Biotehnički fakultet

Biografija - Popović Tatjana




Biografija - Popović Tatjana

Tatjana Popović rođena je u Sarajevu 04. 05. 1968. godine, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Školske 1987/88. godine upisala je Poljoprivredni fakultet u Sarajevu, a diplomirala je na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1995. godine. Poslijediplomske studije upisala je na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, smjer Vinogradarstvo, školske 1998/99. godine. Magistarsku tezu pod naslovom "Uticaj organskih i mineralnih đubriva na biološke i tehnološke osobine sorte vranac" odbranila je 06. 03. 2003. godine. Doktorsku disertaciju pod nazivom "Uticaj đubrenja i navodnjavanja na biološke i tehnološke osobine vinove loze sorte vranac" odbranila je u martu 2008. godine takođe na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu i time stekla naučni stepen doktora poljoprivrednih nauka – oblast vinogradarstva.

U Biotehničkom institutu, Zavod za vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo - Podgorica (danas Biotehnički fakultet), zaposlila se u maju 1997. godine kao pripravnik. Kao istraživač saradnik iz oblasti vinogradarstva u istom Zavodu angažovana je od 01.07.1999. godine. U zvanje višeg istraživača iz oblasti vinogradarstva izabrana je odlukom Naučno-nastavnog vijeća Univerziteta Crne Gore, broj 01-948 od 13.05. 2004. godine, a u zvanje naučnog saradnika Odlukom Senata Univerziteta Crne Gore broj 01-263 od 26.02. 2009. godine.

Angažovana je u nastavi na Osnovnim akademskim studijama, studijski program Biljna proizvodnja, Specijalističkim akademskim studijama – studijski program Voćarstvo i vinogradarstvo, magistarskim/master studijama (Voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo) i Osnovnim primjenjenim studijama u Bijelom Polju (Kontinentalno voćarstvo i ljekovito bilje).

Objavila je kao autor ili koautor oko 80 naučnih i stručnih radova koji su publikovani u domaćim i međunarodnim časopisima i na međunarodnim konferencijama. Učestvovala je u realizaciji više nacionalnih, međunarodnih i bilateralnih  projekata kao aktivni istraživač.

Zvanični je degustator vina Crne Gore i član stručnih timova za ocjenu kvalitetne kategorije vina i puštanje vina u promet. Angažovana je i na izradi zakonske regulative, kao i drugim poslovima za potrebe Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.