Medicinski fakultet

Biografija - Ratković Marina+




Biografija - Ratković Marina+

 

 

Rođena sam 18.06.1953. god. na Cetinju, Republika Crna Gora.

Osnovno obrazovanje i gimnaziju, završila sam u Titogradu sa odličnim uspjehom.

 Medicinski fakultet, Univerziteta u Beogradu upisala sam školske 1971/72. god. gdje sam i  diplomirala 30.12.1976. god.

 Specijalističke studije iz interne medicine, završila sam na Medicinskom fakultetu, Univerziteta u Beogradu. Specijalistički ispit položila 04.06.1985. god.

Subspecijalističke studije iz nefrologije, završila sam 01.07.1994. god. na Klinici za nefrologiju, Klinički centar Srbije, Medicinski fakultet, Univerziteta u Beogradu, odbranom rada iz uže specijalizacije : „Značaj rezidualne bubrežnefunkcije za kliničko stanje bolesnika liječenih dijalizama“.

  Magistarske studije završila sam na Medicinskom fakultetu, Univerziteta u Beogradu, odbranom magistarske teze na temu : „Hormon rasta i faktor rasta sličan insulinu kod bolesnika sa hroničnom insuficijencijom bubrega“ 18. 05.2000. god. i  stekla sam akademsko zvanje magistra medicinskih nauka.

 Doktorsku disertaciju sa temom : „Procjena kvaliteta liječenja bolesnika sa terminalnom bubrežnom insuficijencijom hemodijalizama“ odbranila sam 01.10.2003. godine na Medicinskom fakultetu, Univerziteta u Beogradu i stekla akademsko zvanje doktora medicinskih nauka.

 Izabrana sam za asistenta na predmetu interna medicina na Medicinskom fakultetu, Univerziteta Crne Gore, 16.03.2001.god.

 Odlukom Senata Univerziteta Crne Gore, 26.05 2005, br.01-1169 , izabrana sam u akademsko zvanje docent Univerziteta Crne Gore za predmet interna medicina na Medicinskom fakultetu u Podgorici. Referat objavljen u Biltenu Univerziteta Crne Gore, broj 190, 2005. god. ISSN 1800-5101.

Odlukom Senata Univerziteta Crne Gore, 29.04.2010, br.08-707, izabrana sam u akademsko zvanje vanredni profesor Univerziteta Crne Gore za predmet interna medicina na Medicinskom fakultetu u Podgorici. Referat je objavljen u Biltenu Univerziteta Crne Gore, broj 251, 2010. god. ISSN 1800-5101.

U Biltenu Univerziteta Crne Gore, broj 345, 2015. God. ISSN 1800 – 5101podnijela sam referat za izbor u zvanje redovni profesor za predmet interna medicina na osnovnom akademskom studijskom programu medicina, klinička propedevtika na osnovnom  akademskom studijskom programu medicina, opšta medicina na osnovnom akademskom studijskom programu stomatologija, na Medicinskom fakultetu, Univerziteta Crne  Gore.

Naučni odbor Univerziteta Crne Gore je dao mišljenje da ispunjavam ulsov za izbor u akadesmko zvanje redovni profesor (broj 08-240/05 od 25.05.2015.god.)

Uspješno sam odbranila inauguraciono predavanje za izbor u akadesmkjo zvanje redovni profesor 19.06.2015. god. sa pozitrivnim mišljenjem komisije o uspješnosti predavanja.

Obavljala sam funkciju Prodekana za nauku na Medicinskom fakultetu, Univerziteta Crne Gore (2007-2010. god.), gdje sam imenovana na osnovu odluke Upravnog odbora Medicinskog fakulteta, Univerziteta Crne Gore br. 01-1353, 28.06.2007.god.

U okviru stručno-naučne edukacije u zemlji i inostranstvu, ostvarila sam brojne studijske boravke i završila više edukativnih trening kurseva  za primjenu kontinuiranih metoda: VMA Beograd, Frankfurt, Diseldorf,  Verona. Obavila sam brojne edukacije iz oblasti transplantacione medicine.

 U novembru 2012. završila sam  TPM (Transplant Procurement Managament) kurs za transplantacione koordinatore koji se održao u Barseloni, Španiji.

Član sam brojnih domaćih i međunarodnih stručnih – naučnih asocijacija : Društva ljekara i Ljekarske Komore Crne Gore.

 Redovni sam član ERA-EDTA (European Renal Association-European Dialysis Transplantation Association) asocijacije.

 Kolaboracioni sam partner Slovenija-transplant u projektu Developing Guidelines for the Organisation of a European Donation Day.

 Od 2012. godine imenovana sam za Nacionalnog fokal point zvaničnika Crne Gore pri RHDC (Regional Health Development Centar) za donaciju i transplantaciju organa, u okviru SEEHN ( Zdravstvena mreža Jugoistočne Evrope).

Dugogodišnji sam predsjednik Udruženja Nefrologa Crne Gore.

Dopisni sam član Udruženja nefrologa Srbije.

Član sam Nastavno-naučnog Vijeća Medicinskog fakulteta, Univerziteta Crne Gore i i komisije za kontinuiranu medicinsku edukaciju  na osnovu rješenja broj 1504 od 29.10.2007.god.

Bila sam član Komisije za upis na Doktorske studije Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, na osnovu rješenja broj 1623. od 26.08.2009.god.

Bila sam organizator naučnog skupa: ,,Hronična bubrežna insuficijencija – poremaćaji mineralo koštanog metabolizma CKD MBD'', Podgorica, februar 2014. god.

 Bila sam organizator naučnog skupa: ,, Anemija i hronična bubrežna insuficijencija '', Podgorica, decembar 2014. god.

Komentor sam magistarskog rada Dr med. Babović Batrića “Karakteristike dispepsije kod bolesnika na hroničnom programu hemodijalize”. Magistarska teza je odbranjena 2010. god.

Mentor sam magistarskog rada Dr med. Boljević Tanje “ Ispitivanje činilaca koji utiču na oporavak anemije bolesnika na hemodijalizi tokom liječenje rekombinantnim eritropoetinom”.Magistasrka teza je odbranjena jula 2013.god.

 Mentor sam na polaznim istraživanjima na doktorskim studijama Dr med. Emir Muzurović “Metabolički faktori rizika za razvoj kardiovaskularnih komplikacija kod pacijenata na hemodijalizi”. Polazna istraživanja su odbranjena u avgustu 2013.god.

Član sam komisije za ocjenu podobnosti magistarskog rada kandidata Dr med. Nataše Belade pod nazivom „Preoperativni prediktori za nastanak atrijalne fibrilacije“.

Član sam komisije za ocjenu podobnosti magistarskog rada kandidata Dr med.Veselina Vujičića pod naslovom „Prognostički faktori kod Nonhockinskog limfoma želuca i crijeva“.

Član sam komisije za odbranu –ocjenu polaznih istraživanja kandidata Dr med.Rifata Međedovića, pod nazivom „Kombinovano imuno i polihemioterapija u korelaciji sa polihemioterapijom B ćelijskih Non-hodgkinovih limfoma“.

Član sam komisije za ocjenu podobnosti doktorske teze „Kliničke, endoskopske i patohistološke karakteristike „idiopatske“ ulkusne bolesti, kandidata mr.sci.med Brigite Smolović“.

Mentor sam brojnih završnih radova na dodiplomskim studijama, studijskog programa medicine i Visoke medicinske škole u Beranama, Medicinskog fakulteta, Univerziteta Crne Gore.

Član sam nevladine organizacije dijaliziranih i transplantiranih pacijenata Pljevlja NVO“Nephro“.

 

Stalni radni odnos zasnovala sam u Medicinskom zavodu Titograd 01.04.1977. godine.

Nakon završetka obaveznog ljekarskog staža, u trajanju od godinu dana, obavljala sam poslove ljekara opšte prakse u „Titeksu“, devet mjeseci.

Profesionalni angažman nastavila sam u Hitnoj službi Medicinskog zavoda Titigrad.

 Od 1980. godine, zapošljena sam u Centar za hemodijalizu Urološkog odjeljenja Medicinskog zavoda Titograd, gdje sam bila jedini doktor sa završenim poznavanjem rada u Centru za hemodijalizu.

Nastavila sam svoj profesionalni rad na  Odjeljenju za nefrologiju i dijalizu, u okviru Internog odjeljenja Kliničko bolničkog Centra u Podgorici, nakon osnivanja 1986.god.

Izabrana sam  i reizabrana za šefa Odsjeka za hemodijalizu, Nefrološkog odjeljenja Kliničkog Centra Crne Gore,  1994. godine i 2001. godine.

Od januara 2006. obavljam funkciju Načelnika Odjeljenja nefrologije, Klinike za urologiju i nefrologiju, Kliničkog centra Crne Gore.

Nagrađena sam od strane Kliničkog centra Crne Gore, godišnjom nagradom, za ostvarene rezultate 2008.god.

Nagrađena sam godišnjom nagradom za životno djelo Ljekarske komore Crne Gore” Akademik Dr Branko Zogović” za 2013. god.

Kontinuirano sam se edukovana za uvođenje specifičnih metoda kojima se liječe bolesnici na  Klinici za urologiji i nefrologiju u Podgorici, što je od 2001. godine doprinijelo uvođenju savremenih metoda liječenja, kao što je hemodijafiltracijom.

 Od jula mjeseca 2004. godine, obezbijedila sam implementaciju CCRT  programa : kontinuiranih metoda liječenja bolesnika sa akutnom renalnom insuficijencijom parenhimske etiologije, i kod svih ostalih stanja MOF-a, SIRS-a. U isto vrijeme, po prvi put u Crnoj Gori, započelo je i liječenje plazmaferezom ( terapijskom izmjenom plazme).

 Od 2009. aktivno sam angažovana u implementaciji i sprovođenju programa transplantacije bubrega u Kliničkom centru Crne Gore. Učestovala sam u izradi brojnih podzakonskih akata i pravilnika neophodnih za uvođenje programa transplantacije bubrega u KCCG. Kao rezultat toga prva živa srodna transplantacija bubrega u Kliničkom centru Crne Gore urađena je 25.09.2012. god.

Paralelno sa razvojem žive srodne transplantacije bubrega koordinisala sam i razvoj transplantacionog programa sa kadaveričnog donora. Kao rezultat toga prva donacija sa donora sa verifikovanom moždanom smrću realizovana je 08.12.2013. godine.

Rukovodila sam i završila kliničku studiju sa transplantiranim pacijentima o uvođenju i upotredbi imunološkog preparata Ciklosporina u protokole liječenja ovih bolesnika.

 U okviru internacionalne studije, 2005. godine, završila sam trogodišnju studiju u Crnoj Gori o pacijentima sa primarnim glomerulonefritisima i lupus nefrtisima, koji se liječe mikofenolat- mofetilom (Cell Cept).

 Krajem 2005. godine, završila sam kliničku studiju kod izabranih bolesnika na hemodijalizi, koji se liječe eritropoetinom alfa (Recormon).

  Učestovala sam u internacionalnoj studiji o izboru pacijenata sa hemodijalize koji su hepatitis B i C pozitivni za liječenje sa interferonom-alfa (Pegasis) u saradnji sa ljekarima Klinike za infektivne bolesti, Kliničkog centra  Crne Gore.

  Rukovodilac sam kliničkog ispitivanja u studiji upotrebe lijeka Mircera (prvi kontinuirani aktivator eritropoetinskih receptora) u liječenju anemije kod bolesnika sa hroničnom bubrežnom slabošću.

Rukovodilac sam projekta “Biomarkeri u predikciji razvoja  kornarnih vaskularnih bolesti kod pacijenata na hemodijalizi”. Ministarstva zdravlja i Ministarstvo nauke Crne Gore,  od 2012. godine.

 Rukovodilac sam projekta “HLA tipizacija i HLA laboratorija u Crnoj Gori”, odobren decembra 2014. god. po konkursu HERIC INVO –visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost; projekat Vlade Crne Gore koji sprovode Ministarstvo nauke i prosvjete Crne Gore.

Od 1994. god. obavljam dužnost mentora-saradnika Medicinskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu na Programu specijalističkih i dodiplomskih studija za ljekare na specijalizaciji i studente osnovnih studija medicine.

 Mentor sam koordinator za specijalističke studije Interne medicine-nefrologija na osnovu odluke Centra za nauku KCCG 2009. godine

 Imenovana sam za člana Medicinskog odbora, Kliničkog centra Crne Gore od 15.04.2008.god.

 Bila sam imenovana za ljekara koordinatora za oblast internističkih grana Kliničkog centra Crne Gore  na osnovu rješenja br. 03/01-1101.

 Bila sam član Radne grupe za izradu predloga zakona o uzimanju i presađivanju djelova ljudskog tijela u svrhu liječenja, koju je Ministarstvo zdravlja, rada i socijalnog staranja formiralo na osnovu rješenja br. 03-3633, 18.11.2008.god.

 Predsjednik sam Nacionalne komisije za razvoj transplantacionog programa i unapređenja donatorstva organa u Crnoj Gori, na osnovu rješenja Ministarstva zdravlja br. 05-534, 16.02.2012.god.

Bila sam član Komisije za polaganje stručnih ispita zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika sa visokim obrazovanjem, na osnovu odluke Ministarstva zdravlja Crne Gore br. 0201-3743 od 01.12.2009. god.

 Član sam komisije za dodjeljivanje zvanja primarijus doktorima medicine,stomatologije i diplomiranim farmceutima na osnovu rješenja Ministarstva zdravlja Crne Gore od 04.12.2009. god.

 Izabrana sam u zvanje primarijus, na osnovu Odluke komisije za dodjelu zvanja Primarius na sjednici od 06.02.2012. god.

 Bila sam član Komisije za izradu Liste bolesti, bolesnih stanja i posljedica povreda iz određenih oblasti medicine zbog kojih se osigurano lice može uputiti na liječenje u inostranstvu i Liste zdravstvenih ustanova u inostranstvu u koje se vrši upućivanje u zavisnosti od medicinskih indikacija, na osnovu rješenja Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje br 02-655 od 24.02.2009.god.

 Izabrana sam  za Tužioca Ljekarske komore Crne Gore na osnovu odluke Skupštine Ljekarske komore Crne Gore, broj 55, dana 7.04.2006 god.

 Dodijeljena mi je Licenca iz prakse ,do 2014 godine, dana 26.12.2007 god. na osnovu Odluke Ljekarske komore Crne Gore.

Imenovana sam za Nacionalnog koordinatora za transplantaciju, na osnovu odluke Ministarstva zdravlja Republike Crne Gore, br. 06.4084, 24.12.2012. god.

Imenovana sam za člana Upravnog odbora Agencije za ljekove i medicinska sredstva, na osnovu odluke Vlade Republike Crne Gore na sjednici 06.11.2008.god. (objavljena u službenom listu Crne Gore br. 62/08).

Dobitnik nagrade Ljekarske komore ,,Akademik Dr Branko Zogović'' za životno djelo.

 

                Radovi objavljeni u časopisima koji se nalaze u međunarodnim bazama

 

1. Lj.Đukanović, M.Radojević, J.Baković. Ratković M., et. al. ″EPIDEMIOLOGY OF ENDSTAGE RENAL DISEASE AND CURRENT STATUS OF HEMODYALISIS IN YUGOSLAVIA″. International journal of Artifitial organs 2002;25:852−9.

2. Đukanović Lj., Pavlović S., Blagojević R., Ratković M. ″LUPUSNI NEFRITIS − RETROSPEKTIVNA ANALIZA TOKA I ISHODA BOLESTI″. Srp Arh Celok Lek. 2002;130 Suppl.3:26−31.

3. Nada Dimković, Dragan Jovanović, Zoran Kovačević, Violeta Rabrenović, Vidosava Nešić, Marina Savin, Branka Mitić, Marina Ratković, Slobodan Curić, Igor Mitić, Steva Pjeđa, Gordana Peruničić, Jelena Marinković, Jovan Popović, Danica Vujić.  Mycophenolate Mofetil in High-Risk Patients with Primary, Glomerulonephritis: Results of a 1-Year Prospective Study, Original paper, publiched in Nephron, Clin. Pract.2009 ISSN: 1660 - 2110; 111(3): c189-196. Epub 2009 Feb 5. Nephron Clin. Pract. citiraju PubMed – indexed for MEDLINE. PMID: 19194109. 

  1. Ratkovic Marina, Nikolina Basic Jukic, Branka Gledovic, Danilo Radunovic (2014) Thrombosis of the great cerebral vein in a haemodialyisis patient. Haemodialysis International, 18: 192-214. ISSN 1542-4758.
  2. Goce Spasovski, Mirela Busic, Lydia Raley, Pellumb Pipero,Lada Sarajlić, Andreja Subotić Popović, Theodora Dzhaleva, Igor Codreanu, Marina Mugosa Ratković, Irinel Popescu, Mirjana Laušević, Danica Avsec, Henrik Ekberg, Rutger Ploeg nd Francis Delmonico (2012 Current status of transplantation and organ donation in the Balkans—could it be improved throug the South-eastern Europe Health Network (SEEHN) initiative? Dial. Transplant. 27(4): 1319-1323. ISSN 0931-0509.
  3. Tanja Antunovic, Aleksandra Stefanovic, Marina Ratkovic, Branka Gledovic, Najdana Gligorovic Barhanovic, Dragica Bozovic, Jasmina Ivanisevic, Milica Prostran, Marina Stojanov (2013) High uric acid and low superoxide dismutase as possible predictors of all-cause and cardiovascularmortality in hemodialysis patients. International Urology and Nephrology, 45: 1111-1119. ISSN 0301-1623.
  4. Ratkovic M, Basic Jukic N, Radunovic D. Possible Sirolimus-Induced Acute Pancreatitis in a Renal Transplant Recipient. Ther Apher Dial. 2016 Apr; 20(2):208-9. doi: 10.1111/1744-9987.12371. Epub 2016 Jan 11.
  5. Tanja Antunovic, Aleksandra Stefanovic, Najdana Gligorovic Barhanovic, Milica Miljkovic, Danilo Radunovic, Jasmina Ivanisevic, Vladimir Prelevic, Nebojsa Bulatovic, Marina Ratkovic, Marina Stojanov. Prooxidant–antioxidant balance, hsTnI and hsCRP: mortality prediction in haemodialysis patients, two-year follow-up. Renal Failure Vol. 39 , Iss. 1,2017.

Radovi u međunarodnim časopisima koji se ne nalaze u bazama podataka, a imaju redovnu međunarodnu distribuciju

 

  1. Ljubica Pejakov, Marina Ratković. Extracorporal Methods of Therapy in Acute Renal Falure and Haemodinamic Tolerability in Criticaly ill Patients Publiched in Lijecnicki Vijesnik, UDK-61 (061.231)=862=20 ISSN- 1330-4917. Lijecnicki Vijesnik citiraju MEDLINE / Index Medicus EMBASE / Excepta Medica.
  2. Marina Ratkovic. Continous Renal Replacement Therapy in Acute Renal Failure- Single Center Experiance, BANTAO Journal 2009 , 7 /1/ : 61 – 62.
  3. Nešić V, Ostrić V, Kovačević Z, Dimković N, Curić S, Lazarević M, Ratković M, Bogdanović J, Jelačić R, Comparative study of the efficacy of different regimens of intermittent subcutaneous dosing of erythropoetin beta in treatment of renal anemia in chronic dialysis patients Publiched in Med. Pregl. 2005 YU ISSN 0025 – 8105 May-Jun; 58(5-6): 279-285. Med. pregl. citiraju PubMedindexed for MEDLINE.

PMID: 16526235. indexed for MEDLINE. PMID: 16526235.

  1. Kramer A, Stel VS, Abad Diez JM, Alonso de la Torre R, Bouzas Caamaño E, Cala S, Cao Baduell H, Castro de la Nuez P, Cernevskis H, Collart F, Couchoud C, de Meester J, Djukanovic L, Ferrer-Alamar M, Finne P, Fogarty D, García Bazaga M de los A, Garneata L, Golan E, Gonzalez Fernández R, Heaf JG, Hoitsma A, Ioannidis GA, Kolesnyk M, Kramar R, Leivestad T, Limido A, Lopot F, Macario F, Magaz A, Martín-Escobar E, Metcalfe W, Noordzij M, Ots-Rosenberg M, Palsson R, Piñera C, Postorino M, Prütz KG, Ratkovic M, Resic H, Rodríguez Hernández A, Rutkowski B, Serdengeçti K, Sierra Yebenes T, Spustová V, Stojceva-Taneva O, Tomilina NA, van de Luijtgaarden MW, van Stralen KJ, Wanner C, Jager KJ (2013) Renal replacement therapy in Europe - a summary of the 2010 ERA-EDTA Registry Annual Report. Clin Kidney J. 6:105-115. ISSN 1753-0784.
  2. Noordzij M, Kramer A, Abad Diez JM, Alonso de la Torre R, Arcos Fuster E, Bikbov B, Bonthuis M, Bouzas Caamaño E, Čala S, Caskey FJ, Castro de la Nuez P, Cernevskis H, Collart F, Díaz Tejeiro R, Djukanovic L, Ferrer-Alamar M, Finne P, de los Angelos García Bazaga M, Garneata L, Golan E, Gonzalez Fernández R, Heaf JG, Hoitsma A, Ioannidis GA, Kolesnyk M, Kramar R, Lasalle M, Leivestad T, Lopot F, van de Luijtgaarden M, Macário F, Magaz A, Martín Escobar E, de Meester J, Metcalfe W, Ots-Rosenberg M, Palsson R, Piñera C, Pippias M , Prütz KG, Ratkovic M, Resić H, Rodríguez Hernández A, Rutkowski B, Spustová V, Stel VS, Stojceva-Taneva O, Süleymanlar G, Wanner C, Jager KJ. Renal replacement therapy in Europe: a summary of the 2011 ERA-EDTA Registry Annual Report. (2014) Clin Kidney J. 7:227-238. ISSN 1753-0784.
  3. Marina Ratković, Danilo Radunović, Branka Gledović (2014) Bubrežna funkcija bolesnika s trombotičkom trombocitopeničkom purpurom. Acta Medica Croatica, 68: 183-189, ISSN 1330-0164.
  4. Marina Ratković, Danilo Radunović, Branka Gledović (2014) Diseminirana intravaskularna koagulacija i akutno zatajenje bubrega nakon amniocenteze. Acta Medica Croatica: 68: 179-182. ISSN 1330-0164.
  5. Marina Ratkovic, Nikolina Basic Jukic, Danilo Radunovic, Vladimir Prelevic, Branka Gledovic. Kidney transplantation program in Montenegro. BANTAO Journal – Balkan Cities Association of Nephrology, Dialysis, Transplantation and Artificial Organas Journal, 2015; 13(2): 68-72, ISSN 1312-2517.
  6. V. Prelević, D. Radunović, N. Bašić-Jukić, M. Ratković, B. Gledović. Correlation of attitudes and eating habits with serum level ofphosphates in hemodialysis patients. Acta Med Croatica, Vol. 70 (2016) (Suppl. 2) 5-13.
  7. E. Muzurovič, S. Vujošević, M. Ratković, D. Radunović, D. Božović. The impact of secondary hyperparathyroidism on echocardiographic parameters in hemodialysis patients. Acta Med Croatica, Vol. 70 (2016) (Suppl. 2) 32-40



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.