Fakultet dramskih umjetnosti

Biografija - Koljević Srđan




Biografija - Koljević Srđan

SRĐAN KOLJEVIĆ:

Srdjan Koljević (1966), scenarista i režiser, diplomirao Dramaturgiju na Fakultetu Dramskih Umetnosti u Beogradu, gde je danas redovni profesor Filmske Dramaturgije. Isti predmet predaje i na Fakultetu Dramskih Umetnosti na Cetinju, a kao predavač-mentor bio je angažovan i na evropskoj filmskoj radionici „Moonstone“, u saradnji sa Evropskom Filmskom Akademijom. Već niz godina drži internacionalnu scenarističku radionicu Zagreb Film Festivala („My First Script“), a angažovan je i kao mentor za scenarije na „Young Director's Academy“ Goethe Instituta.

            Autor,  ko-autor, ili saradnik na scenariju za 14 dugometražnih igranih filmova, i 2 dugometražna dokumentarna filma. Po svojim scenarijima sam je i režirao 3 igrana filma, i jednu TV seriju.

            Filmovi na kojima je radio prikazivani su i nagradjivani na najpoznatijim medjunarodnim festivalima, (5 filmova u zvaničnom programu Berlinala), a istovremeno su imali i značajnu gledanost u bioskopima. Tri filma koja je radio kao scenarista bili su nacionalni kandidati za Oskara, (dva za Srbiju, jedan za Grčku), a jedan je ušao u uži izbor 8 nominovanih („Klopka“).

            Jedan je od najaktivnijih i najnagradjivanijih scenarista u regionu, više puta dobitnik svih nacionalnih priznanja u ovoj oblasti, kao i niza evropskih nagrada.

            Film „Sivi kamion crvene boje“ (2004), prvi film koji je režirao po svom scenariju, dobio je 11 medjunarodnih nagrada (između ostalih i nagradu nemačkog Ministarstva za Kulturu), i 13 domaćih nagrada; prikazan je na 40 medjunarodnih festivala. Film je distribuiran i prikazivan u 36 zemalja.

            2007 bio je ko-scenarista filma „Klopka“ prvog srpskog filma koji je ušao u uži izbor za nagradu Oskar, i prvog srpskog scenarija čija prava za rimejk su otkupljena u Holivudu.

Drugi film koji je režirao „Žena sa slomljenim nosem“ (2010) dobio je 10 nagrada, (izmedju ostalih „Zlatno Oko“- Grand Prix Festivala u Cirihu, „Zlatna Maslina“- Grand Prix Festivala Evropskog filma u Lećeu, Nagrada publike u Monpeljeu). Takođe je bio višestruki pobednik na nacionalnom festivalu Cinema City u Novom Sadu (Grand Prix Žirija, Nagrada publike, Nagrada kritike, Nagrada za scenario...)

Scenario „Krugovi“ je na festivalu u Kanu 2010 dobio nagradu „Atelier“, za najbolji scenario projekta u pripremi; a 2013 realizovani film „Krugovi“ prvi je srpski film nagradjen na Festivalu Sandens, a potom i u Berlinu, kao i na dvadestak festivala u svetu.

2014, po svom scenariju režira film „Branio sam Mladu Bosnu“, kao i istoimenu TV seriju. Film je dobio nagradu za najbolji scenario na FEST-u 2015.

 Filmografija (igrani filmovi):

 “Kaži zašto me ostavi« (1993, ko-sc.);

 »Ubistvo s predumišljajem«, (1996, saradnik na sc.);

 »Stršljen« (1998, ko-sc.);

 »Nebeska udica« (2000, ko-sc.);

 »Normalni ljudi« (2001, ko-sc.);

 »Nataša« (2001, sc.);

 »Sivi kamion crvene boje« (2004, rež. i sc);

 “Eduart” (2007, supervizor - saradnik na sc.);

 “Klopka” (2007, ko-sc.),

 «Ljubav i drugi zločini »  (2008, ko-sc.);

 “Small Crime” (2008, supervizor sc.);

 “Žena sa slomljenim nosem” (2010, rež. i sc.)

Krugovi” (2013, ko-sc.)

Branio sam Mladu Bosnu” (2014, rež. i sc.)

srdjankoljevic@gmail.com 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.