05.10.2017

Otvoreni dani nauke - EU Zona: Bolja povezanost i širenje izvrsnosti – Horizont 2020 i COST


Ministarstvo nauke će 10. oktobra organizovati informativni događaj vezan za programe COST i H2020 Widening. Pozivamo sve zainteresovane naučnoistraživačke timove i predstavnike institucija da se upoznaju sa mogućnostima u kojima Crna Gora ima dobru perspektivu učešća. 

 

U COST programu, naučnici i istraživači imaju mogućnost da sami predlažu teme istraživanja. COST akcije su odlična šansa za razmjenu iskustava sa naučnicima širom svijeta i idealno mjesto za ulazak mladih istraživača u svijet nauke, svakako zahvaljujući posebnim strategijama za uključenje istraživača na početku karijere. Izuzetna važnost ovog programa ogleda se u umrežavanju naučnih timova i podsticanju naučne saradnje. Predstavnici COST Asocijacije iz Brisela predstaviće aktuelne mogućnosti u ovom programu.

 

Uključenje u Evropski istraživački prostor veoma je zahtjevno za istraživačke timove iz manje razvijenih zemalja EU i zemalja kandidata za članstvo. Iz tog razloga Evropska komisija je u svoje programe rada uključila specifične akcije, tzv. „widening“ čiji je cilj upravo širenje izvrsnosti i učešća u EU programima za istraživanje i inovacije. 

 

Na Info danu će gostovati i predstavnici H2020 - Twinning i ERA Chairs projekata sa Kipra i iz Portugalije, koji su u prethodnim ciklusima dobili podršku EU za unapređenje istraživanja u okviru svojih timova i institucija. Timovi iz Crne Gore koji pripremaju projekte za konkurs u ovoj godini ili planiraju projekte za narednu godinu imaće jedinstvenu priliku da čuju tuđa iskustva i savjete i na taj način unaprijede svoje projekte, odnosno koncepcije budućih projekata. Gostujući predavači su menadžeri projekata NOTRE (Network for sOcial compuTing REsearch) i M-ITI / LARSYS (Madeira Interactive Technologies Institute). Riječ je o projektima koji donose povećanu istraživačku izvrsnost institucije koordinatora u definisanoj oblasti istraživanja, poboljšanje reputacije, privlačnosti i umreženosti institucije koordinatora i unaprijeđenu sposobnost za takmičenje za naučne fondove na nacionalnom, EU i međunarodnom planu.

 

Na kraju, rukovodilac IPA projekta „Jačanje crnogorskih kapaciteta za učešće u programu Horizont 2020“, u okviru kojeg je u proteklom 6-mjesečnom periodu održano 6 serija intenzivne obuke o programu, g. Aleks Persi Smit , daće svoje viđenje i preporuke za intenziviranje uključivanja timova iz Crne Gore u program H2020.

 

Agendu možete preuzeti ovdje http://www.mna.gov.me/vijesti/176905/Otvoreni-dani-nauke-EU-Zona-Bolja-povezanost-i-sirenje-izvrsnosti-Horizont-2020-i-COST.html

 

Očekujemo vas 10. oktobra od 9:30h u Plavoj sali Rektorata Univerziteta Crne Gore!

Dokumenti

Agenda Enhancing networking and fostering excellence in research.pdf


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

13.03.2018 Mašinski fakultet

Timski duh presudan na projektu „Studentska formula“

DETALJNIJE

13.03.2018 Mašinski fakultet

Horizon 2020: Povezivanje UCG i Mašinskog fakulteta na mrežu Vision 2020

DETALJNIJE

22.02.2018 Mašinski fakultet

PROJEKTI STUDENATA MEHATRONIKE

DETALJNIJE

15.02.2018 Mašinski fakultet

Javna rasprava o Preliminarnoj studiji za Laboratoriju za industrijski dizajn u Nikšiću

DETALJNIJE

12.02.2018 Mašinski fakultet

Ugovor o saradnji Mašinski fakultet - JP Regionalni vodovod

DETALJNIJE

31.01.2018 Mašinski fakultet

Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji sa kompanijom Neregelia

DETALJNIJE

26.01.2018 Mašinski fakultet

Energetika i robotika nezamisliva bez mašinaca

DETALJNIJE

28.12.2017 Mašinski fakultet

Posjeta studenata Mašinskog fakulteta firmi Metalac Termochem

DETALJNIJE

17.12.2017 Mašinski fakultet

ADIŽES Seminar na Mašinskom fakultetu

DETALJNIJE

08.12.2017 Mašinski fakultet

Obuka profesora Mašinskog fakulteta u okviru Erasmus Rebus projekta

DETALJNIJE