Elektrotehnički fakultet

Biografija - Miljanić Zoran




Biografija - Miljanić Zoran

Rođen je 1980. godine u Baru, Republika Crna Gora. Osnovnu školu i Gimnaziju završio je u Baru. Na Elektrotehnički fakultet u Podgorici, odsjek energetika, upisao se 1998. godine. Diplomirao je 2002. godine. Za pokazan uspjeh tokom studija nagrađivan je od strane Elektrotehničkog fakulteta i Univerziteta Crne Gore. Na poslijediplomske studije na Elektrotehničkom fakultetu u Podgorici, smjer elektroenergetski sistemi, upisao se 2003. godine i iste završio 2006. godine. Angažman u svojstvu saradnika u nastavi na Elektrotehničkom fakultetu u Podgorici, započinje 2003. godine, gdje je u radnom odnosu i danas kao nastavnik u zvanju vanrednog profesora.

Doktorsku disertaciju pod nazivom: „Optimizacija estimacije stanja EES-a primjenom genetskih algoritama u uslovima promjenljive topologije mreža“ odbranio je 2013. godine na Elektrotehničkom fakultetu u Podgorici.

Autor je više naučnih i stručnih radova u renomiranim međunarodnim i domaćim časopisima i konferencijama, kao i brojnih studija, elaborata i analiza za potrebe domaćih i stranih privrednih subjekata. Recenzira radove za renomirane međunarodne naučne časopise. Glavne oblasti istraživanja i stručnog djelovanja su mu analiza i upravljanje elektroenergetskim sistemima, organizacija i planiranje u elektroenergetskom sektoru, energetska efikasnost i uticaj energetike na životnu sredinu.

Član je sljedećih međunarodnih i domaćih organizacija i udruženja: Član IEEE – Institute of Electrical & Electronics Engineers (Udruženje inženjera energetike i elektronike), Član CIGRE – Conseil International des Grands Réseaux Électriques (Međunarodno vijeće za velike električne mreže), predsjednik studijskog komiteta C1 – Ekonomija i razvoj elektroenergetskih sistema Crnogorskog Komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne mreže CG KO CIGRE, Član studijskog komiteta C2 - Eksploatacija i upravljanje elektroenergetskim sistemima Crnogorskog Komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne mreže CG KO CIGRE. Član je Odbora direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.