Analiza nestacionarnog prenosa toplote u geotermalnim razmjenjivačima sa U-cijevima, autor Dr Esad Tombarević




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
  • Analiza nestacionarnog prenosa toplote u geotermalnim razmjenjivačima sa U-cijevima, autor Dr Esad Tombarević

Energetska efikasnost toplotnih pumpi u najvećoj mjeri zavisi od temperature izvora i ponora toplote. U poslednje vrijeme je sve veća upotreba geotermalnoh toplotnih pumpi koje crpe toplotu iz tla, ili je prenose na tlo, zavisno od toga da li je sezona grijanja ili sezona hlađenja. Temperatura tla je zimi veća, a ljeti manja od temperature spoljašnjeg vazduha. Oscilacije temperature u toku godine su mnogo manje, praktično zanemarljive na relativno većim dubinama.

Ključni element geotermalne toplotne pumpe je razmjenjivač toplote u zemlji, koji se kod zatvorenih vertikalnih sistema izvodi u obliku bušotine u koju se postavlja cijev savijena u obliku slova U.

Za projektovanje ovih sistema su od velikog značaja kompjuterski programi. Na Mašinskom fakultetu je razvijen trodimenzionalni numerički model koji se može uspješno koristiti za analizu uticaja raznih parametara na nestacionaran prenos toplote kod geotermalnog razmjenjivača. Samo neki od ovih parametara su: geometrija (dubina i prečnik bušotine, prečnik i rastojanje između dva kraka U-cijevi), toplotne karakteristike materijala (toplotna provodljivost i kapacitet tla, ispune bušotine i cijevi) i brzina strujanja podzemnih voda.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.