Istorijski institut

Biografija - Koprivica Tatjana




Biografija - Koprivica Tatjana

Tatjana Koprivica je rođena 4. novembra 1974. godine u Nikšiću, gdje je završila osnovnu školu i Gimnaziju. Istoriju umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu  je upisala 1993. i zavrsila 1999. godine odbranivši diplomski rad Crkva svetog Pavla u Kotoru. Na istom fakultetu je upisala postdiplomske studije na smjeru Opšta istorija umjetnosti srednjeg vijeka zapadne Evrope  i 2007. godine odbranila magistarski rad Opatija Bogorodica Ratačka. U aprilu 2016. godine, na Filozofskom fakultetu u Beogradu, odbranila je doktorsku disertaciju Arhitektura kasnoantičke Duklje. Mogućnost rekonstrukcije, pod mentorstvom prof. dr Ivana Stevovića.

Od novembra 1999. godine do marta 2001. godine radila je kao profesor istorije umjetnosti u gimnaziji "Stojan Cerović" u Nikšiću. Od aprila 2001. godine je zaposlena u Istorijskom institutu Univerziteta Crne Gore u Podgorici. Juna 2017. godine, na Univerzitetu Crne Gore, izabrana je u zvanje naučni saradnik za oblast Kasnoantička i srednjovjekovna istorija umjetnosti na tlu Crne Gore.

Bila je asistent na predmetima Umjetnost kasne antike i ranog hrišćanstva na tlu Crne Gore i Kulturna istorija Crne Gore u XIX i XX vijeku na postdiplomskim magistarskim studijama Istorija/istorija kulture i istorijska antropologija u Istorijskom institutu UCG (2012-2015).

Od 2016. godine učestvuje u realizaciji nastave na osnovnim i postdiplomskim studijama na Fakultetu dramskih umjetnosti, Muzičkoj akademiji i Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, Fakultetu za turizam i hotelijerstvo u Kotoru i Arhitektonskom fakultetu UCG u Podgorici, na predmetima Istorija umjetnosti I VI i Istorija umjetnosti Crne Gore I II

Oblasti njenog istraživanja su kasnoantička i srednjovjekovna umjetnost u Crnoj Gori i crnogorska kulturna baština.

U okviru programa Basileus, u periodu septembar-oktobar 2011. godine, boravila je na usavršavanju na Facoltà di Lettera e Filosofia, Sapienza-Università di Roma. U periodu od maja do novembra 2014. godine, kao stipendista Ministarstva inostranih poslova Italije, u okviru programa Scienze per la diplomazia, boravila je na usavršavanju u Istituto di Studi sul Mediterraneo Antico (ISMA)-Consiglio Nazionale delle Ricerche u Rimu.

Kao rukovoditeljka, članica radnih timova i konsultantkinja, učestvovala je realizaciji  više od 20 nacionalnih i međunarodnih projekata iz oblasti kulturne baštine, sa naučnim institucijama uz Italije, Austrije, Francuske, Kine, Slovenije, Hrvatske.

Učestvovala je u radu Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO (2018 – 2021), Crnogorskog nacionalnog komiteta ICOMOS-a, Radne grupe za pripremu pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za oblast pravne tekovine Evropske unije koja se odnosi na pregovaračko poglavlje 26 – Obrazovanje i kultura (2013 – 2020), Savjeta Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore (2017-2020), Koordinacionog tima Muzeja istorije žena Crne Gore i dr.

Članica je Društva istoričara umjetnosti Crne Gore, Nacionalnog komiteta ICOM-a Crne Gore, Odbora za likovne umjetnosti CANU, Crnogorskog PEN centra i Centra za demokratsku tranziciju.

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.