Gordana Đuračić: Neophodno poštovanje etičkih standarda




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Urednica TV Prva Gordana Đuračić, advokatica Vesna Cimbaljević i projektni koordinator Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) Marko Pejović, održali su info-sesiju za studente novinarstva na temu - Značaj novinarske etike, primjena etičkog kodeksa i pravnih normi u novinarstvu.

Đuračić je upoznala studente sa osnovnim principima Kodeksa novinara Crne Gore ilustrujući na konkretnim primjerima načine kršenja etičkih i profesionalnih standarda.  “Nepoznavanje pravne terminologije” od strane novinara smatra glavnim problemom u odnosu između medija i pravosuđa.

Advokatica Vesna Cimbaljević objasnila je budućim novinarima njihova prava i obaveze pri izvještavanju o sudskim procesima. Ona je upozorila studente na težinu i odgovornost novinarske riječi imajući u vidu da “iako papir trpi sve, ljaga ostaje dovijeka”.

U toku predavanja studenti su pogledali dva kratka filma – o odnosu medija i pravosuđa i uslovima u crnogorskim zatvorima u realizaciji TV Prve. Predavanje je organizovano u saradnji TV Prve i CEDEM-a.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.