdanjem pred kojim će svaki problem doživjeti poraz, a vi izaći kao pobjednik.

Zato pozivam hrabre i odvažne među vama da nam se pridruže, da uđu u svijet inženjerskih nauka koje se izučavaju na našem fakultetu. Potrudite se i zaslužite prestižne diplome inženjera mašinstva, drumskog saobraćaja ili mehatronike, koje su priznate u svijetu, kako za nastavak školovanja tako i za zaposlenje.

Mašinski fakultet, kroz brojne međunarodne projekte i programe, omogućava svojim studentima usavršavanje, ali i pohađanje nastave na partnerskim univerzitetima u svijetu, dakle pruža šansu koju su iskoristile brojne vaše starije kolege. Dočekujemo vas u najmodernijim učionicama i laboratorijama spremni da vas naoružamo teoretskim i praktičnim znanjima. Čeka vas posvećeno mlado akademsko osoblje sa međunarodno stečenim kompetencijama. Nemojte da se plašite ovog izazova jer će vam se uloženi trud višestruko vratiti. Najbolje među vama čekaju stipendije i asistentska mjesta na našem fakultetu, usavršavanja u inostranstvu i blistava univerzitetska karijera. Kako su programi kompatibilni sa prestižnim inostranim fakultetima sa diplomom našeg fakulteta veoma lako ćete naći posao u inostranstvu. Malo više truda i rada u mlađim danima garantuje sigurnu i bezbrižnu budućnost, zato svi koji postanu dio naše porodice čeka siguran posao i egzistencija, ugled u društvu i izvjesna budućnost!

Imajući u vidu sve prethodno pozivam vas da u što većem broju upišete Mašinski fakultet odnosno jedan od 3 studijska programa (Mašinstvo, Drumski saobraćaj ili Mehatroniku) koji garantuju sigurnu egzistenciju vama i vašoj porodici.

Dobro došli!!!

Prof. dr Radoje Vujadinović



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.