Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Biografija - Gardašević Jovan




Biografija - Gardašević Jovan

Zovem se Jovan (Vojina) Gardašević i državljanin sam Crne Gore sa stalnim prebivalištem u Nikšiću. Rođen sam 24. maja 1973. godine u Nikšiću.

Osnovnu i srednju školu završio sam u Nikšiću sa diplomom „Luča“ za postignut odličan uspjeh u svim razredima. Završio sam Fakultet fizičke kulture u Novom Sadu, gdje sam stekao dva zvanja – Profesor fizičke kulture i Diplomirani trener fudbala.

Magistrirao sam prvi u svojoj klasi, 2010. godine, na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću, a time i prvi javno odbranio magistarsku tezu na ovom fakultetu na temu “Efekti programiranog rada u pripremnom periodu na transformaciju bazično-motoričkih i situaciono-motoričkih sposobnosti kod fudbalera kadetskog uzrasta”.

Doktorsku disertaciju sam 2019. godine odbranio na istom fakultetu na temu "Senzomotorne performanse dominantne i nedominatne ruke kod vrhunskih sportista". 

Posjedujem i UEFA (Union of European Football Associations) „A“ trenersku licencu, zvanje koje izdaje trenerska škola Fudbalskog saveza Crne Gore.

Od 2000. - 2006. godine sam bio radno angažovan u JUOŠ „Dušan Đukanović“, a od 2006. - 2015. u JUOŠ "Luka Simonović" u Nikšiću  kao profesor fizičkog vaspitanja. 

Od 2000. - 2010. godine sam bio instruktor skijanja u tradicionalnoj školi skijanja koju organizuje Sekretarijat za sport i fizičku kulturu opštine Nikšić.

Od 2010. - 2015. godine na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću sam bio angažovan kao spoljni saradnik u nastavi, na osnovnom akademskom studijskom programu Fizička kultura na predmetima: Fudbal-tehnika i metodika, Fudbal-taktika, kao i na osnovnim primijenjenim studijskim programima Sportski treneri i Sportski novinari.

U februaru 2015. godine iz JUOŠ „Luka Simonović“ prelazim angažmanom sa punim radnim vremenom na Fakultet za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću na mjesto saradnika u nastavi.

Odlukom Dekana Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje doc. dr Steva Popovića septembra 2015. sam postavljen na mjesto sekretara svih studijskih programa na ovom fakultetu i tu sam funkciju obavljao godinu dana. Bio sam član Vijeća Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje kao predstavnik svih saradnika u nastavi.

Obavljao sam poslove tehničkog sekretara i sekretara uredničkog odbora (Managing Editor) medjunarodnog naučnog časopisa Sport Mont indeksiranog u bazi Scopus.

Angazovan sam kao recenzent - urednik (Review Editor) u casopisima koji se nalaze indeksirani u WoS-u (Web of Science - SCI/SCIE/SSCI/A&HCI) Frontiers in Nutrition, Frontiers in Pediatrics, Frontiers in Physiology, Frontiers in Public Health, Frontiers in Sports and Active Living.

Clan sam urednickog odbora (Editorial Board Member) u casopisima koji se nalaze indeksirani u WoS-u (Web of Science - SCI/SCIE/SSCI/A&HCI) BMC Sports Science, Medicine and Rehabilitation i Plos One, kao i casopisa koji se nalazi u ESCI bazi Annals of Applied Sport Science. 

Jedan sam od članova lidera FIEP (Fédération Internationale d’Education Physique),  jedne od najvećih svjetskih organizacija iz oblasti fizičkog i sportskog obrazovanja.

Aktivno sam se bavio sportom dugi niz godina. Igrao sam fudbal za sve selekcije FK“Sutjeska“ Nikšić, dvije godine za seniorski sastav FK „Čelik“ iz Nikšića i jednu godinu za FK „Vrbas“ iz Vrbasa.

Od 2000. - 2011. godine kontinuirano sam radio kao trener u Fudbalskom klubu “Sutjeska“ Nikšić, sa svim selekcijama kluba. Dva puta sam bio Lider trenera na Danskoj školi fudbala.

Od 2011. - 2012. sam bio sportski direktor FK "Sutjeska" Nikšić, a od 2012. - 2014. izvršni direktor kluba. Od 2014. - 2021.  sam obavljao poslove Savjetnika za sportska pitanja i pitanja transfera u FK “Sutjeska” Nikšić.

U tradicionalnoj anketi „Novinari biraju najbolje“, 2012. godine sam proglašen za najboljeg sportskog radnika Nikšića.

Četiri godine sam bio prvi trener u stručnom štabu seniorskog pogona FK „Sutjeska“ Nikšić u Prvoj saveznoj ligi Jugoslavije, a kasnije Srbije i Crne Gore. Sedam godina sam radio kao trener kadetskih i omladinskih selekcija u klubu. Sa seniorskom ekipom prvi put u klupskoj istoriji smo igrali međunarodno takmičenje, Inertoto kup.

Kao trener kadetske ekipe FK „Sutjeska“ Nikšić dva puta sam bio prvak Crne Gore, jednom viceprvak Jugoslavije. Sa omladinskom ekipom sam bio prvak Crne Gore i osvajač Kupa srednje regije Crne Gore.

Sa kadetskom i omladinskom ekipom FK „Sutjeska“ Nikšić osvojio sam veliki međunarodni turnir u Italiji „Galipoli kup“.

U dvogodišnjem mandatu sam bio član Stručnog odbora Fudbalskog saveza Crne Gore. Proveo sam sedam dana, 2010. godine na stručnom usavršavanju u Dablinu (Republika Irska), pod pokroviteljstvom Fudbalskog saveza Crne Gore.

U mandatu u kojem sam obavljao funkciju Izvršnog direktora kluba seniorska ekipa postiže najbolje rezultate u svojoj istoriji, dva puta uzastopno osvaja prvenstvo Crne Gore i učestvujemo u kvalifikacijama za najprestižnije fudbalsko takmičenje u Evropi, Ligu šampiona. Potvrdu dobrog rada na poziciji Savjetnika za sportska pitanja i pitanja transfera u klubu smo dobili sa osvojene još 2 titule i osvojenim Kupom Crne Gore i konstantnim učešćem u kvalifikacijama za UEFA Ligu Šampiona i Ligu Evrope.

Vodeći fudbalsku ekipu Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića 2 puta sam bio univerzitetski prvak Crne Gore, i viceprvak na međunarodnom univerzitetskom prvenstvu u Ajndhovenu (Holandija) koje se računa kao nezvanično univerzitetsko prvenstvo Evrope u malom fudbalu.

Sa školskom fudbalskom ekipom JUOŠ „Luka Simonović“ 3 puta sam osvajao prvo mjesto na opštinskom prvenstvu Nikšića i 2 puta prvo mjesto u srednjoj regiji Crne Gore.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.