Elektrotehnički fakultet

Biografija - Ćalasan Martin




Biografija - Ćalasan Martin

Martin Ćalasan je rođen 05.10.1986. u Plužinama, Crna Gora. Osnovnu školu je završio u mjestu Brezna (Plužine) i srednju školu u Plužinama. Za uspjeh u osnovnoj i srednjoj školi je dobio diplomu "Luča 1".


Elektrotehnički fakultet u Podgorici, Univerzitet Crne Gore, upisao je 2005. godine. Diplomirao je 01.07.2009. godine, odbranivši specijalistički rad "Model i dinamika statičkog pobudnog sistema Thiricon" sa ocenom 10, kao prvi student generacije, i sa prosječnom ocjenom 9.95 tokom četvorogodišnjih studija. Tokom osnovnih studija bio je korisnik stipendije Vlade Republike Crne Gore za talentovane studente i učenike, Opštine Plužine, Regulatorne agencije za energetiku, Elektroprivrede Crne Gore AD Nikšić (EPCG).

Na postdiplomske studije na Elektrotehničkom fakultetu u Podgorici, odsjek Industrijska elektrotehnika, upisao se 2009. godine. Ove studije je završio sa prosečnom ocenom 10. odbranivši rad naziva "Simulacioni model i dinamika statičkog pobudnog sistema sinhronih generatora u HE “Perućica” u junu 2010. godine.

 

Doktorsku disertaciju pod nazivom: „Upravljanje prekidačkim reluktantnim generatorom i topologije energetskog pretvarača za rad u kontinualnom režimu“ odbranio je 15.06.2017. godine na Elektrotehničkom fakultetu u Podgorici. 

 

Na Elektrotehničkom fakultetu izvodi nastavu iz sljedećih predmeta: Električne mašine, Električni pogoni, Upravljanje i regulacija lektričnih pogons, FACTS i HVDC komponente energetske elektronike, dok na Pomorskom fakultetu u Kotoru izvodi nastavu iz Brodskih električnih uređaja, Brodske automatike i Energetske elektronike. Na magistarskim i doktorskim studijama Elektrotehničkog fakulteta izvodi nastavu iz predmeta Upravljanje EMP naizmjenične struje, Upravljanje EMP jednosmjerne struje, Regulacija pobude sinhronih mašina i Električna vuča. Na doktorskim studijama Pomorskog fakulteta izvodi nastavu iz predmeta Upravljanje elektromotornim pogonima.

 

Istraživanja doc.dr Martina Ćalasana odnose se na razvoj poluprovodničkih prekidača za bezsenzorsko upravljanje prekidačkom reluktantnom mašinom, razvoj novih metoda za estimaciju parametara transformatora, asinhrone mašine i solarnih ćelija, kao i u oblasti optimalne lokacije sistema za skladištenje energije i sistema za kompenzaciju reaktivne energije u elektroenergetskim sistemima.


Autor je knjige „Mašine jednosmjerne struje“, Akademska misao, Beograd, objavljene 2020. godine. Autor je 3 poglavlja u monogafiji međunarodnog značaja i jednog poglavlja u knjizi u izdanju Elsevier-a. Objavio je sam ili sa saradnicima preko 150 naučnih i stručnih radova u međunarodnim i domaćim časopisima i na međunarodnim i domaćim konferencijama i simpozijumima. Posebno treba istaći da je objavio preko 25 radova u časopisima sa SCI/SCIE liste.


Član je nekoliko međunarodnih i nacionalnih organizacija i udruženja, kao što su IEEE i CIGRE - Međunarodni savet za velike električne mreže. Predsednik je studijskog komiteta A1 - Rotacione električne mašine CG KO CIGRE. Takođe, predstavnik je Crne Gore u IEEE PES Srbije i Crne Gore.

 

Kao istraživač učestvovao je u 7 naučno-istraživačkih projekata. U okviru ovih projekata vršio je istraživanja primjene električnih mašina u proizvodnji električne energije iz energije morskih struja, optimizaciji rada električnih vozila, kao i procjeni proizvodnje električne energije iz solarne energije.

 

Recenzent je u nekoliko međunarodnih časopisa, među kojima su najznačajniji IEEE Transaction on Energy Conversion, IEEE Transaction On Industrial Electronics, IET Electric Power Applications, IET Power Electronics, Electrical Engineering -  Archiv für Elektrotechnik i International Journal of Electrical Power & Energy Systems.

 

Stručna aktivnost doc. dr Martina Ćalasana se ogleda kroz izradu velikog broja projekata, studija i espertiza. Takođe, do sada je bio angažovan u više od 30 komisija supervještaka ETF-a u sudskim predmetima koji su zahtijevali naučno-stručnu ekspertizu Elektrotehničkog fakulteta.

 

Doc. dr Martin Ćalasan dobitnik je NAGRADE MINISTARSTVA NAUKE ZA NAJUSPJEŠNIJEG PRONALAZAČA – INOVATORA ZA NAJUSPJEŠNIJE INOVATIVNO RJEŠENJE u 2017. godini. Osim toga, dobitnik je većeg broja nagrada na međunarodnim i domaćim konferencijama, među kojima se ističe: PLAKETA Međunarodne konferencije ETRAN – Elektronika, telekomunikacije, računari, Automatika i Nuklearna tehnika za najboljeg mladog istraživača za oblast Elektroenergetike, Zlatibor, jun 2013., kao i Nagrade za najbolji naučni rad konferencije First conference SERC-CIGRE, Slovenija, Portorož, jun 2016.godine. Za postignute rezultate i doprinose razvoju naučno-istraživačkog, umjetničkog i stručnog rada na Elektrotehničkom fakultetu nagradjen je od strane Univerziteta Crne Gore, za 2019, 2020 i 2022. godinu. Dobitnik je i nagrade CANU za 2020. godinu iz Fonda Crnogorske akademije nauka i umjetnosti za podsticanje podmlatka, kao i DANUBIUS nagrade za mlade naučnike, koju dodjeljuje Austrijsko ministarstvo za obrazovanje, nauku i istraživanje i Institut za Dunavsku regiju i Centralnu Evropu, u 2021. godini. U 2022. godini dobio je najveće državno priznanje iz oblasti obrazovanja - nagradu OKTOIH.

 

U zvanje DOCENTA za oblast Električne mašine i pogoni (Električne mašine – osnovne studije – studijski program Energetika i automatika; FACTS i HVDC komponente energetske elektronike – master studije – studijski program Elektroeneregetski sistemi; Električni pogoni – master studije – studijski program Automatika i Industrijska elektrotehnika; Upravljanje i regulacija električnih pogona – master studije - studijski program Automatika i Industrijska elektrotehnika) na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore, izabran je na sjednici Senata UCG na sjednici od 12.02.2019. godine.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.