Studentska sekcija na konferenciji IRMES 2017 - Takmičenju studentskih timova u projektovanju i izradi funkcionalnog modela mini hidroelektrane




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Trećeg i završnog dana na međunarodnoj konferenciji “IRMES” 2017", čini se bilo je najinteresantnije i najdinamičnije. Taj dan je bio posvećen takmičenju studenata - posebnoj sekciji konferencije posvećena studentima osnovnih i master akademskih studija. Studentski timovi u okviru ove sekcije su se takmičili u projektovanju specifičnih mašinskih sistema sa posebnim naglaskom na  projektovanje i izradu funkcionalnog modela mini hidroelektrane.

Studenti su prikazali i demonstrirali svoje modele, a njihove radove ocjenjivala je tročlana komisija konferencije:
1. Prof. dr Mirko Blagojević, Univerzitet u Kragujevcu;
2. Mr Boro Vujičić, Rudnik i termoelektrana Gacko;
3. Dipl.-Ing. Goran Mišeljić, Hidroelektrane na Trebišnjici.

Osnovni kriterijum za vrednovanje kvaliteta projekta je izlazna snaga električne energije, kao i dizajn konstrukcije, troškovi realizacije, inovativnost, inventivnost,…

U početku zadatak studenata je bio da prezentiraju svoje radove u amfitetaru i na taj način da pokažu svoje umjeće prezentiranja, kao i svoje komunikativne sposobnosti. Nakon toga ispred zgrade Fakulteta za proizvodnju i menadžment studentski timovi su izveli i konkretnu demostraciju rada svojih modela. Iako je takmičenje nekoliko puta prekidala vrlo jaka kiša, studenti su pokazali veliki entuzijazam, a prisutni profesori i ostali posmatrači nisu gubili svoje interesovanje do kraja takmičenja.

Komisija za vrednovanje studentskih radova je imala vrlo težak zadatak. Konstatujući da su svi modeli pokazali visok nivo funkcionalnosti, komisija je odlučila da svim timovima koji su učestvovali u takmičenju dodijeli prigodne nagrade.

Sponzor takmičenja je bio Mašinski fakultet Univerziteta Crne Gore.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.