Međunarodna naučna konferencija IRMES 2017




ImageMašinski fakultet Univerziteta Crne Gore ima čast da ove godine bude domaćin osme po redu Međunarodne naučne konferencije "ISTRAŽIVANJE I RAZVOJ MAŠINSKIH ELEMENATA I SISTEMA" – IRMES 2017, koja se organizuje u Trebinju, Republika Srpska – Bosna i Hercegovina u periodu od 7. do 9. septembra 2017. godine. Koorganizatori konferencije su Fakultet za proizvodnju i menadžment u Trebinju i Mašinski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

IRMES je jedna od najznačajnijih i najvećih konferencija iz oblasti mašinstva na prostoru Jugoistočne Evrope, koja je nastala na osnovu potrebe za međunarodnom saradnjom u oblasti istraživanja i razvoja mašinskih elemenata i sistema. Od prve IRMES konferencije (1995. godine), sve do poslednje - sedme (2011. godine – IRMES 2011), organizatori su okupili više od hiljadu autora i učesnika, koji su predstavili oko 780 naučnih radova – objavljenih u prestižnim stručnim i naučnim publikacijama.

Konferencija se organizuje pod pokroviteljstvom "Asocijacija za Dizajn, Elemente i Konstrukcije" (ADEKO), koja okuplja preko 20 visokoškolskih i naučnih institucija i veliki broj istraživača i inženjera iz centralne i jugoistočne Evrope. ADEKO, teži da pomogne globalnoj inženjerskoj zajednici u rješavanju realnih inženjerskih izazova. Osnovano 1973. godine, pod imenom “Jugoslovensko udruženje za mašinske elemente i konstrukcije”, ADEKO je neprofitna organizacija koja omogućava saradnju, razmjenu znanja i razvoj vještina u brojnim inženjerskim disciplinama, prvenstveno u oblastima sistema prenosa snage i kretanja, 3D modeliranja i analize metodom konačnih elemenata, brze izrade prototipova, razvoja proizvoda i konstruisanja mašina – istovremeno promovišući ulogu inženjera u modernom svijetu.

Misija IRMES konferencije je da služi globalnom društvu tako što će unaprijediti, raširiti i primijeniti nova inženjerska znanja, sa ciljem da posluži kao izvor najnovijih i najrelevantnijih informacija mašinskim inženjerima i stručnjacima iz srodnih oblasti – na lokalnom, regionalnom i globalnom nivou.


Tema osme IRMES konferencije su Mašinski elementi i sistemi u energetici – razvoj energetskih postrojenja.

Cilj ovogodišnje konferencije je:

 

  • da okupi akademsku zajednicu, istraživače, inženjere i učesnike iz privrede, da podijele svoja iskustva i uspostave nove poslovne veze sa ciljem podsticanja bolje saradnje i industrijske aktivnosti u regionu,
  • da se predstave nove proizvode i rješenja koja se odnose na primjenu mašinskih elemenata i sistema u energetici sa ciljem boljeg korištenja raspoloživih resursa, povećanja energetske efikasnosti, nižih troškova održavanja i proizvodnje, niže cijene električne energije ...


Odabrani radovi sa konferencije IRMES 2017 će biti predloženi za objavljivanje u jednom od međunarodnih časopisa nakon dalje recenzije:

- Thermal Science,
- Facta Universitatis Series: Mechanical Engineering,
- Machine Design,
- FME Transactions,
- Applied Enigineering Letters.

Pozivamo Vas da svojim aktivnim učešćem date doprinos u radu konferencije.

Više informacija o konferenciji, kao i prijavu radova možete obaviti preko zvaničnog sajta konferencije www.irmes2017.ac.me.


Predsjednik Programskog i Organizacionog odbora,
Prof. dr Radoslav Tomović

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.