05.10.2017

Otvoreni dani nauke - EU Zona: Bolja povezanost i širenje izvrsnosti – Horizont 2020 i COST


Ministarstvo nauke će 10. oktobra organizovati informativni događaj vezan za programe COST i H2020 Widening. Pozivamo sve zainteresovane naučnoistraživačke timove i predstavnike institucija da se upoznaju sa mogućnostima u kojima Crna Gora ima dobru perspektivu učešća. 

 

U COST programu, naučnici i istraživači imaju mogućnost da sami predlažu teme istraživanja. COST akcije su odlična šansa za razmjenu iskustava sa naučnicima širom svijeta i idealno mjesto za ulazak mladih istraživača u svijet nauke, svakako zahvaljujući posebnim strategijama za uključenje istraživača na početku karijere. Izuzetna važnost ovog programa ogleda se u umrežavanju naučnih timova i podsticanju naučne saradnje. Predstavnici COST Asocijacije iz Brisela predstaviće aktuelne mogućnosti u ovom programu.

 

Uključenje u Evropski istraživački prostor veoma je zahtjevno za istraživačke timove iz manje razvijenih zemalja EU i zemalja kandidata za članstvo. Iz tog razloga Evropska komisija je u svoje programe rada uključila specifične akcije, tzv. „widening“ čiji je cilj upravo širenje izvrsnosti i učešća u EU programima za istraživanje i inovacije. 

 

Na Info danu će gostovati i predstavnici H2020 - Twinning i ERA Chairs projekata sa Kipra i iz Portugalije, koji su u prethodnim ciklusima dobili podršku EU za unapređenje istraživanja u okviru svojih timova i institucija. Timovi iz Crne Gore koji pripremaju projekte za konkurs u ovoj godini ili planiraju projekte za narednu godinu imaće jedinstvenu priliku da čuju tuđa iskustva i savjete i na taj način unaprijede svoje projekte, odnosno koncepcije budućih projekata. Gostujući predavači su menadžeri projekata NOTRE (Network for sOcial compuTing REsearch) i M-ITI / LARSYS (Madeira Interactive Technologies Institute). Riječ je o projektima koji donose povećanu istraživačku izvrsnost institucije koordinatora u definisanoj oblasti istraživanja, poboljšanje reputacije, privlačnosti i umreženosti institucije koordinatora i unaprijeđenu sposobnost za takmičenje za naučne fondove na nacionalnom, EU i međunarodnom planu.

 

Na kraju, rukovodilac IPA projekta „Jačanje crnogorskih kapaciteta za učešće u programu Horizont 2020“, u okviru kojeg je u proteklom 6-mjesečnom periodu održano 6 serija intenzivne obuke o programu, g. Aleks Persi Smit , daće svoje viđenje i preporuke za intenziviranje uključivanja timova iz Crne Gore u program H2020.

 

Agendu možete preuzeti ovdje http://www.mna.gov.me/vijesti/176905/Otvoreni-dani-nauke-EU-Zona-Bolja-povezanost-i-sirenje-izvrsnosti-Horizont-2020-i-COST.html

 

Očekujemo vas 10. oktobra od 9:30h u Plavoj sali Rektorata Univerziteta Crne Gore!

Dokumenti

Agenda Enhancing networking and fostering excellence in research.pdf


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

20.06.2018 Mašinski fakultet
PREDAVANJE Prof. Radovana Kovačevića. >>>

19.06.2018 Mašinski fakultet

Prof. dr Leonidas Ntziachristos održao predavanje na Mašinskom fakultetu

DETALJNIJE

15.06.2018 Mašinski fakultet
Predavanje prof. dr Leonidasa Ntziachristosa. >>>

04.06.2018 Mašinski fakultet

VAZNO OBAVJEŠTENJE: NAPLATA POTRAŽIVANJA ZA ŠKOLARINE!!

DETALJNIJE

24.05.2018 Mašinski fakultet

Predavanje američkog profesora Matthew John M. Krane –a 28. maja

DETALJNIJE

24.05.2018 Mašinski fakultet
NAJAVA PREDAVANJA ZA STUDENTE. >>>

16.05.2018 Mašinski fakultet

Konferencija Savremeni drumski prevoz i poslovna logistika

DETALJNIJE

14.05.2018 Mašinski fakultet

Posjeta profesora i studenata Mašinskog fakulteta iz Mostara

DETALJNIJE

28.04.2018 Mašinski fakultet

Erasmus+ projekat REBUS - prvi sastanak sa studentima

DETALJNIJE

26.04.2018 Mašinski fakultet

Posjeta Industriji alata Trebinje

DETALJNIJE