05.12.2017

Program Prokupacije - Nomaduma Rosa Masilelai


Nomaduma Rosa Masilela

08.12.2017 u 19h

Crnogorska umjetnička galerija “Miodrag Dado Đurić,” Cetinje

Kuratorske strategije u okviru predstojećeg Berlinskog bijenala

Nomaduma će govoriti o konceptualnom i kuratorskom fokusu berlinskog bijenala sa interesovanjem za neprozirnost i zaboravljanje naučenog kao načina za samoodržavanje, i predstaviti kako se ovi problemi odnose prema javnom programu dva prethodna bijenala. Takođe, predstaviće umjetničku knjigu, koju priprema za bijenale. Sastavljena od arhivskih pisama i naručenih ‘igara’, knjiga aktivira fraktale i queer teoriju igara kako bi istražila strategije kontra-nadzora i zaboravljanja naučenog.

 

Nomaduma Rosa Masilela je spisteljica, istoričarka i umjetnica koja živi u Nju Jorku, SAD. Trenutno je u kuratorskom timu 10. berlinskog bienala savremene umjetnosti, koje će početi u junu 2018. godine. Završava i doktorske studije istorije umjetnosti na Univerzitetu Kolumbija grada Nju Jorka. U svojoj disertaciji istražuje performans i umjetnost u javnom prostoru 1980-ih u Dakaru, Senegal. Njeno umjetničko interesovanje se konvergira oko nedovoljno zastupljenih aspekata istorije, kolektivnog rada i kolektivnih strategija, te oko odstupanja  između javnog i privatnog. Predhodno je radila u Muzeju moderne umjetnosti Univerziteta Kolumbija, o organizaciji  “The Kitchen” i u Bruklin muzeju u Nju Jorku i kao asistent na bijenalu Dak'art u Dakaru, Senegal.

 

U narednom periodu, „Preokupacije“ će na Cetinje dovesti još značajnih imena nezavisne scene, umjetnike, predstavnike akademske zajednice, autore koji djeluju interdisciplinarno. Dosadašnji gosti, istaknuti istoričari i teoretičari umjetnosti i kulture Miodrag Šuvaković, Branislav Dimitrijević, Boris Buden, režiser Ivan Salatić i kulturna djelatnica Erëmirë Krasniqi, otvorili su važne teme i afirmisali nove modele širenja znanja i opšteg društvenog promišljanja.

Riječ je o projektu koji za cilj ima i postizanje dijaloga i razmjene znanja i ideja između kulturnih djelatnika i institucija kulture u planiranju izgradnje kvalitetnije zajedničke infrastrukture, a sve to kroz saradnju i promociju kvalitetnijih i sveobuhvatnijih programa namjenjenih kako profesionalcima tako i svim zainteresovanim posjetiocima.Projekat se oslanja i na sprovođenje politika saradnje između predstavnika Narodnog muzeja Crne Gore, Nacionalne biblioteke “Đurđe Crnojević”, NU “Institut za savremenu umjetnost” i Crnogorske  Kinoteke, a kao takav je podržan od strane Ministarstva kulture Crne Gore.


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

23.02.2018 Fakultet političkih nauka

"Izvještavanje iz ratom pogođenih područja" - Gostujuće predavanje iz predmeta Mediji u kriznim situacijama

DETALJNIJE

22.02.2018 Fakultet političkih nauka

 Institut "Yunus Emre" predstavio ljetnju školu turskog jezika

DETALJNIJE

21.02.2018 Fakultet političkih nauka

Novi Erasmus+ konkurs za razmjenu (studenti i akademsko/administrativno osoblje) - Univerzitet u Solunu, Grčka

DETALJNIJE

21.02.2018 Fakultet političkih nauka

Održano predavanje v.d. MVPEI Slovačke Republike Ivana Korčoka na FPN

DETALJNIJE

21.02.2018 Fakultet političkih nauka
CDT - poziv na građanski sat, gost Vladimir Pavićević. >>>

16.02.2018 Fakultet političkih nauka

20 studenata FPN-a na razmjeni u inostranstvu!

DETALJNIJE

16.02.2018 Fakultet političkih nauka
Mevlana program razmjene sa Turskom - Univerzitet Ondokuz Mayis. >>>

15.02.2018 Fakultet političkih nauka

Ejdan Vajt održao predavanje o značaju novinarske etike

DETALJNIJE

14.02.2018 Fakultet političkih nauka
Stipendije za ljetnje kurseve njemačkog jezika . >>>

14.02.2018 Fakultet političkih nauka

POSJETA AMBASADORA TURSKE - SERHAT GALIP

DETALJNIJE