Elektrotehnički fakultet

Biografija - Đukanović Milena




Biografija - Đukanović Milena

Milena Đukanović je rođena 1983. godine u Podgorici. Osnovnu školu „Štampar Makarije” je završila 1998. godine kao najbolji đak generacije. Gimnaziju „Slobodan Škerović”, prirodno-matematički smjer, završila je 2002. godine. Dobitnik je diplome „Luča I” za osnovno i srednje obrazovanje, kao i velikog broja nagrada i plaketa na regionalnim, republičkim, saveznim i međunarodnim takmičenjima.

Elektrotehnički fakultet u Podgorici, odsjek Elektronika, telekomunikacije i računari, upisala je 2002. godine. U toku studija bila je korisnik stipendije Opštine Podgorica, kao i stipendije talentovanim studentima Vlade Republike Crne Gore. Za postignute rezultate na studijama dobila je i nagradnu stipendiju u vidu jednomjesečne specijalizacije 2003. godine u Turu, Francuska, od Francuskog kulturnog centra. Diplomski rad "Projektovanje digitalnih sistema korišćenjem Quartus II razvojnog okruženja" odbranila je 2006. godine sa ocjenom 10. Prosječna ocjena u toku osnovnih studija je 9.

Nakon završetka osnovnih studija upisala je postdiplomske studije na Elektrotehničkom fakultetu u Podgorici (odsjek Elektronika, telekomunikacije i računari, smjer Elektronika). Magistarski rad „Implementacija kriptografskih algoritama i napadi na kriptografska jezgra pametnih kartica“ odbranila je 2007. godine sa prosječnom ocjenom postdiplomskih studija 10. Tokom postdiplomskih studija boravila je pola godine na „Dipartimento di Ingegneria dell Informazione, Elettronica e Telecomunicazioni“, Univerzitet La Sapienza u Rimu, Italija, radeći na dijelu magistarske teze.

Doktorske studije upisuje neposredno nakon magistrature na Elektrotehničkom fakultetu u Podgorici. Doktorsku disertaciju „Tehnike side-channel napada na hardver pametne kartice i hardverske mjere zaštite” odbranila je 2012. godine, sa prosječnom ocjenom doktorskih studija 10. Dio istraživanja vezanih za doktorsku disertaciju radila je na Univerzitetu La Sapienza u Rimu tokom ljetnjeg semestra 2008/09, koristeći šestomjesečnu stipendiju Basileus, iz programa Evropske komisije.

Kao saradnik u nastavi na Elektrotehničkom fakultetu u Podgorici radila je od januara 2007. godine do oktobra 2014. godine. Honorarno je bila angažovana na Mašinskom fakultetu kao predavač na predmetu „Uvod u mehatroniku“ za 2014/15 godinu. Od 01.02.2017. godine izabrana je u docenta, a od 15.12.2021. godine u vanrednog profesora na Elektrotehničkom fakultetu. Od 01.12.2014. do 01.01.2021. godine  obavljala je i funkciju direktora Instituta Konfucije na Univerzitetu Crne Gore sa ciljem promocije kineskog jezika i kulture u Crnoj Gori.

Oblasti njenog naučnog interesovanja su: 3D štampa i njene primjene u umjetnosti, modi, arhitekturi, enterijeru; materijali; sigurnost podataka; mehatronika; EV i AV automobilska industrija; cirkularna ekonomija itd.

Dobitnica je:

- Nagrade Ministarstva nauke za najuspješniju ženu u nauci za 2013. godinu,

- Dunavske nagrade za mlade naučnike za 2015. godinu dodijeljene od strane Austrijskog Ministarstva nauke, istraživanja i ekonomije i Instituta za Dunavski region i Centralnu Evropu.

- Tri međunarodne nagrade - Big See Award za dizajn u oblasti 3D štampe, jedna u 2021. i dvije u 2023. godini, koje dodjeljuje Centar za kreativnu ekonomiju Jugoistočne Evrope sa sjedištem u Ljubljani.

Milena Đukanović je učestvovala u realizaciji kao rukovodilac nekoliko nacionalnih naučno-istraživačkih i edukativnih projekata, kao koordinator 3 bilateralna projekta, kao istraživač na međunarodnim (1 FP7, 1 Tempus, 3 Erasmus Plus Building Capacity) projektima i kao MC Member 8 COST (European Cooperation in Science and Technology) projekata.

Učestvovala je u pisanju univerzitetskog udžbenika kao prvi autor, jedne međunarodne i jedne nacionalne naučne monografije kao koautor. Kao autor ili koautor objavila je deset radova u referentnim međunarodnim časopisima sa SCI liste, više radova u međunarodnim, regionalnim i domaćim časopisima, preko dvadeset radova na međunarodnim, regionalnim i domaćim konferencijama.

Recenzent je u brojnim međunarodnim naučnim časopisima, uključujući i najprestižnije časopise iz oblasti elektrotehnike i elektronike, kao što su IEEE Transactions on Circuits and Systems I: Regular Papers, IEEE Transactions on Circuits and Systems II: Express Letters, IEEE Transactions on Very Large Scale Integration (VLSI) Systems, Integration, the VLSI Journal (Elsevier), Neural Computing & Applications (Springer), ACM Transactions on Design Automation of Electronic Systems itd.

Prof. dr Milena Đukanović imala je i svoju prvu samostalnu izložbu „3D  štampani snovi“ koju je svečano otvorio Nj. E. Princ Nikola Petrović Njegoš 2023. godine u Kuslevovoj kući uz podršku Muzeja i galerija Podgorice.

Član je Programskog i Naučnog odbora 10 međunarodnih konferencija. Član je Upravnog odbora Telenor Fondacije Crne Gore od 2016. godine.

Govori, čita i piše engleski, italijanski i francuski, a služi se kineskim jezikom.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.