Petković: Ne podliježite sistemu organizovanih laži




Petković: Ne podliježite sistemu organizovanih laži

Programska direktorica Mirovnog institute za savremene društvene i političke studije u Ljubljani g-đa Brankica Petković održala je predavanje na temu Položaj javnog emitera na savremenom tržištuna Fakultetu političkih nauka. U okviru predavanja Petković je posebnu pažnju posvetila programskom sadržaju, finansiranju i načinu upravljanja javnim emiterima u različitim evropskim državama. Ona ističe da je sistem pretplate najbolji način finasiranja javnih servisa jer, kako kaže ,,novac koji građani izdvajaju iz svojih budžeta doprinosi objektivnom izvještavanju u interesu javnosti”.

Petković ocjenjuje važnost javnog emitera na savremenom tržištu koje je okrenuto kapitalu što je rezultiralo time da su ,,medije “oteli” vlasnici za svoje privatne interese”. Ona je upozorila studente da misle svojom glavom i ne nasijedaju na sistem organizovanih laži koje mogu imati dalekosežne posljedice po društvo.

Brankica Petković je prepoznata u javnosti kao aktivni borac za slobodu medija i medijski pluralizam. Učesnik je brojnih međunarodnih konferencija organizovanih od strane univerziteta (Oksford, Beč), međunarodnih organizacija (OSCE, Savjet Evrope, UNESCO) i profesionalnih organizacija (Evropska federacija novinara, SEEMO). Osim toga, aktivno učestvuje u istraživanjima u oblasti medija i ljudskih prava, medijske etike, samoregulacije, govora mržnje, načina predstavljanja vulnerabilnih grupa u medijima. Objavila je nekoliko izvještaja, naučnih radova, poglavlja u monografijama renomiranih međunarodnih izdavača poput Palgrave Macmillan i Routledge.

Predavanje je organizovano uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori i EU Info centra.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.