KODIP 2017 - Okrugli sto: "Reindustrijalizacija u Crnoj Gori"




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U četvrtak 15. juna 2017. godine u okviru KODIP-a održan je Okrugli sto na temu - Reindustrijalizacija u Crnoj Gori, moderatori: prof. dr Milan J. Perović i prof. dr Ljubomir Pejović.

            Za polazište kod rasprave teme ovog Okruglog stola su uzeta dva relevantna dokumenta: "Industrijska renesansa za evropski rast" (dokument EU) i "Industrijska politika Crne Gore do 2020. godine" (dokument Vlade Crne Gore).

            Razmatrano je pitanje mogućnosti reindustrijalizacije sa aspekta konkurentnosti: proizvoda i njegove tržišne atraktivnosti i procesa - njegove organizovanosti, kvaliteta i tržišne pogodnosti resursa. Posebno je zabrinjavajuće nisko ulaganje u primijenjena istraživanja, u razvoj malih preduzeća, kao i visok stepen izolovanosti od evropskih privrednih preduzeća sa naznakom da bez povezivanja i partnerskog odnosa nema uspjeha u oblasti industrije.

            Na Okruglom stolu su analizirane četiri faze industrijske revolucije i njihove osnovne karakteristike od trajanja, osnovnih materijalnih resursa sa kojima su se odvijale, zahtjeva za znanjem i normama koje ta faza razvoja podarila čovječanstvu. Ukazano je kroz raspravu da ova nova - četvrta revolucija daje Crnoj Gori šansu da, s obzirom na njen osnovni "resurs" - znanje, brže krene napred i nadoknadi značajno zaostajanje.

            U raspravi je, mada, bez pretenzija da se detaljnije raspravlja o industrijskoj politici Crne Gore, posebna pažnja poklonjena prioritetnim sektorima industrijskog razvoja Crne Gore. Posebno je raspravljano o prerađivačkoj industriji, a u okviru nje o prehrambenoj, o drvnoj, o metalnoj i o farmaceutskoj industriji. Zatim o energetici i o turizmu kao šansama da se one same rzviju i da razviju prerađivačku industriju. Takođe je u raspravi posebna pažnja poklonjena sektorima koji podržavaju industrijski razvoj. Takvi sektori su transport, ICT i kreativne industrije i građevinarstvo.

            Kako dalje je bilo osnovno pitanje i može se reći osnovna vodilja rasprave. Tražio se odgovor na pitanje gdje industrijski treba Crna Gora da bude 2030. i 2050. godine.

            Kroz raspravu na temu "Reindustrijalizacija Crne Gore" je preporučeno da se na osnovu postavljenih i zatim proširenih ciljeva definiše strategija reindustrijalizacije do 2030. godine. Strategija bi se godišnje preispitivala, a svake tri godine inovirala, pri tome bi se planski horizont produžio za tri godine. To obezbjeđuje trajni rad na strategiji što ova tema izaslužuje.

            Rasprava je ukazala na potrebu da postavljena državna industrijska politika obuhvati duži period i da se zajedno sa akcionim planovima i strategijom integriše u planski - strateški sistem, u funkciji jasne državne vizije. Takav sistem bi angažovao sve kreativne snage iz Crne Gore kroz više institucija.

 

Prof. dr Milan J. Perović



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.