Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Biografija - Hadžić Rašid




Biografija - Hadžić Rašid

Rodjen je u Rožajama 01. novembra 1960. godine, od oca Alije i majke Aiše rodjene Kurtagić. Osnovnu školu i gimnaziju prirodno-matematičkog smjera završio je u Rožajama. Godine 1979. upisuje Fakultet za fizičku kulturu Univerziteta u Sarajevu. Diplomirao je 1983. godine  i zasnovao radni odnos u Školskom centru „30. Septembar“ u Rožajama. Nakon reorganizacije Školskog centra od 1990. godine, profesor je u „Srednjoj stručnoj školi“ u Rožajama. U dva mandata, školske 1986/87 i 1987/88 godine, biran je za predsjednika komisije za rada sa omladinom Školskog centra „30. septembar“. Od 1990 -1998. godine dva puta je biran za člana školskog odbora Srednje stručne škole. Od 2005 - 2009 godine član je Savjeta roditelja Osnovne škole „Mustafa Pećanin“ u Rožajama. Organizator je mnogih sportskih manifestacija na nivou škole i grada, gdje je po tom osnovu bio nagradjivan više puta i dobitnik mnogih priznanja.

Godine 2001. magistrirao je na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta u Beogradu a 2004. godine je doktorirao na Fakultetu fizičke kulture Univerziteta u Novom Sadu.

Godine 2006. angažovan je kao saradnik na Filozofskom fakultetu – studijski program za fizičku kulturu Univerziteta Crne Gore na predmetu Metodika nastave fizičkog vaspitanja sa školskim časom.

U akademsko zvanje docenta na Univerzitetu Crne Gore izabran je 2008. godine a u zvanje vanrednog profesora 2013. godine.

Nastavu izvodi na osnovnim akademskim studijama, postdiplomskim specijalističkim studijama, postdiplomskim magistarskim i doktorskim studijama, te na smjeru osnovnih primijenjenih studija Sportski treneri i Sportski novinari na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje. Takodje, nastavu izvodi na Filozofskom fakultetu – studijski program za predškolsko vaspitanje.

Bio je član Strukovnog vijeća Univerziteta Crne Gore. Funkciju prodekana za razvoj i finansije na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje obavljao je od 2011 do 2015. godine. Član je komisije za magistarske studije na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje. Bio je mentor na nekoliko magistarskih teza i preko 30 specijalističkih završnih radova. Član je više uredjivačkih odbora medjunarodnih časopisa. U svojstvu koautora učestvovao je na projektu  „Strategija razvoja rukometa u Crnoj Gori 2016 – 2024.“ Recenzent je monografija i knjiga.  U svom naučno-istraživačkom radu objavio je dvije monografije i preko 100 naučnih i stručnih radova u svojstvu autora i koautora koji su objavljeni u časopsima medjunarodnog značaja i zbornicima radova čime je dao značajan doprinos razvoju stručne misli i unapredjenju prakse u oblasti fizičke kulture.

Kao sportista ostvario je zapažene rezultate u alpskom skijanju nastupajući kao takmičar na domaćim i medjunarodnim takmičenjima u Planinarsko-smučarskm društvu „Hajla“. Kao sportski radnik u  fudbalskom klubu „Ibar“ iz Rožaja radio je kao trener pionirskih selekcija i kondicioni trener seniorske selekcije. Posebno ističe  sezonu 1998/99 godine, kada je FK „Ibar“ po drugi put u istoriji svog postojanja postao član druge Savezne lige.

U zimskim sportovima, ima zvanje trenera alpskog skijanja,   internacionalnog instruktora skijanja (ISIA) i saveznog sudije u alpskom skijanju. Bio je trenera u Planinarsko-smučarskm društvu „Hajla“ a kasnije u Ski klubu „Rožaje“ i pionirskoj reprezentaciji Crne Gore. U trenerskoj karijeri, stvorio je takmičara u alpskom skijanju (Tarika Hadžića) koji je učestvovao na XXII Zimskim Olimpijskim Igrama u Sočiju 2014. godine i plasirao se na 38 mjestu u disciplini slalom. Cjelokupna profesionalna karijera neraskidivo je vezana za skijanje, fudbal i sport uopšte, a za to vrijeme obavljao je značajne funkcije u Skijaškom savezu Crne Gore, klubovima i asocijacijama. Bio je član  MASI-a (Montenegrin Assoclation of Ski Instructors) od 1997 do 2006. godine i pri ovoj organizaciji član stručne komisije i član ispitne komisije za sticanje zvanja trenera, učitelja i instruktora skijanja. Jedan je od osnivača Crnogorskog udruženja učitelja i trenera skijanja (CUUTS) i predavač na seminarima za sticanje zvanja učitelja i trenera skijanja. Bio je predsjednik Crnogorskog udruženja učitelja i trenera skijanja (CUUTS) u periodu od 2006 do 2012. godine kao i člana izvršnog odbora Skijaškog saveza Crne Gore.

Organizator je i predavač na seminaru za sticanje zvanja  sudije skijanja, održanom u Rožajama 2005. godine. Član je predsjedništva Ski kluba „Rožaje“ i rukovodilac je škole skijanja „Ciciban“.     

Na skijaškim takmičenjima Saveznog i medjunarodnog karaktera („Kup Golije“, „Zlatna pahulja“, „Prvenstvo države“, „Zlatni orao“, „Zlatna lasica“, „MOSI“) bio je član organizacionog odbora i više puta imenovan za funkcionera takmičenja ( Tehnički delegat, glavni sudija, šef sudija na vratima, sudija na startu, sudija na cilju, šef staze). Bio je član organizacionog odbora XIV Zimskih Olimpijskih Igara, Sarajevo 1984. godine.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.