Fakultet za turizam i hotelijerstvo

Biografija - Andriela Vitić Ćetković




Biografija -  Andriela Vitić Ćetković

Andriela Vitić Ćetković rođena je 1972. godine, a osnovnu školu i gimnaziju (prirodno-matematičko usmjerenje) završila  u Baru sa odličnim uspjehom iz svih predmeta (nosilac diplome „Luča“). Ekonomski fakultet Univerziteta u Novom Sadu završila je 1995, a na  završnoj godini studija bila izabrana za studenta – demonstratora. Na istom fakultetu je završila postdiplomske magistarske studije 2001. godine. Nakon dobijanja JFDP stipendije od Američkog savjeta za visoko obrazovanje (American Councils for International Education), te jednogodišnjeg usavršavanja i istraživanja na George Washington University u Vašingtonu, SAD, godine 2007. odbranila je doktorsku tezu takođe na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Dio istraživanja u okviru doktorske teze realizovala je tokom studijskog boravka (internship) u Kancelariji gradonačelnika Honolulua, Havaji, SAD,  2004. godine. Odbranom disertacije: „Globalizacija tržišta i marketing konkurentnost – specifični faktori uspjeha u turizmu i hotelijerstvu“   stekla je pravo na  naučni stepen doktora ekonomskih nauka. 

Nakon karijere asistenta i saradnika na Fakultetu za pomorstvo (1997-2000) i Fakultetu za turizam i hotelijerstvo (2001-2007),  godine 2008. izabrana za docenta, 2013. godine za vanrednog profesora, a 2019. godine za redovnog profesora predmeta iz oblasti Marketing u turizmu i hotelijerstvu, takođe na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo u Kotoru. U akademskoj karijeri obavljala je funkciju  šefa studijskog programa i rukovodioca postdiplomskih studija, a u dva mandata je bila član Vijeća društvenih nauka Senata Univerziteta Crne Gore. U tri mandata je obavljala funkciju  prodekana za međunarodnu saradnju. U tekućem periodu, član je  Komisije za postdiplomske studije i  Komisije za doktorske studije Fakulteta za turizam i hotelijerstvo.  

Objavila je preko 80 naučnih i stučnih radova i učestvovala kao saradnik i konsultant u 20-tak projekata iz oblasti ekonomije i turizma (IPA, TEMPUS,  strateške procjene, prostorno-urbanistički planovi, HIA studije, strategije održivog razvoja  itd). Održala je niz gostujućih predavanja na: University of Oregon - Sjedinjene Američke Države, George Washington University - Sjedinjene Američke Države, University of Teramo - Italija,  University Cote D Azur - Francuska, Hellenic Mediterranean University - Grčka, Economic University of Varna - Bugarska, West University of Timisoara - Rumunija, Odessa National Maritime University - Ukrajina, Academy of Public Administration - Bjelorusija, University "Luigj Gurakuqi" - Albanija, University of Zadar - Hrvatska, University of Niš - Srbija. Izabrana je za eksperta za akreditaciju studijskih programa visokog obrazovanja od strane Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja u Crnoj Gori, kao i od Agencije za kvalitet u visokom obrazovanju (AIKA) u Letoniji.  

Dobitnik je niza stipendija na osnovu kojih se usavršavala u višemjesečnim periodima (1 - 12 mjeseci) na sljedećim Univerzitetima: George Washingtom University - SAD, University of Surrey - Velika Britanija, Agder University - Norveška,  University of Bologna - Italija,  University of Innsbruck - Austrija, University of Ljubljana -  Slovenija. Najvažnije kraće obuke realizovala je na univerzitetima: University of Minnesota - SAD, Center on Ecoturism and Sustainable Development at Stanford University - SAD, LAB UAS - Finska, Aarhus University - Danska, Univerzitet of Szczecin - Poljska, University of Oradea - Rumunija, University of Maribor - Slovenija itd.  U dva mandata je bila član Upravnog odbora Mediteranske asocijacije za sociologiju turizma sa sjedištem na Univerzitetu u Bolonji.  Jedan je od osnivača Mreže američkih akademskih alumnija Crne Gore. Urednik je i recenzent većeg broja međunarodnih naučno-praktičnih časopisa iz oblasti turizma i ekonomije. Član je naučnog odbora za  više knjiga edicije: “TURISMO, CONSUMI, TEMPO LIBERO”, izdavačke kuće “Franco Angeli”, Italija. Bila je član  naučnih odbora niza međunarodnih naučnih skupova iz oblasti turizma i hotelijerstva, kao i recenzent udžbenika za srednje stručne škole. Pod njenim mentorstvom odbranjeno je preko 200 diplomskih i specijalističkih radova, kao i 7 magistarskih radova. Tečno govori engleski jezik (Cambridge IELTS certificate - academic level) i služi se italijanskim jezikom.

Majka je dvoje djece. Živi u Baru.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.