Elektrotehnički fakultet

Biografija - Radusinović Igor




Biografija - Radusinović Igor

Igor Radusinović je rođen 29.07.1972. godine na Cetinju. U Podgorici je završio osnovnu i srednju školu. Nakon završetka srednje škole, 1990. godine, upisao je Elektrotehnički fakultet u Podgorici, gdje je u roku diplomirao jula 1994. godine sa prosječnom ocjenom 9,54.

Tokom obrazovanja više puta je nagradjivan, pri čemu je posebno važno napomenuti: diplome LUČA za osnovnu i srednju školu, Novčanu nagradu Univerziteta Crne Gore koja se dodjeljuje najboljem studentu završne godine Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici i PLAKETU UNIVERZITETA CRNE GORE kao najboljem studentu generacije u oblastima tehničkih i prirodnomatematičkih nauka.

Magistarske studije – oblast telekomunikacione mreže na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, je sa prosječnom ocjenom 10 (deset) završio 1997. godine odbranom magistarske teze. Na Elektrotehničkom fakulteta u Beogradu je 2003. godine odbranio doktorsku disertaciju pod nazivom “Analiza performansi ATM komutatora sa stanoviŠta lokacije i upravljanja redovima Čekanja".

Od 01.12.1994. godine radi kao saradnik na Katedri za telekomunikacije Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici. Biran je u zvanje asistenta za predmete Telekomunikacione mreže i Komutacioni sistemi na Katedri za telekomunikacije Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici. U periodu od 2003. do 2008. godine je obavljao poslove docenta na predmetima Telekomunikacione mreže, Komutacioni sistemi i Računarske mreže na Katedri za telekomunikacije Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici. Od 2008. godine do 2013. godine, se nalazio u zvanju vanrednog profesora na predmetima Telekomunikacione mreže, Komutacioni sistemi i Računarske mreže na Elektrotehničkom fakultetu u Podgorici. Od 2013. godine je u zvanju redovnog profesora na predmetima Telekomunikacione mreže, Komutacioni sistemi i Računarske mreže na Elektrotehničkom fakultetu u Podgorici.

Tokom svog dosadašnjeg profesionalnog angažmana na Elektrotehničkom fakultet obavljao je više značajnih funkcija od kojih su najznačajnije: šef Katedre za telekomunikacije, rukovodilac Računarskog Centra, rukovodilac studijskog programa Elektronika, Telekomunikacije i Računari, predstavnik rukovodstva za kvalitet i rukovodilac Laboratorije za mjerenje elektromagnetnih emisija.

U dosadašnjem naučnom radu objavio je preko stopedeseet radova u renomiranim međunarodnim i domaćim naučnim časopisima, kao i na međunarodnim i domaćim konferencijama. Oblasti naučnog istraživanja u kojima je pokazao najznačajnije rezultate su teorija redova čekanja, komutacija paketa, tehnike kontrole zagušenja i softverske definisane mreže. Do sada je bio mentor pri izradi jedne doktorske disertacije, dvanaest magistarskih teza i preko 80 diplomskih i specijalističkih radova. Igor Radusinović je rukovodio ili učestvovao u izradi sedamnaest domaćih i šest međunarodnih naučnih i stručnih projekata. Učestvovao je u izradi preko 50 elaborata o uticaju zračenja baznih stanica na životnu sredinu. Učestvovao je u mjerenjima i izradi Izvještaja o ispitivanju nivoa električnog polja za preko 100 radio emisionih sistema.

Član je profesionalnih udruženja IEEE, IEICE, Inžinjerske komore Crne Gore i Društva za telekomunikacije. Član je Naučnog odbora TELFOR-a, Programskog odbora INFOFEST-a i Programskog odbora IT. Recenzent je eminentnih međunarodnih časopisa IEEE Communications Letters i IEEE/ACM Transactions on Networking.

Od oktobra 2009. do februara 2011. godine je obavljao funkciju pomoćnika ministra za nauku, istraživanja i tehnološki razvoj u Ministarstvu prosvjete i nauke Vlade Crne Gore. Od marta 2011. do februara 2013. godine je obavljao dužnost predsjednika nacionalnog Savjeta za naučnoistraživačku djelatnost. Od početka 2010. godine do februara 2013. je bio predstavnik Crne Gore u ERAC (European Reasearch Area Committee) i Bordu guvernera JRC (Joint Research Center Board of Governors). Od jula 2012. do avgusta 2016. godine je bio član Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore. Od decembra 2011. godine je član, a od juna 2013. i predsjednik Odbora direktora Pošte Crne Gore a.d. Podgorica. Od 2016. godine je senator Univerziteta Crne Gore.

Govori engleski jezik. Oženjen je i ima tri sina.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.